Diplomová práce je zaměřená na antibakteriální vlastnosti obalových materiálů v potravi-nářství. Pro vícestupňovou fyzikálně-chemickou povrchovou úpravu byl jako základní sub-strát zvolen polyethylen. Povrchová úprava spočívala nejprve v důkladném očištění vzorků, následném ošetření nízkoteplotním plazmatem a inkorporací makromolekulárního řetězce s profilem polymerního hřebene s koncovými aminovými skupinami. Takto připravené vzorky byly podrobeny antibakteriálním testům a jednotlivé vzorky byly charakterizovány dostupnými metodami (infračervená spektroskopie, skenovací elektronová mikroskopie, měření povrchové energie a kontaktních úhlů smáčení, rentgenová fotoelektronová spektroskopie).
Annotation in English
The thesis is focused on antibacterial properties of packaging materials for food industry. The polyethylene was chosen as a base substrate for the multistep physicochemical surface modification. The surface modification consists prior sample cleaning, subsequent low-temperature plasma treatment, and the incorporation of macromolecular chain with the polymer brush-like structure with end amino groups. Then the samples undergo the anti-bacterial testing and each sample is characterized by accessible methods: infrared spectros-copy, scanning electron microscope, surface energy measuring and contact angle wetting, and X-ray photoelectron spectroscopy.
Keywords
aktivní obal, antibakteriální testy, povrchová úprava, metody charakteriza-ce povrchu
Keywords in English
active packaging, antibacterial tests, surface modification, methods of surface characterization
Length of the covering note
74 s.
Language
CZ
Annotation
Diplomová práce je zaměřená na antibakteriální vlastnosti obalových materiálů v potravi-nářství. Pro vícestupňovou fyzikálně-chemickou povrchovou úpravu byl jako základní sub-strát zvolen polyethylen. Povrchová úprava spočívala nejprve v důkladném očištění vzorků, následném ošetření nízkoteplotním plazmatem a inkorporací makromolekulárního řetězce s profilem polymerního hřebene s koncovými aminovými skupinami. Takto připravené vzorky byly podrobeny antibakteriálním testům a jednotlivé vzorky byly charakterizovány dostupnými metodami (infračervená spektroskopie, skenovací elektronová mikroskopie, měření povrchové energie a kontaktních úhlů smáčení, rentgenová fotoelektronová spektroskopie).
Annotation in English
The thesis is focused on antibacterial properties of packaging materials for food industry. The polyethylene was chosen as a base substrate for the multistep physicochemical surface modification. The surface modification consists prior sample cleaning, subsequent low-temperature plasma treatment, and the incorporation of macromolecular chain with the polymer brush-like structure with end amino groups. Then the samples undergo the anti-bacterial testing and each sample is characterized by accessible methods: infrared spectros-copy, scanning electron microscope, surface energy measuring and contact angle wetting, and X-ray photoelectron spectroscopy.
Keywords
aktivní obal, antibakteriální testy, povrchová úprava, metody charakteriza-ce povrchu
Keywords in English
active packaging, antibacterial tests, surface modification, methods of surface characterization
Research Plan
Zpracujte rešerši na zadané téma.
Proveďte povrchovou úpravu obalových materiálů a následné navázání antibakteriálních látek.
Porovnejte antibakteriální vlastnosti připravených obalových materiálů.
V experimentální části popište použité metody charakterizace a metodické postupy.
Výsledky měření shrňte v kapitole "závěr".
Citujte použitou literaturu dle požadavků na vypracování diplomové práce.
Research Plan
Zpracujte rešerši na zadané téma.
Proveďte povrchovou úpravu obalových materiálů a následné navázání antibakteriálních látek.
Porovnejte antibakteriální vlastnosti připravených obalových materiálů.
V experimentální části popište použité metody charakterizace a metodické postupy.
Výsledky měření shrňte v kapitole "závěr".
Citujte použitou literaturu dle požadavků na vypracování diplomové práce.
Recommended resources
[1] Asadinezhad A., Novák I., Lehocký M., Sedlařík V., Vesel A., Junkar I., Sáha P. and Chodák I.: A Physicochemical Approach to Render Antibacterial Surfaces on Plasma-Treated Medical-Grade PVC: Irgasan Coating, Plasma Processes and Polymers, 7 (2010) 504-514.
[2] Asadinezhad A., Novák I., Lehocký M., Sedlařík V., Vesel A., Junkar I., Sáha P. and Chodák I.: An in vitro Bacterial Adhesion Assessment of Surface-Modified Medical-Grade PVC, Colloids and Surfaces B: Biointerfaces, 77 (2010) 246-256.
[3] Asadinezhad A., Novák I., Lehocký M., Bílek F., Vesel A., Junkar I., Sáha P. and Popelka A.: Polysaccharides Coatings on Medical-Grade PVC: A Probe into Surface Characteristics and the Extent of Bacterial Adhesion, Molecules, 15 (2010) 1007-1027.
Recommended resources
[1] Asadinezhad A., Novák I., Lehocký M., Sedlařík V., Vesel A., Junkar I., Sáha P. and Chodák I.: A Physicochemical Approach to Render Antibacterial Surfaces on Plasma-Treated Medical-Grade PVC: Irgasan Coating, Plasma Processes and Polymers, 7 (2010) 504-514.
[2] Asadinezhad A., Novák I., Lehocký M., Sedlařík V., Vesel A., Junkar I., Sáha P. and Chodák I.: An in vitro Bacterial Adhesion Assessment of Surface-Modified Medical-Grade PVC, Colloids and Surfaces B: Biointerfaces, 77 (2010) 246-256.
[3] Asadinezhad A., Novák I., Lehocký M., Bílek F., Vesel A., Junkar I., Sáha P. and Popelka A.: Polysaccharides Coatings on Medical-Grade PVC: A Probe into Surface Characteristics and the Extent of Bacterial Adhesion, Molecules, 15 (2010) 1007-1027.
Enclosed appendices
-
Appendices bound in thesis
illustrations, graphs, schemes, tables
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
Rozprava:
doc. Buňková:
Jak jste na disku roztírala suspenzi?
Kolik buněk bylo na disku?
dr. Houser:
Jak se látky uvolňovaly?
Diplomantka odpověděla na otázky k obhajobě a členy komise.