Hlavním cílem diplomové práce bylo izolovat a stanovit vitaminy skupiny B v netradičních cereáliích, které byly následně analyzovány metodou HPLC s UV detekcí. Separace pro-běhla na koloně Supelcosil LC 8 (15 cm x 4,6 mm; 5 ?m). Mobilní fáze byla složena z metanolu a 0,12 mol.dm-3 CH3COONa. Eluce proběhla gradientově, průtok byl 0,8 ml.min-1. Uvedená metodika byla aplikovaná na 15 různých druhů cereálií.
Anotace v angličtině
The main purpose of this thesis was the isolation and determination of the vitamins B in cereals. Cereals were analyzed by the HPLC method with UV detection. Separation was performed on column Supelcosil LC 8 (15 cm x 4,6 mm; 5 ?m). As a mobile phase metha-nol and 0.12 mol.dm-3 CH3COONa was used. Elution passed in gradient mode, selected flow rate was 0,8 ml.min-1. This method was applied on fifteen different types of cereals.
Klíčová slova
vitamin B, cereálie, chromatografie, HPLC
Klíčová slova v angličtině
vitamin B, cereals, chromatography, HPLC
Rozsah průvodní práce
79 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Hlavním cílem diplomové práce bylo izolovat a stanovit vitaminy skupiny B v netradičních cereáliích, které byly následně analyzovány metodou HPLC s UV detekcí. Separace pro-běhla na koloně Supelcosil LC 8 (15 cm x 4,6 mm; 5 ?m). Mobilní fáze byla složena z metanolu a 0,12 mol.dm-3 CH3COONa. Eluce proběhla gradientově, průtok byl 0,8 ml.min-1. Uvedená metodika byla aplikovaná na 15 různých druhů cereálií.
Anotace v angličtině
The main purpose of this thesis was the isolation and determination of the vitamins B in cereals. Cereals were analyzed by the HPLC method with UV detection. Separation was performed on column Supelcosil LC 8 (15 cm x 4,6 mm; 5 ?m). As a mobile phase metha-nol and 0.12 mol.dm-3 CH3COONa was used. Elution passed in gradient mode, selected flow rate was 0,8 ml.min-1. This method was applied on fifteen different types of cereals.
Klíčová slova
vitamin B, cereálie, chromatografie, HPLC
Klíčová slova v angličtině
vitamin B, cereals, chromatography, HPLC
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
stručně charakterizovat skupinu vitaminů B s důrazem na jejich fyziologii a fyzikálně-chemické vlastnosti.
popsat princip kapalinové chromatografie.
II. Experimentální část
vyizolovat vitaminy sk. B ze vzorků a stanovit je metodou HPLC s UV detekcí.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
stručně charakterizovat skupinu vitaminů B s důrazem na jejich fyziologii a fyzikálně-chemické vlastnosti.
popsat princip kapalinové chromatografie.
II. Experimentální část
vyizolovat vitaminy sk. B ze vzorků a stanovit je metodou HPLC s UV detekcí.
Seznam doporučené literatury
[1] HOZA, I., KRAMÁŘOVÁ, D., BUDÍNSKÝ, P. Potravinářská biochemie II. 1.vyd. Zlín: UTB, 2006.
[2] KNOBLOCH, E. Fyzikálně chemické metody stanovení vitaminů, Praha, 1956.
[3] HRABĚ, J., ROP,O., HOZA, I. Technologie výroby potravin rostlinného původu 1.vyd., Zlín UTB, 2006.
[4] KOHAJDOVÁ, Z., KAROVICOVÁ, J. Nutrition value and baking applications
of spelt wheat. 2008.
[5] CHURAČEK, J. a kol. Analytická separace látek, 1. vydání, SNTL, Praha 1990.
[6] PRYDE, A., GILBERT, M. T. Applications of high performance liquid chromatog-raphy, 1. vyd., USA, 1979.
Seznam doporučené literatury
[1] HOZA, I., KRAMÁŘOVÁ, D., BUDÍNSKÝ, P. Potravinářská biochemie II. 1.vyd. Zlín: UTB, 2006.
[2] KNOBLOCH, E. Fyzikálně chemické metody stanovení vitaminů, Praha, 1956.
[3] HRABĚ, J., ROP,O., HOZA, I. Technologie výroby potravin rostlinného původu 1.vyd., Zlín UTB, 2006.
[4] KOHAJDOVÁ, Z., KAROVICOVÁ, J. Nutrition value and baking applications
of spelt wheat. 2008.
[5] CHURAČEK, J. a kol. Analytická separace látek, 1. vydání, SNTL, Praha 1990.
[6] PRYDE, A., GILBERT, M. T. Applications of high performance liquid chromatog-raphy, 1. vyd., USA, 1979.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka danou problematiku ovládá, ale její aplikace jí činila potíže. Vystoupení při obhajobě bylo méně jisté a přesvědčivé. Na většinu otázek komise odpověděla správně.
Otázky komise:
doc. Fišera: Vysvětlete jednotku mAV. Je správná?
doc. Hrabě: Který vitamin způsobuje žlutou barvu syrovátky?