Tato práce byla zaměřená na operace prováděné při příjmu kravského mléka do mléká-renského provozu.V první polovině práce bylo popsáno složení mléka a potravinářská legislativa. Dále pak byl popsán průběh svozu mléka z farmy, cisterny a systém vzorkování. V poslední kapitole byl popsán systém kontroly mléka, samotný jeho příjem do mlékáren-ského závodu, úchovné tanky, chlazení a nezbytná sanitace.
Anotace v angličtině
This thesis focused on operations of pernancy of cowś milk in dairy industry. The first half of the work described the milk composition and food legislation. Thereinafter the process of milk collection from the farm, milk tanks and the sampling system were described. The last chapter represents a system of control of milk, its entry to milk plant, storage tanks, cooling and necessary sanitation.
Klíčová slova
mléko,mikroorganismy, teplota, hygiena a čištění
Klíčová slova v angličtině
milk, microorganisms, temperature, hygiene and cleaning
Rozsah průvodní práce
61s., 5 s. obr.přiloh
Jazyk
CZ
Anotace
Tato práce byla zaměřená na operace prováděné při příjmu kravského mléka do mléká-renského provozu.V první polovině práce bylo popsáno složení mléka a potravinářská legislativa. Dále pak byl popsán průběh svozu mléka z farmy, cisterny a systém vzorkování. V poslední kapitole byl popsán systém kontroly mléka, samotný jeho příjem do mlékáren-ského závodu, úchovné tanky, chlazení a nezbytná sanitace.
Anotace v angličtině
This thesis focused on operations of pernancy of cowś milk in dairy industry. The first half of the work described the milk composition and food legislation. Thereinafter the process of milk collection from the farm, milk tanks and the sampling system were described. The last chapter represents a system of control of milk, its entry to milk plant, storage tanks, cooling and necessary sanitation.
Klíčová slova
mléko,mikroorganismy, teplota, hygiena a čištění
Klíčová slova v angličtině
milk, microorganisms, temperature, hygiene and cleaning
Zásady pro vypracování
Chemické složení kravského mléka.
Legislativa v oblasti získávání mléka, nařízení EV parlamentu, rady ES.
Popis cisteren,autosamplery, sanitace.
Kvalitativní a kvantitativní přejímka.
Zásady pro vypracování
Chemické složení kravského mléka.
Legislativa v oblasti získávání mléka, nařízení EV parlamentu, rady ES.
Popis cisteren,autosamplery, sanitace.
Kvalitativní a kvantitativní přejímka.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. 1st ed. Tábor: OSSIS, 1999. ISBN 80-902-3913-7.
[2] GAJDŮŠEK, S. Laktologie. 1st ed. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2003. ISBN 80-7157-657-3.
[3] GAJDŮŠEK, S. Mlékařství. 1st ed. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 1998. ISBN 80-715-7342-6.
[4] Zimák, E. Technologie pro 4. ročník SPŠ studijního oboru zpracování mléka, 1st ed.; SNTL: Praha, 1988.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. 1st ed. Tábor: OSSIS, 1999. ISBN 80-902-3913-7.
[2] GAJDŮŠEK, S. Laktologie. 1st ed. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2003. ISBN 80-7157-657-3.
[3] GAJDŮŠEK, S. Mlékařství. 1st ed. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 1998. ISBN 80-715-7342-6.
[4] Zimák, E. Technologie pro 4. ročník SPŠ studijního oboru zpracování mléka, 1st ed.; SNTL: Praha, 1988.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
ing.Gál, Ph.D. - seznámil členy komise s posudky
Otázky oponenta BP: Vysvětlete tuto větu, kterou máte v textu: Hlavní složkou kaseinové frakce mléka tvoří kaseiny?
Vysvětlete větu na str.14 : V syrovátce jsou také sérum albuminy, peptidy, peptosy ....
Vysvětlete do znamená stupeň Soxhlet Henkela (SH)