Diplomová práce je zaměřena na zjištění využitelnosti SE-HPLC k hodnocení pekárenské kvality pšeničné mouky. Teoretická část popisuje vlastnosti pšeničné mouky a její kvalita-tivní ukazatele, bílkoviny pšeničné mouky a kapalinovou chromatografii. Praktická část se zabývá stanovením podílu jednotlivých bílkovinných frakcí v pšeničné mouce metodou SE-HPLC a vyhodnocením korelací mezi obsahem bílkovinných frakcí a základními ukazateli technologické kvality zrna.
Anotace v angličtině
This work is specialized in utilization of SE-HPLC evaluating bread-making quality of wheat flour. The theoretical part describes the properties and quality characteristics of wheat flour, wheat flour proteins and liquid chromatography. The practical part deals with the determination of the proportion of protein fractions in wheat flour by SE-HPLC and the evaluation of correlations between the content of protein fractions and basic indicators of technological quality of grain.
Klíčová slova
pšenice, bílkoviny, kvalita zrna, SE-HPLC
Klíčová slova v angličtině
wheat, proteins, grain quality, SE-HPLC
Rozsah průvodní práce
52 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce je zaměřena na zjištění využitelnosti SE-HPLC k hodnocení pekárenské kvality pšeničné mouky. Teoretická část popisuje vlastnosti pšeničné mouky a její kvalita-tivní ukazatele, bílkoviny pšeničné mouky a kapalinovou chromatografii. Praktická část se zabývá stanovením podílu jednotlivých bílkovinných frakcí v pšeničné mouce metodou SE-HPLC a vyhodnocením korelací mezi obsahem bílkovinných frakcí a základními ukazateli technologické kvality zrna.
Anotace v angličtině
This work is specialized in utilization of SE-HPLC evaluating bread-making quality of wheat flour. The theoretical part describes the properties and quality characteristics of wheat flour, wheat flour proteins and liquid chromatography. The practical part deals with the determination of the proportion of protein fractions in wheat flour by SE-HPLC and the evaluation of correlations between the content of protein fractions and basic indicators of technological quality of grain.
Klíčová slova
pšenice, bílkoviny, kvalita zrna, SE-HPLC
Klíčová slova v angličtině
wheat, proteins, grain quality, SE-HPLC
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Vlastnosti pšeničné mouky.
Kvalitativní ukazatele pšeničné mouky.
Bílkoviny pšeničné mouky.
Kapalinová chromatografie bílkovin.
II. Praktická část
Cíl práce.
Materiál a metody.
Výsledky a diskuse.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Vlastnosti pšeničné mouky.
Kvalitativní ukazatele pšeničné mouky.
Bílkoviny pšeničné mouky.
Kapalinová chromatografie bílkovin.
II. Praktická část
Cíl práce.
Materiál a metody.
Výsledky a diskuse.
Seznam doporučené literatury
[1] ZIMOLKA, J., EDLER, S., HŘIVNA, L., JÁNSKÝ, J., KRAUS, P., MAREČEK, J. a NOVOTNÝ, F. Pšenice. Pěstování, hodnocení a užití zrna. Profi Press, Praha, 2005, 180 s. ISBN: 80-86726-09-6.
[2] PŘÍHODA J., SKŘIVAN P., HRUŠKOVÁ M.: Cereální chemie a technologie I: cereální chemie, mlýnská technologie, technologie výroby těstovin 1. vyd. Praha VŠCHT, 2004, 202 s. ISBN 80-7080-530-7.
[3] DACHKEVITCH T., AUTRAN J.C.: Prediction of Baking Quality of Bread Wheats in Breeding Programs by SE - HPLC. Cereal Chemistry 66, 1989, 448-456.
[4] DENDY D.A.V., DOBRASZCZYK B.J.: Cereals and Cereal Products. Chemistry and Technology. Aspen Publishers, Gaithersburg, 2001, 429 s.
Seznam doporučené literatury
[1] ZIMOLKA, J., EDLER, S., HŘIVNA, L., JÁNSKÝ, J., KRAUS, P., MAREČEK, J. a NOVOTNÝ, F. Pšenice. Pěstování, hodnocení a užití zrna. Profi Press, Praha, 2005, 180 s. ISBN: 80-86726-09-6.
[2] PŘÍHODA J., SKŘIVAN P., HRUŠKOVÁ M.: Cereální chemie a technologie I: cereální chemie, mlýnská technologie, technologie výroby těstovin 1. vyd. Praha VŠCHT, 2004, 202 s. ISBN 80-7080-530-7.
[3] DACHKEVITCH T., AUTRAN J.C.: Prediction of Baking Quality of Bread Wheats in Breeding Programs by SE - HPLC. Cereal Chemistry 66, 1989, 448-456.
[4] DENDY D.A.V., DOBRASZCZYK B.J.: Cereals and Cereal Products. Chemistry and Technology. Aspen Publishers, Gaithersburg, 2001, 429 s.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
doc. Ing. Jan Hrabě, Ph.D.: Dosáhla jste ve své práci podobných výsledků, které uvádí jiní autoři? Jsou Vaše výsledky srovnatelné?
doc. Ing. Pavel Valášek, CSc.: Jaké metody detekce jste při analýze použila?
prof. Ing. Mária Angelovičová, Ph.D.: V čem spatřujete důležitost lepku?
Studentka se ve zkoumané problematice orientuje. Na otázky komise odpovídala věcně.