S poválečným rozvojem potravinářského průmyslu a začínající globalizací obchodu jako je obchodováním se zeměmi třetího světa, se okolo 60 let začala vyžadovat kvalita a bezpečnost potravin. Z tohoto důvodu se začínají vytvářet systémy jako HACCP a jemu podobné, dalším vývojem událostí jako je pád železné opony, vstup do schengenského prostoru a evropské unie se musí zlepšovat i systémy kontrol pro výrobu a distribuci potravin pro obyvatelstvo. Největší tlak na výrobce pro zavedení systémů kontrol je vyvíjen ze strany velkých prodejců, resp. řetězců jako je Tesco, Kaufland a jiné. Vliv těchto řetězců je tak velký, že vyžadují zavedení přísnějších systémů kontrol, něž vyžaduje legislativa daného státu a záleží pouze na výrobních firmách, zda se budou držet pouze legislativy nebo podlehnou tlaku řetězců na zavedení norem jako je třeba norma IFS a tím může dojít ke zvýšení výroby a následnému prodeji výrobků.
Anotace v angličtině
With the post-war development of the food industry and emerging globalization of trade, such as trafficking in third world countries, at about the sixties, began to be required food quality and safety. For this reason are created systems such as e. g. HACCP. Followed by another circumstances as the fall of the Iron Curtain, the entrance into the Schengen Area and to the European Union - the control systems for production and distribution of food to the population must be improved. The greatest pressure for introduction of new control systems is exerted on producers on the part by major vendors, respectively chains such as Tesco, Kaufland and others. The influence of these chains is so large that they require introduction of tighter control systems than required by the legislation of the state and depends only on manufacturing firms, whether they follow the law or just succumb to the pressure of these chains to set standards such as e. g. the IFS and this way may increase the production and subsequent sale of products.
Klíčová slova
HACCP, IFS, rentgen
Klíčová slova v angličtině
HACCP, IFS, roentgen
Rozsah průvodní práce
118 s.
Jazyk
CZ
Anotace
S poválečným rozvojem potravinářského průmyslu a začínající globalizací obchodu jako je obchodováním se zeměmi třetího světa, se okolo 60 let začala vyžadovat kvalita a bezpečnost potravin. Z tohoto důvodu se začínají vytvářet systémy jako HACCP a jemu podobné, dalším vývojem událostí jako je pád železné opony, vstup do schengenského prostoru a evropské unie se musí zlepšovat i systémy kontrol pro výrobu a distribuci potravin pro obyvatelstvo. Největší tlak na výrobce pro zavedení systémů kontrol je vyvíjen ze strany velkých prodejců, resp. řetězců jako je Tesco, Kaufland a jiné. Vliv těchto řetězců je tak velký, že vyžadují zavedení přísnějších systémů kontrol, něž vyžaduje legislativa daného státu a záleží pouze na výrobních firmách, zda se budou držet pouze legislativy nebo podlehnou tlaku řetězců na zavedení norem jako je třeba norma IFS a tím může dojít ke zvýšení výroby a následnému prodeji výrobků.
Anotace v angličtině
With the post-war development of the food industry and emerging globalization of trade, such as trafficking in third world countries, at about the sixties, began to be required food quality and safety. For this reason are created systems such as e. g. HACCP. Followed by another circumstances as the fall of the Iron Curtain, the entrance into the Schengen Area and to the European Union - the control systems for production and distribution of food to the population must be improved. The greatest pressure for introduction of new control systems is exerted on producers on the part by major vendors, respectively chains such as Tesco, Kaufland and others. The influence of these chains is so large that they require introduction of tighter control systems than required by the legislation of the state and depends only on manufacturing firms, whether they follow the law or just succumb to the pressure of these chains to set standards such as e. g. the IFS and this way may increase the production and subsequent sale of products.
Klíčová slova
HACCP, IFS, rentgen
Klíčová slova v angličtině
HACCP, IFS, roentgen
Zásady pro vypracování
I.Současný stav dané problematiky:
Nařízení evropského parlamentu a rady (ES číslo 178/2002) ze dne 28. ledna 2002 byl zřízen Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanovil postupy týkající se bezpečnosti potravin, obecné zásady a požadavky potravinového práva.
V dnešní době procházejí všechny potraviny kontrolou HACCP (analýza nebezpečí a kritické kontrolní body) aby došlo k identifikaci všech rizik, kterým musí být předcházeno nebo která musí být vyloučena či omezena na přijatelnou úroveň.
II. Cíl práce:
Analyzovat možnosti kontaminace potravin, zamezit další kontaminaci a vypracovat nápravné opatření pomocí systému HACCP ve srovnání s nadstavbovým systémem IFS, aby se předcházelo riziku kontaminace.
III. Předpokládané hypotézy:
Potraviny nekontrolované nebo nedostatečně kontrolované zvyšují riziko alimentární nákazy z potravin pro obyvatelstvo.
