Diplomová práce je zaměřena na změny technologické kvality pšeničného zrna vlivem mi-krostruktury pšeničného endospermu pomocí skenovacího elektronového mikroskopu. Te-oretická část charakterizuje pšenici, její strukturu a pěstování, dále pak složení škrobu. Také je zde blíže specifikován pšeničný endosperm a definována elektronová mikroskopie. Praktická část je zaměřena na měření škrobových granulí, podle fotografií pořízených ze skenovacího elektronového mikroskopu, s následným statistickým vyhodnocením vzájem-ných vazeb mezi charakteristikami mikrostruktury a parametry technologické kvality.
Anotace v angličtině
The thesis is focused on relationships between technological quality of wheat grain and wheat microstructure. The aim of the theoretical part is to characterize the wheat, its structure and cultivation, then the composition of starch. The details of the endosperm characteristics is included. The practical part is focused on the measurement of starch granules, according to photographs taken by a scanning electron microscope, followed by statistical analysis.
Wheat, starch, endosperm, technological quality, scanning elektron microscope.
Rozsah průvodní práce
66 s. (11 283)
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce je zaměřena na změny technologické kvality pšeničného zrna vlivem mi-krostruktury pšeničného endospermu pomocí skenovacího elektronového mikroskopu. Te-oretická část charakterizuje pšenici, její strukturu a pěstování, dále pak složení škrobu. Také je zde blíže specifikován pšeničný endosperm a definována elektronová mikroskopie. Praktická část je zaměřena na měření škrobových granulí, podle fotografií pořízených ze skenovacího elektronového mikroskopu, s následným statistickým vyhodnocením vzájem-ných vazeb mezi charakteristikami mikrostruktury a parametry technologické kvality.
Anotace v angličtině
The thesis is focused on relationships between technological quality of wheat grain and wheat microstructure. The aim of the theoretical part is to characterize the wheat, its structure and cultivation, then the composition of starch. The details of the endosperm characteristics is included. The practical part is focused on the measurement of starch granules, according to photographs taken by a scanning electron microscope, followed by statistical analysis.
Wheat, starch, endosperm, technological quality, scanning elektron microscope.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika pšenice
Mikrostruktura pšeničného endospermu
Elektronová mikroskopie
II. Praktická část
Cíl práce
Materiál
Metody
Výsledky a diskuse
Závěr
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika pšenice
Mikrostruktura pšeničného endospermu
Elektronová mikroskopie
II. Praktická část
Cíl práce
Materiál
Metody
Výsledky a diskuse
Závěr
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 1, OSSIS, Tábor 1999.
[2] Muchová, Z. Faktory ovplyvňujúce technologickú kvalitu pšenice a jej potravinárske využitie, SLOVENSKÁ POLNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA, Nitra.
[3] Turnbull, K. M. and col. Endosperm texture in wheat, JOURNAL OF CEREAL SCIENCE, 2000.
[4] Shewry, P. and col. Biotechnology of wheat quality, J SCI FOOD AGRIC, 1997.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 1, OSSIS, Tábor 1999.
[2] Muchová, Z. Faktory ovplyvňujúce technologickú kvalitu pšenice a jej potravinárske využitie, SLOVENSKÁ POLNOHOSPODÁRSKA UNIVERZITA, Nitra.
[3] Turnbull, K. M. and col. Endosperm texture in wheat, JOURNAL OF CEREAL SCIENCE, 2000.
[4] Shewry, P. and col. Biotechnology of wheat quality, J SCI FOOD AGRIC, 1997.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
prof. Ing. Mária Angelovičová, Ph.D. : Kde se nachází aleuronová vrstva?
doc. Ing. Jan Hrabě, Ph.D.: Jaká byla rozlišovací schopnost použitého mikroskopu? Z čeho se tvoří škrob?
Studentka se ve zkoumané problematice orientuje. Na otázky komise odpovídala věcně.