V diplomové práci byl sledován obsah kofeinu u vybraných druhů pražených mletých káv a rozpustných káv. Z daných vzorků byly připraveny kávové extrakty, ke kterým byly přidané různé přísady. Kofein byl stanoven metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie. V teoretické části je stručně popsána historie kávy, druhy kávovníku, složení a zpracování kávových plodů a způsoby přípravy kávy. Dále jsou v práci popsány účinky a metabolismus kofeinu, jeho výskyt a použití. V praktické části je uvedena metodika stanovení obsahu kofeinu v kávových extraktech za využití chromatografické metody HPLC. Obsah kofeinu v kávových extraktech pražených mletých káv se pohyboval v rozmezí od 246,4 mg/l - 529,5 mg/l. V mleté bezkofeinové kávě se obsah kofeinu pohyboval v rozmezí od 11,0 mg/l - 17,9 mg/l. Obsah kofeinu v kávových extraktech rozpustných káv se pohyboval v rozmezí od 564,1 mg/l - 1596,2 mg/l.
Anotace v angličtině
This thesis focuses on monitoring the contents of caffeine in selected kinds of roasted ground coffee and soluble coffee. The respective samples were used to prepare coffee extracts to which various ingredients were added. The contents of caffeine were determined using high-performance liquid chromatography. The theoretical part of this thesis contains a brief description of history of coffee, coffee plant species, composition and processing methods of coffee beans and methods for preparing coffee beverage. Furthermore, the work describes the effects and metabolism of caffeine, its occurrence and use. The practical part deals with methodology for determining the contents of caffeine in coffee extracts using HPLC chromatographic methods. The caffeine content in coffee extracts of roasted ground coffee ranged from 246,4 mg/l - 529,5 mg/l. The ground decaffeinated coffee, caffeine content ranged from 11,0 mg/l - 17,9 mg/l. The caffeine content in coffee extracts soluble coffee ranged from 564,1 mg/l - 1596,2 mg/l.
Klíčová slova
káva, kávovník, kofein, HPLC
Klíčová slova v angličtině
coffee, coffee plant, caffeine, HPLC
Rozsah průvodní práce
65 s., 7 s. příloh
Jazyk
CZ
Anotace
V diplomové práci byl sledován obsah kofeinu u vybraných druhů pražených mletých káv a rozpustných káv. Z daných vzorků byly připraveny kávové extrakty, ke kterým byly přidané různé přísady. Kofein byl stanoven metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie. V teoretické části je stručně popsána historie kávy, druhy kávovníku, složení a zpracování kávových plodů a způsoby přípravy kávy. Dále jsou v práci popsány účinky a metabolismus kofeinu, jeho výskyt a použití. V praktické části je uvedena metodika stanovení obsahu kofeinu v kávových extraktech za využití chromatografické metody HPLC. Obsah kofeinu v kávových extraktech pražených mletých káv se pohyboval v rozmezí od 246,4 mg/l - 529,5 mg/l. V mleté bezkofeinové kávě se obsah kofeinu pohyboval v rozmezí od 11,0 mg/l - 17,9 mg/l. Obsah kofeinu v kávových extraktech rozpustných káv se pohyboval v rozmezí od 564,1 mg/l - 1596,2 mg/l.
Anotace v angličtině
This thesis focuses on monitoring the contents of caffeine in selected kinds of roasted ground coffee and soluble coffee. The respective samples were used to prepare coffee extracts to which various ingredients were added. The contents of caffeine were determined using high-performance liquid chromatography. The theoretical part of this thesis contains a brief description of history of coffee, coffee plant species, composition and processing methods of coffee beans and methods for preparing coffee beverage. Furthermore, the work describes the effects and metabolism of caffeine, its occurrence and use. The practical part deals with methodology for determining the contents of caffeine in coffee extracts using HPLC chromatographic methods. The caffeine content in coffee extracts of roasted ground coffee ranged from 246,4 mg/l - 529,5 mg/l. The ground decaffeinated coffee, caffeine content ranged from 11,0 mg/l - 17,9 mg/l. The caffeine content in coffee extracts soluble coffee ranged from 564,1 mg/l - 1596,2 mg/l.
Klíčová slova
káva, kávovník, kofein, HPLC
Klíčová slova v angličtině
coffee, coffee plant, caffeine, HPLC
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Historie kávy a druhy kávovníku.
Charakteristika kávy a způsoby přípravy kávy.
Výskyt kofeinu a jeho účinky.
II. Praktická část
Popis použitých káv a popis použité chromatografické metody-HPLC.
Stanovení obsahu kofeinu ve vybraných vzorcích kávy.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Historie kávy a druhy kávovníku.
Charakteristika kávy a způsoby přípravy kávy.
Výskyt kofeinu a jeho účinky.
II. Praktická část
Popis použitých káv a popis použité chromatografické metody-HPLC.
Stanovení obsahu kofeinu ve vybraných vzorcích kávy.
Seznam doporučené literatury
[1] AUGUSTIN J. Povídání o kávě. Fontána, 2003. 355s. ISBN 80-7336-040-3.
[2] ŽÁČEK, Z. Nad šálkem plným vůně. 2. vyd. Merkur, 1981.226s.
[3] BEALER B. K., WEINBERG B. A., The Word of Caffeine, The science and culture of the world´s most popular drug, Routledge, 2001.
[4] WANYIKA, H. N.,GATEBE E. G., GITU L. M., NGUMBA E. K. AND MARITIM C. W., Determination of caffeine content of tea and instant coffee brands found in the Kenyan market, Department of Chemistry, Jomo Kenyatta University of Agriculture and Technology, Nairobi, 2010.
Seznam doporučené literatury
[1] AUGUSTIN J. Povídání o kávě. Fontána, 2003. 355s. ISBN 80-7336-040-3.
[2] ŽÁČEK, Z. Nad šálkem plným vůně. 2. vyd. Merkur, 1981.226s.
[3] BEALER B. K., WEINBERG B. A., The Word of Caffeine, The science and culture of the world´s most popular drug, Routledge, 2001.
[4] WANYIKA, H. N.,GATEBE E. G., GITU L. M., NGUMBA E. K. AND MARITIM C. W., Determination of caffeine content of tea and instant coffee brands found in the Kenyan market, Department of Chemistry, Jomo Kenyatta University of Agriculture and Technology, Nairobi, 2010.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Prof. Ing. Šubrt, CSc.: Čím si vysvětlujete, že se obsah kofeinu při použití umělého sladidla nesnížil? Proč se dává voda ke kávě?
Doc. Ing. Golian, Dr.: Jak rozlišíte kávu podle barvy obalu?
Studentka problematice rozumí. Na otázky komise odpovídala věcně, pohotově.