Diplomová práce byla zaměřena na studium obsahu fenolických látek a celkové antioxidační
aktivity v obilovinách (př. kamut, grünkern, špaldové kernotto, pšenice špalda, rýže
natural, aj.). Fenolické látky byly stanoveny spektrofotometricky s pomocí Folinova činidla.
Antioxidační aktivita byla stanovena pomocí metod ABTS a DPPH. Nejvyšší obsah
celkových polyfenolů a nejvyšší antioxidační aktivita v analyzovaných vzorcích byla naměřen
v rýži natural.
Anotace v angličtině
Diploma thesis was focused on study of phenolic substances and total antioxidant activity
in cereals (e.g. kamut, grünkern, spelt kernotto, spelt, natural rice, etc.). Phenolic
compounds were analyzed using spectofotometric method with Folin reagent. Antioxidant
activity was measured using methods ABTS and DPPH. The highest content of total
polyphenols and the highest antioxidant activity of the analyzed samples were measured in
natural rice.
cereals, phenolic compounds, Folin reagent, total antioxidant activity, ABTS,
DPPH
Rozsah průvodní práce
67
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce byla zaměřena na studium obsahu fenolických látek a celkové antioxidační
aktivity v obilovinách (př. kamut, grünkern, špaldové kernotto, pšenice špalda, rýže
natural, aj.). Fenolické látky byly stanoveny spektrofotometricky s pomocí Folinova činidla.
Antioxidační aktivita byla stanovena pomocí metod ABTS a DPPH. Nejvyšší obsah
celkových polyfenolů a nejvyšší antioxidační aktivita v analyzovaných vzorcích byla naměřen
v rýži natural.
Anotace v angličtině
Diploma thesis was focused on study of phenolic substances and total antioxidant activity
in cereals (e.g. kamut, grünkern, spelt kernotto, spelt, natural rice, etc.). Phenolic
compounds were analyzed using spectofotometric method with Folin reagent. Antioxidant
activity was measured using methods ABTS and DPPH. The highest content of total
polyphenols and the highest antioxidant activity of the analyzed samples were measured in
natural rice.
cereals, phenolic compounds, Folin reagent, total antioxidant activity, ABTS,
DPPH
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Shrnout teorii fenolických látek a jejich možnost stanovení Folinovým činidlem
Popsat princip stanovení antioxidační aktivity, zmínit metody jejího stanovení
II. Praktická část
Stanovení fenolických látek Folinovým činidlem u vybraných vzorků cereálií a vybraných druhů mouky
Nastavit metodu pro stanovení antioxidační aktivity v cereálních výrobcích
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Shrnout teorii fenolických látek a jejich možnost stanovení Folinovým činidlem
Popsat princip stanovení antioxidační aktivity, zmínit metody jejího stanovení
II. Praktická část
Stanovení fenolických látek Folinovým činidlem u vybraných vzorků cereálií a vybraných druhů mouky
Nastavit metodu pro stanovení antioxidační aktivity v cereálních výrobcích
Seznam doporučené literatury
[1] Re, R., Pellegrini, N., Proteggente, A., Pannala, A., Yang, M., Rice-Evans, C., 1999. Antioxidant activity applying an improved ABTS radical cation decolorization Assay, Free Radical Biology and Medicine 26, 1231-1237.
[2] A. Serpen et al., Direct measurement of the total antioxidant capacity of cereal products, Journal of Cereal Science 48 (2008) 816-820.
[3] P. Stratil et al., Determination of phenolic compounds and their antioxidant activity in fruits and cereals Talanta 71 (2007) 1741-1751.
[4] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 3, OSSIS, Tábor 1999.
[5] ŠÍPEK, S. a kol. Antioxidanty a volné radikály ve zdraví a v nemoci. Praha 7: Grada Publishing, spol. s.r.o., 2000. 320 s. ISBN 80-7169-704-4.
Seznam doporučené literatury
[1] Re, R., Pellegrini, N., Proteggente, A., Pannala, A., Yang, M., Rice-Evans, C., 1999. Antioxidant activity applying an improved ABTS radical cation decolorization Assay, Free Radical Biology and Medicine 26, 1231-1237.
[2] A. Serpen et al., Direct measurement of the total antioxidant capacity of cereal products, Journal of Cereal Science 48 (2008) 816-820.
[3] P. Stratil et al., Determination of phenolic compounds and their antioxidant activity in fruits and cereals Talanta 71 (2007) 1741-1751.
[4] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 3, OSSIS, Tábor 1999.
[5] ŠÍPEK, S. a kol. Antioxidanty a volné radikály ve zdraví a v nemoci. Praha 7: Grada Publishing, spol. s.r.o., 2000. 320 s. ISBN 80-7169-704-4.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka danou problematiku ovládá, ale její aplikace jí činila potíže. Vystoupení při obhajobě bylo méně jisté a přesvědčivé. Na většinu otázek komise odpověděla správně.
Otázky komise:
Prof. Čuboň: Proč jste si vybrala tuto práci a jaký je Váš podíl na ní?