Cílem bakalářské práce je sledovat vliv intenzity sladké a kyselé chuti na vnímání aromatických látek v nápojích.
Práce obsahuje výsledky senzorické analýzy provedené studenty. Výsledky byly zpracovány statistickými metodami a vyhodnoceny s ohledem na složení panelu hodnotitelů.
Anotace v angličtině
The goal of this bachelor work is to examine the influence of the strengths of sweet and acid taste on sensation of odorous stuff in drinks.
The work includes the results of sensory analysis done by students. The result were processed by statistical methods and interpreted in relation to mix of judges.
Klíčová slova
senzorická analýza, aromatické látky, hodnotitel
Klíčová slova v angličtině
sensory analyse, aromatic substance, critic
Rozsah průvodní práce
58 s., 2 s. obr. příloh
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem bakalářské práce je sledovat vliv intenzity sladké a kyselé chuti na vnímání aromatických látek v nápojích.
Práce obsahuje výsledky senzorické analýzy provedené studenty. Výsledky byly zpracovány statistickými metodami a vyhodnoceny s ohledem na složení panelu hodnotitelů.
Anotace v angličtině
The goal of this bachelor work is to examine the influence of the strengths of sweet and acid taste on sensation of odorous stuff in drinks.
The work includes the results of sensory analysis done by students. The result were processed by statistical methods and interpreted in relation to mix of judges.
Klíčová slova
senzorická analýza, aromatické látky, hodnotitel
Klíčová slova v angličtině
sensory analyse, aromatic substance, critic
Zásady pro vypracování
Zpracovat literární rešerži týkající se teoretických základů a poznatků pro provádění senzorické analýzy.
Uvést v metodické části metody použité pro provádění experimentu.
V praktické části sledovat vliv intenzity sladké a kyselé chuti na vnímání definovaných aromatických látek (hedonické vnímání synergických příp. antagonistických efektů).
Výsledky zpracovat pomocí statistických metod a vyhodnotit s ohledem na složení panelu hodnotitelů a další faktory.
V závěru diskutovat dosažené výsledky a jejich praktický význam pro výrobu potravin.
Zásady pro vypracování
Zpracovat literární rešerži týkající se teoretických základů a poznatků pro provádění senzorické analýzy.
Uvést v metodické části metody použité pro provádění experimentu.
V praktické části sledovat vliv intenzity sladké a kyselé chuti na vnímání definovaných aromatických látek (hedonické vnímání synergických příp. antagonistických efektů).
Výsledky zpracovat pomocí statistických metod a vyhodnotit s ohledem na složení panelu hodnotitelů a další faktory.
V závěru diskutovat dosažené výsledky a jejich praktický význam pro výrobu potravin.
Seznam doporučené literatury
Dle pokynů vedoucího
Seznam doporučené literatury
Dle pokynů vedoucího
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Klasifikace - vedoucí: A-výborně
klasifikace - oponent: A-výborně
Valášek: Jakým termínem se označuje účinek kyseliny glutamové?
Hrabě: Které aromatické látky se mohou podílet na výrobě čokolády?
Studentka vystupovala jistě a výborně zodpověděla na položené otázky.