Tato diplomová práce byla zaměřena na identifikaci tkání jednotlivých živočišných druhů vyskytujících se v masných výrobcích na základě analýzy DNA.
Teoretická část se zabývala problematikou falšování potravin. Byly popsány jednotlivé aspekty falšování potravin a příklady. Dále byly popsány jednotlivé metody používané k průkazu falšování potravin. Celkem byly popsány dva typy metod a to klasické metody a metody založené na analýze DNA. V praktické části bylo analyzováno dvacet vybraných vzorků masných výrobků se zaměřením na průkaz živočišných surovin tří druhů hospodář-ských zvířat metodou polymerázové řetězové reakce (PCR).
U většiny masných výrobků neodpovídala detekovaná DNA složení, které uváděli výrobci na obalu. U těchto výrobků bylo prokázáno falšování potravin náhradou jakostního druhu masa za surovinu méně hodnotnou. U dvaceti analyzovaných vzorků byla nejčastěji pří-tomna vepřová DNA, dále kuřecí DNA a pouze dva vzorky obsahovaly hovězí DNA.
V diskuzi byla hodnocena kvalita vzorků a byly popsány důvody výskytu nedeklarovaného masa ve složení výrobku.
Anotace v angličtině
This thesis is focused to identification of the various tissues of species occurring in meat products based on DNA analysis.
The theoretical part deals with the issue of food adulteration. Various aspects and exam-ples of food adulteration are described here. Other various analytical methods used for the detection of food adulteration are also described in the thesis. In total, two types of methods, respectively classical methods and methods based on DNA analysis are included. The practical part is analyzing twenty selected samples of meat products focusing on proof of animal DNA of three kind of livestock by polymerase chain reaction method (PCR).
Determined DNA composition did not correspond with components, which were reported by manufacturer on the packaging in most meat products. These products have been adulte-rated by substituton of quality meat by less valuable raw material. Twenty samples mostly contained of pork DNA, as well as chicken DNA and only two samples contained beef DNA.
Quality of the samples and reasons of the presence of undeclared meat product composition were reported in the discussion.
Klíčová slova
falšování potravin, masné výrobky, DNA, PCR
Klíčová slova v angličtině
adulteration of food, meat products, DNA, PCR
Rozsah průvodní práce
67 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Tato diplomová práce byla zaměřena na identifikaci tkání jednotlivých živočišných druhů vyskytujících se v masných výrobcích na základě analýzy DNA.
Teoretická část se zabývala problematikou falšování potravin. Byly popsány jednotlivé aspekty falšování potravin a příklady. Dále byly popsány jednotlivé metody používané k průkazu falšování potravin. Celkem byly popsány dva typy metod a to klasické metody a metody založené na analýze DNA. V praktické části bylo analyzováno dvacet vybraných vzorků masných výrobků se zaměřením na průkaz živočišných surovin tří druhů hospodář-ských zvířat metodou polymerázové řetězové reakce (PCR).
U většiny masných výrobků neodpovídala detekovaná DNA složení, které uváděli výrobci na obalu. U těchto výrobků bylo prokázáno falšování potravin náhradou jakostního druhu masa za surovinu méně hodnotnou. U dvaceti analyzovaných vzorků byla nejčastěji pří-tomna vepřová DNA, dále kuřecí DNA a pouze dva vzorky obsahovaly hovězí DNA.
V diskuzi byla hodnocena kvalita vzorků a byly popsány důvody výskytu nedeklarovaného masa ve složení výrobku.
Anotace v angličtině
This thesis is focused to identification of the various tissues of species occurring in meat products based on DNA analysis.
The theoretical part deals with the issue of food adulteration. Various aspects and exam-ples of food adulteration are described here. Other various analytical methods used for the detection of food adulteration are also described in the thesis. In total, two types of methods, respectively classical methods and methods based on DNA analysis are included. The practical part is analyzing twenty selected samples of meat products focusing on proof of animal DNA of three kind of livestock by polymerase chain reaction method (PCR).
Determined DNA composition did not correspond with components, which were reported by manufacturer on the packaging in most meat products. These products have been adulte-rated by substituton of quality meat by less valuable raw material. Twenty samples mostly contained of pork DNA, as well as chicken DNA and only two samples contained beef DNA.
Quality of the samples and reasons of the presence of undeclared meat product composition were reported in the discussion.
Klíčová slova
falšování potravin, masné výrobky, DNA, PCR
Klíčová slova v angličtině
adulteration of food, meat products, DNA, PCR
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Popsat aspekty falšování potravin.
Popsat metody průkazu falšování potravin.
II. Praktická část
Analyzovat metodou PCR vybané vzorky potravin se zaměřením na průkaz živočišných surovin.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Popsat aspekty falšování potravin.
Popsat metody průkazu falšování potravin.
II. Praktická část
Analyzovat metodou PCR vybané vzorky potravin se zaměřením na průkaz živočišných surovin.
Seznam doporučené literatury
[1] Eur Food Res Technol (2008) 227:649-665.
[2] Trends in Food Science and Technology 11 (2000) 67-77.
[3] ZEIDAN, Henry M, DASHEK, William V. Experimental approaches in biochemistry and molecular biology, Dubuque, Wm. C. Brown, 1996.
[4] PAČES, Václav, RUML, Tomáš, RUMLOVÁ, Michaela Genové inženýrství Vyd. 1. Praha, Vysoká škola chemicko-technologická, 2002.
[5] Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Bioanalytické metody Vyd. 3., přeprac. Praha, Vysoká škola chemicko-technologická, 2001.
Seznam doporučené literatury
[1] Eur Food Res Technol (2008) 227:649-665.
[2] Trends in Food Science and Technology 11 (2000) 67-77.
[3] ZEIDAN, Henry M, DASHEK, William V. Experimental approaches in biochemistry and molecular biology, Dubuque, Wm. C. Brown, 1996.
[4] PAČES, Václav, RUML, Tomáš, RUMLOVÁ, Michaela Genové inženýrství Vyd. 1. Praha, Vysoká škola chemicko-technologická, 2002.
[5] Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Bioanalytické metody Vyd. 3., přeprac. Praha, Vysoká škola chemicko-technologická, 2001.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
doc. Ing. Jan Hrabě, Ph.D. Co je to šunka od kosti? Co je to pojivová tkáň?
Studentka odpovídá na otázky komise věcně.