Mořské i sladkovodní řasy jsou cenným zdrojem nutričních látek. Tyto nutriční látky předurčují řasy k možnému využití jako zdroj lidské výživy. Diplomová práce byla zaměřena na stanovení lipidů ve vybraných vzorcích sladkovodních a mořských řas Soxhletovou extrakcí při použití odlišných rozpouštědel. Současně bylo provedeno kvalitativní a kvantitativní stanovení mastných kyselin ve vybraných vzorcích sladkovodních a mořských řas pomocí plynové chromatografie.
Anotace v angličtině
Seaweeds and freshwater algae are a valuable source of nutrients. These nutritional substances predetermine the potential of use of algae as a source of human nutrition. This diploma thesis was focused on the determination of lipids in selected samples of freshwater algae and seaweeds using Soxhlet extraction with different solvents. There was made also qualitative and quantitative determination of fatty acids in selected samples of freshwater algae and seaweeds using the gas chromatography.
Seaweeds, freshwater algae, lipids, fatty acids, gas chromatography.
Rozsah průvodní práce
100 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Mořské i sladkovodní řasy jsou cenným zdrojem nutričních látek. Tyto nutriční látky předurčují řasy k možnému využití jako zdroj lidské výživy. Diplomová práce byla zaměřena na stanovení lipidů ve vybraných vzorcích sladkovodních a mořských řas Soxhletovou extrakcí při použití odlišných rozpouštědel. Současně bylo provedeno kvalitativní a kvantitativní stanovení mastných kyselin ve vybraných vzorcích sladkovodních a mořských řas pomocí plynové chromatografie.
Anotace v angličtině
Seaweeds and freshwater algae are a valuable source of nutrients. These nutritional substances predetermine the potential of use of algae as a source of human nutrition. This diploma thesis was focused on the determination of lipids in selected samples of freshwater algae and seaweeds using Soxhlet extraction with different solvents. There was made also qualitative and quantitative determination of fatty acids in selected samples of freshwater algae and seaweeds using the gas chromatography.
Seaweeds, freshwater algae, lipids, fatty acids, gas chromatography.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakterizujte mořské a sladkovodní řasy.
Charakterizujte lipidy a mastné kyseliny a popište metody jejich stanovení.
Zvolte vhodnou metodu pro stanovení lipidů a mastných kyselin v řasách.
II. Praktická část
Metodika stanovení lipidů a mastných kyselin v mořských a sladkovodních řasách.
Stanovení lipidů a mastných kyselin ve vybraných vzorcích mořských a sladkovodních řas.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakterizujte mořské a sladkovodní řasy.
Charakterizujte lipidy a mastné kyseliny a popište metody jejich stanovení.
Zvolte vhodnou metodu pro stanovení lipidů a mastných kyselin v řasách.
II. Praktická část
Metodika stanovení lipidů a mastných kyselin v mořských a sladkovodních řasách.
Stanovení lipidů a mastných kyselin ve vybraných vzorcích mořských a sladkovodních řas.
Seznam doporučené literatury
[1] KALINA, Tomáš; VÁŇA, Jiří. Sinice, řasy, houby, mechorosty a podobné organismy v současné biologii. Vyd. 1. Praha : Karolinum, 2005. ISBN 80-246-1036-1.
[2] DAWCZYNSKI, Christine; SCHUBERT, Rainer; JAHREIS, Gerhard. Amino acids, fatty acids, and dietary fibre in edible seaweed products. Food Chemistry. 2007, 103, 891-899.
[3] SIMOPOULOS, Artemis P. The omega-6/omega-3 fatty acid ratio, genetic variation, and cardiovascular disease. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. 2008, 17 (S1), 131-134.
[4] VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin 1. Vyd. 1. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-3-7.
Seznam doporučené literatury
[1] KALINA, Tomáš; VÁŇA, Jiří. Sinice, řasy, houby, mechorosty a podobné organismy v současné biologii. Vyd. 1. Praha : Karolinum, 2005. ISBN 80-246-1036-1.
[2] DAWCZYNSKI, Christine; SCHUBERT, Rainer; JAHREIS, Gerhard. Amino acids, fatty acids, and dietary fibre in edible seaweed products. Food Chemistry. 2007, 103, 891-899.
[3] SIMOPOULOS, Artemis P. The omega-6/omega-3 fatty acid ratio, genetic variation, and cardiovascular disease. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. 2008, 17 (S1), 131-134.
[4] VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin 1. Vyd. 1. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-3-7.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
prof. Ing. Mária Angelovičová, CSc. Jakou řasu byste doporučila jako zdroj jódu?
doc. Ing. Pavel Valášek, CSc. Proč jste pro extrakci použila právě hexan? Zkoušela jste stanovit tukové charakteristiky?
Ing. Eva Vítová, Ph.D. Jak dlouho jste extrahovala řasy?
prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc. Myslíte, že to malé množství tuku, které je obsaženo v řasách, je pro organismus dostatečné?
Studentka řešené problematice rozumí, na otázky komise odpovídá věcně a pohotově.