Diplomová práce je zaměřena na ověření vztahu mezi obsahem bílkovinných frakcí a technologickými ukazateli kvality pšeničné mouky a zrna. Práce se v teoretické části za-měřuje na charakteristiku pšenice v níž je obsažena krátce popsaná historie pěstování, pro-dukce, botanická charakteristika, popis rostliny a její chemické složení, dále pak popisuje význam pšeničných bílkovin, technologii mlynářství a v neposlední řadě technologickou kvalitu pšenice. Praktická část je zaměřena na popis vzorků, stanovení jednotlivých bílko-vinných frakcí metodou SE-HPLC a vyhodnocení získaných výsledků pomocí korelačních závislostí mezi technologickou kvalitou pšenice a zastoupením bílkovinných frakcí.
Anotace v angličtině
This theses is specialized in verification the effect of the content of protein fractions of the technological quality of wheat flour and grain. The teoretical part describes the cha-racteristic of wheat, importance of wheat protein, milling technology and technological quality of wheat flour. The practical part deals with the sample description, determination of protein fractions by SE-HPLC and evaluation results of correlations between technolo-gical quality of wheat flour and the content of protein fractions.
Klíčová slova
pšenice, mouka, lepek, bílkoviny, technologické ukazatele kvality mouky a zrna, mlynářská technologie, stanovení bílkovinných frakcí, chromatografie, SE-HPLC, statistická analýza, korelace
Klíčová slova v angličtině
wheat, flour, gluten, protein, technological indicators of quality of flour and grain, mill technology, determination of protein fractions, SE-HPLC, statistical analysis, correlation
Rozsah průvodní práce
90 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce je zaměřena na ověření vztahu mezi obsahem bílkovinných frakcí a technologickými ukazateli kvality pšeničné mouky a zrna. Práce se v teoretické části za-měřuje na charakteristiku pšenice v níž je obsažena krátce popsaná historie pěstování, pro-dukce, botanická charakteristika, popis rostliny a její chemické složení, dále pak popisuje význam pšeničných bílkovin, technologii mlynářství a v neposlední řadě technologickou kvalitu pšenice. Praktická část je zaměřena na popis vzorků, stanovení jednotlivých bílko-vinných frakcí metodou SE-HPLC a vyhodnocení získaných výsledků pomocí korelačních závislostí mezi technologickou kvalitou pšenice a zastoupením bílkovinných frakcí.
Anotace v angličtině
This theses is specialized in verification the effect of the content of protein fractions of the technological quality of wheat flour and grain. The teoretical part describes the cha-racteristic of wheat, importance of wheat protein, milling technology and technological quality of wheat flour. The practical part deals with the sample description, determination of protein fractions by SE-HPLC and evaluation results of correlations between technolo-gical quality of wheat flour and the content of protein fractions.
Klíčová slova
pšenice, mouka, lepek, bílkoviny, technologické ukazatele kvality mouky a zrna, mlynářská technologie, stanovení bílkovinných frakcí, chromatografie, SE-HPLC, statistická analýza, korelace
Klíčová slova v angličtině
wheat, flour, gluten, protein, technological indicators of quality of flour and grain, mill technology, determination of protein fractions, SE-HPLC, statistical analysis, correlation
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika vlastností pšenice Triticum aestivum L.
Mlynářská technologie
Vlastnosti pšeničné mouky
Význam bílkovin v pšeničné mouce
II. Praktická část
Materiál
Metody
Výsledky
Diskuse
Závěr
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika vlastností pšenice Triticum aestivum L.
Mlynářská technologie
Vlastnosti pšeničné mouky
Význam bílkovin v pšeničné mouce
II. Praktická část
Materiál
Metody
Výsledky
Diskuse
Závěr
Seznam doporučené literatury
[1] BIETZ, J. A. Recent advances in the isolation and charakterization of cereal proteins, Cereal foods World 24, 1979.
[2] ESEN a kol. Isolation and characterization of a methionine-rich protein from maize endosperm, J. Cereal Sci., 1985.
[3] RINCON-LEON, F. Encyclopedia of food Science and Nutrition, Academic press 1999.
[4] GAJDOŠOVÁ, A., ŠTURDÍK, E., Biologické, chemické a nutrično-zdravotné charakteristiky pekárskych cereálií,Bratislava 2004.
[5] CHURÁČEK, J. a kol. Úvod do vysokoúčinné kapalinové chromatografie, SNTL, Praha 1984.
Seznam doporučené literatury
[1] BIETZ, J. A. Recent advances in the isolation and charakterization of cereal proteins, Cereal foods World 24, 1979.
[2] ESEN a kol. Isolation and characterization of a methionine-rich protein from maize endosperm, J. Cereal Sci., 1985.
[3] RINCON-LEON, F. Encyclopedia of food Science and Nutrition, Academic press 1999.
[4] GAJDOŠOVÁ, A., ŠTURDÍK, E., Biologické, chemické a nutrično-zdravotné charakteristiky pekárskych cereálií,Bratislava 2004.
[5] CHURÁČEK, J. a kol. Úvod do vysokoúčinné kapalinové chromatografie, SNTL, Praha 1984.
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student prokázal hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba diplomové práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídal pohotově, věcně a správně.
prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc.: Jaká byla použita kapalina pro detekci při chromatografii?
doc. Ing. Pavel Valášek, CSc.: Co je veličina T530 u mouky a o čem svědčí?
doc. Ing. Otakar Rop, Ph.D.: Kde jste prováděla chromatografické stanovení?