IV. Popis metodiky:
Rozdíl při využití systému HACCP a IFS při specifikaci kontaminace potravin, určení kritických bodů, zamezení šíření kontaminace a zdokonalení, aby ke stejné kontaminaci příště nedošlo.
V. Předpokládaná využití v praxi:
Jaké klady a zápory přinášejí nadstavbové systémy pro společnost a podniky.
Zásady pro vypracování
I.Současný stav dané problematiky:
Nařízení evropského parlamentu a rady (ES číslo 178/2002) ze dne 28. ledna 2002 byl zřízen Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanovil postupy týkající se bezpečnosti potravin, obecné zásady a požadavky potravinového práva.
V dnešní době procházejí všechny potraviny kontrolou HACCP (analýza nebezpečí a kritické kontrolní body) aby došlo k identifikaci všech rizik, kterým musí být předcházeno nebo která musí být vyloučena či omezena na přijatelnou úroveň.
II. Cíl práce:
Analyzovat možnosti kontaminace potravin, zamezit další kontaminaci a vypracovat nápravné opatření pomocí systému HACCP ve srovnání s nadstavbovým systémem IFS, aby se předcházelo riziku kontaminace.
III. Předpokládané hypotézy:
Potraviny nekontrolované nebo nedostatečně kontrolované zvyšují riziko alimentární nákazy z potravin pro obyvatelstvo.
IV. Popis metodiky:
Rozdíl při využití systému HACCP a IFS při specifikaci kontaminace potravin, určení kritických bodů, zamezení šíření kontaminace a zdokonalení, aby ke stejné kontaminaci příště nedošlo.
V. Předpokládaná využití v praxi:
Jaké klady a zápory přinášejí nadstavbové systémy pro společnost a podniky.
Seznam doporučené literatury
[1] BÍLÝ, M. Systém kvality v duchu norem STN ISO 9000. 1. vyd. Bratislava: Comal, 1996, 112 s., bez ISBN
[2] MATYÁŠ, Z. Analýza nebezpečí a kritické kontrolní/ochranné body. 1 vyd. Státní zdravotnický ústav Praha, 1993, 140 s., bez ISBN
[3]MATYÁŠ, Z., KOZÁK, A., SOVJAK, R., Podklady pro zavedení HACCP do provozu zpracování masa a výroby masných výrobků. 1. vyd. Praha: Agral s.r.o., 1996, 128 s., bez ISBN
[4] STEINHAUSER, L., a kolektiv, Hygiena a technologie masa. 1. vyd. Brno: Last, 1995, 643 s., ISBN 80-900260-4-4.
[5] ŽÁČEK, M., Správa výrobní praxe a kontrolní systémy ve stravovacích službách. 1 vyd. Praha: Hasap Gastro Conlulting, 2002, 624 s., ISBN 80-86605-01-9.
[6] SMULDERS, F.J.M. (Ed.), Veterinary aspects of meat production, processing and inspection, An update of recent developments in Europe. EC/CE/AMST, Utrecht, 1999, 443 pp
Seznam doporučené literatury
[1] BÍLÝ, M. Systém kvality v duchu norem STN ISO 9000. 1. vyd. Bratislava: Comal, 1996, 112 s., bez ISBN
[2] MATYÁŠ, Z. Analýza nebezpečí a kritické kontrolní/ochranné body. 1 vyd. Státní zdravotnický ústav Praha, 1993, 140 s., bez ISBN
[3]MATYÁŠ, Z., KOZÁK, A., SOVJAK, R., Podklady pro zavedení HACCP do provozu zpracování masa a výroby masných výrobků. 1. vyd. Praha: Agral s.r.o., 1996, 128 s., bez ISBN
[4] STEINHAUSER, L., a kolektiv, Hygiena a technologie masa. 1. vyd. Brno: Last, 1995, 643 s., ISBN 80-900260-4-4.
[5] ŽÁČEK, M., Správa výrobní praxe a kontrolní systémy ve stravovacích službách. 1 vyd. Praha: Hasap Gastro Conlulting, 2002, 624 s., ISBN 80-86605-01-9.
[6] SMULDERS, F.J.M. (Ed.), Veterinary aspects of meat production, processing and inspection, An update of recent developments in Europe. EC/CE/AMST, Utrecht, 1999, 443 pp
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Diplomant zodpověděl otázky vedoucího a oponenta.
Dotazy:
dr. Vítová:
Kritický bod konzerv? Jak se provádí monitoring?
doc. Růžička:
Je určený přetla? Sterilizují se i konzervy i při nižších konzervách?
dr. Houser:
Existují testovací konzervy?
prof. Klásek:
Jedl jste vy osobně nějakou konzervu?
Odpovědi byly uspokojivě zodpovězeny.