Diplomová práce na téma ?Aplikace systému kritických kontrolních bodů HACCP při výrobě pitné vody? se zabývá základní charakteristikou vody, základními legislativními regulativy v oblasti pitné vody a pojmy v oblasti pitné vody. Dále se zabývá analýzou rizika, zejména metodou kontrolních kritických bodů HACCP, kdy pojednává o principu a legislativě. Taktéž se stručně věnuje projektu WaterRisk. V praktické části se diplomová práce věnuje Úpravně vody v Koryčanech. Je zde proveden popis úpravny vody, povodí a technologie. Cílem diplomové práce je provést analýzu rizik a to metodou kritických kontrolních bodů HACCP, která je provedena v praktické části. Při této analýze je postupováno dle metodiky k HACCP, kdy je zde vymezena výrobní činnost, sestaven výrobní diagram, stanoveny kritické kontrolní body, kontrolní verifikační bod a stanoveny nápravná opatření pro kritické kontrolní body. Analýza je provedena pro každou technologickou část zvlášť, kdy každá část má své zhodnocení, ale v závěru jsou prezentovány vý-sledky komplexně. V závěrečné části uvádím doporučení ke zvýšení bezpečnosti vyráběné pitné vody a také celkové shrnutí diplomové práce. V přílohách jsou uvedeny rozbory vody za rok 2010 a návrh kontrolního listu pro kritické kontrolní body a kontrolní verifikační bod.
Anotace v angličtině
Diploma thesis topic - Application of HACCP critical control points system during drinking water production, deals with the basic characteristic of water, basic legislative regulations in the area of drinking water and terms in the area of drinking water. Further, the diploma thesis deals with risk analysis, particularly with the method of HACCP critical control points while discussing principle and legislation. There is also briefly dealt with WaterRisk project. The practical part of diploma thesis deals with a water treatment plant in Koryčany. There is description of the water treatment plant, river basin and technology. Objective of diploma thesis is to carry out risk analysis while using the method of HACCP critical control points, which is performed in the practical part. During the analysis, the HACCP methodology is used, in which productive activity is defined, production diagram is drawn, critical control points and control verification point assessed and remedy set for critical control points. The analysis is carried out for each technological part separately, where after each part an evaluation is made and in the closing part results are presented in complex. There are recommendations to increase the safety of drinking water production and also an overall summarization of diploma thesis. In appendices there are water analysis for 2010 and control sheet draft for critical control points and control verification point.
Klíčová slova
voda, HACCP, analýza rizik, úpravna vody,
Klíčová slova v angličtině
water, HACCP, risk analysis, water treatment plant
Rozsah průvodní práce
93 s, 12 tab, 16 obr, 3 příl
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce na téma ?Aplikace systému kritických kontrolních bodů HACCP při výrobě pitné vody? se zabývá základní charakteristikou vody, základními legislativními regulativy v oblasti pitné vody a pojmy v oblasti pitné vody. Dále se zabývá analýzou rizika, zejména metodou kontrolních kritických bodů HACCP, kdy pojednává o principu a legislativě. Taktéž se stručně věnuje projektu WaterRisk. V praktické části se diplomová práce věnuje Úpravně vody v Koryčanech. Je zde proveden popis úpravny vody, povodí a technologie. Cílem diplomové práce je provést analýzu rizik a to metodou kritických kontrolních bodů HACCP, která je provedena v praktické části. Při této analýze je postupováno dle metodiky k HACCP, kdy je zde vymezena výrobní činnost, sestaven výrobní diagram, stanoveny kritické kontrolní body, kontrolní verifikační bod a stanoveny nápravná opatření pro kritické kontrolní body. Analýza je provedena pro každou technologickou část zvlášť, kdy každá část má své zhodnocení, ale v závěru jsou prezentovány vý-sledky komplexně. V závěrečné části uvádím doporučení ke zvýšení bezpečnosti vyráběné pitné vody a také celkové shrnutí diplomové práce. V přílohách jsou uvedeny rozbory vody za rok 2010 a návrh kontrolního listu pro kritické kontrolní body a kontrolní verifikační bod.
Anotace v angličtině
Diploma thesis topic - Application of HACCP critical control points system during drinking water production, deals with the basic characteristic of water, basic legislative regulations in the area of drinking water and terms in the area of drinking water. Further, the diploma thesis deals with risk analysis, particularly with the method of HACCP critical control points while discussing principle and legislation. There is also briefly dealt with WaterRisk project. The practical part of diploma thesis deals with a water treatment plant in Koryčany. There is description of the water treatment plant, river basin and technology. Objective of diploma thesis is to carry out risk analysis while using the method of HACCP critical control points, which is performed in the practical part. During the analysis, the HACCP methodology is used, in which productive activity is defined, production diagram is drawn, critical control points and control verification point assessed and remedy set for critical control points. The analysis is carried out for each technological part separately, where after each part an evaluation is made and in the closing part results are presented in complex. There are recommendations to increase the safety of drinking water production and also an overall summarization of diploma thesis. In appendices there are water analysis for 2010 and control sheet draft for critical control points and control verification point.
Klíčová slova
voda, HACCP, analýza rizik, úpravna vody,
Klíčová slova v angličtině
water, HACCP, risk analysis, water treatment plant
Zásady pro vypracování
Vymezení cíle diplomové práce.
Vypracovat literární rešerši k problematice pitné vody.
Vypracovat literární rešerši k metodě kritických kontrolních bodů HACCP.
Provést analýzu kritických kontrolních bodů HACCP u konkrétní výrobny pitné vody.
Zásady pro vypracování
Vymezení cíle diplomové práce.
Vypracovat literární rešerši k problematice pitné vody.
Vypracovat literární rešerši k metodě kritických kontrolních bodů HACCP.
Provést analýzu kritických kontrolních bodů HACCP u konkrétní výrobny pitné vody.
Seznam doporučené literatury
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů
- zákon č.150/2010 Sb. kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů
- Metodika HACCP
- Související internetové zdroje
Seznam doporučené literatury
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů
- zákon č.150/2010 Sb. kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů
- Metodika HACCP
- Související internetové zdroje
Přílohy volně vložené
CD-R
Přílohy vázané v práci
ilustrace, mapy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Diplomant zodpověděl otázky k obhajobě.
doc. Růžička:
Zdroj vody je voda povrchová, co je tedy dezinfekčním činidlem?
dr. Houser:
Jaké činidlo je manganistan?
dr. Vítová:
Prováděl jste rozbor kvality vody? Mikrobiologický rozbor jste neprováděli?
Diplomant uspokojivě zodpověděl dotazy komise.