Cílem této bakalářské práce je popsat biologicky aktivní látky rajčat. Mezi tyto látky lze zařadit vitaminy rozpustné v tucích, vitamin C, {β}-karoten, lykopen. Z lipofilních vitaminů se v rajčatech nachází vitamin A a vitamin E. Je možno sem také zařadit {β}-karoten, který je prekurzorem vitaminu A. Biologicky aktivní látky se nejčastěji stanovují metodou HPLC (High Performance Liquid Chromatography). Tato metoda má široké použití a poskytuje velmi dobré výsledky.
Anotace v angličtině
This bachelor work describes biologically active substances of tomatoes.
In tomatoes, there can be found some fat vitamins, vitamin C, {β}-carotene and lycopene. From fat vitamins there are vitamin A and vitamin E. {β}-carotene is an antecedent of vitamin A. Biologically active substances are the most frequently determined by the method HPLC. This method has a wide range of usage. It also affords very good results.
Klíčová slova
{β}-karoten,HPLC,rajčata,vitamin C,vitaminy rozpustné v tucích
Klíčová slova v angličtině
{β}-carotene,fat vitamins,HPLC,tomatoes,vitamin C
Rozsah průvodní práce
41 s.,2 s. obr. příloh
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem této bakalářské práce je popsat biologicky aktivní látky rajčat. Mezi tyto látky lze zařadit vitaminy rozpustné v tucích, vitamin C, {β}-karoten, lykopen. Z lipofilních vitaminů se v rajčatech nachází vitamin A a vitamin E. Je možno sem také zařadit {β}-karoten, který je prekurzorem vitaminu A. Biologicky aktivní látky se nejčastěji stanovují metodou HPLC (High Performance Liquid Chromatography). Tato metoda má široké použití a poskytuje velmi dobré výsledky.
Anotace v angličtině
This bachelor work describes biologically active substances of tomatoes.
In tomatoes, there can be found some fat vitamins, vitamin C, {β}-carotene and lycopene. From fat vitamins there are vitamin A and vitamin E. {β}-carotene is an antecedent of vitamin A. Biologically active substances are the most frequently determined by the method HPLC. This method has a wide range of usage. It also affords very good results.
Klíčová slova
{β}-karoten,HPLC,rajčata,vitamin C,vitaminy rozpustné v tucích
Klíčová slova v angličtině
{β}-carotene,fat vitamins,HPLC,tomatoes,vitamin C
Zásady pro vypracování
fyziologický popis rostliny rajčete
biologicky aktivní látky rajčat a jejich vliv na lidské zdraví
metody stanovení biologicky aktivních látek, především metodou kapalinové chromatografie - HPLC
Zásady pro vypracování
fyziologický popis rostliny rajčete
biologicky aktivní látky rajčat a jejich vliv na lidské zdraví
metody stanovení biologicky aktivních látek, především metodou kapalinové chromatografie - HPLC
Seznam doporučené literatury
dle doporučení vedoucího BP
Seznam doporučené literatury
dle doporučení vedoucího BP
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Klasifikace - vedoucí: A-výborně
klasifikace - oponent: B-velmi dobře
Hrabě: Jaký je obsah lykopénu v rajčatech?
Valášek: Jakým způsobem vzniká lykopén?
Studentka vystupovala jistě a problematiku zvládla výborně.