Současná moderní společnost je vystavena mnoha rizikovým faktorům. K takovým fakto-rům patří také mykotoxiny a toxinogenní plísně. Větší význam se u nás přikládá pozdním toxickým účinkům, jako jsou karcinogenita, imunotoxicita a vývojová toxicita, k nimž do-chází přijímáním jednorázových nízkých dávek nebo opakovaných malých dávek z potra-vin. Je třeba co nejvíce chránit potraviny a krmiva před kontaminací plísněmi, proto je velmi důležité, aby potraviny byly správně skladovány v suchu a chladnu.
Anotace v angličtině
The contemporary modern society is exposed to many risk factors. Such factors include mycotoxins and toxigenic fungi. A greater importance is put on the late toxic effects such as carcinogenicity, immunotoxicity and developmental toxicity occurring by taking single low doses or repeated small doses from foods. It is neceséry to protect foods and feed from mould, therefore it is very important to store the foods which are susceptible to mold in a cool dry place.
mycotoxins, aflatoxin, ochratoxin A, patulin, alimentary intoxication
Rozsah průvodní práce
43
Jazyk
CZ
Anotace
Současná moderní společnost je vystavena mnoha rizikovým faktorům. K takovým fakto-rům patří také mykotoxiny a toxinogenní plísně. Větší význam se u nás přikládá pozdním toxickým účinkům, jako jsou karcinogenita, imunotoxicita a vývojová toxicita, k nimž do-chází přijímáním jednorázových nízkých dávek nebo opakovaných malých dávek z potra-vin. Je třeba co nejvíce chránit potraviny a krmiva před kontaminací plísněmi, proto je velmi důležité, aby potraviny byly správně skladovány v suchu a chladnu.
Anotace v angličtině
The contemporary modern society is exposed to many risk factors. Such factors include mycotoxins and toxigenic fungi. A greater importance is put on the late toxic effects such as carcinogenicity, immunotoxicity and developmental toxicity occurring by taking single low doses or repeated small doses from foods. It is neceséry to protect foods and feed from mould, therefore it is very important to store the foods which are susceptible to mold in a cool dry place.
mycotoxins, aflatoxin, ochratoxin A, patulin, alimentary intoxication
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Morfologie, fyziologie a rozdělení hub.
Charakteristika toxinů a sekundárních metabolitů hub.
Rozdělení mykotoxinů a sekundárních metabolitů hub.
Výskyt mykotoxinů v potravinách a v prostředí.
Účinky mykotoxinů na lidský organizmus a možnosti detoxikace.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Morfologie, fyziologie a rozdělení hub.
Charakteristika toxinů a sekundárních metabolitů hub.
Rozdělení mykotoxinů a sekundárních metabolitů hub.
Výskyt mykotoxinů v potravinách a v prostředí.
Účinky mykotoxinů na lidský organizmus a možnosti detoxikace.
Seznam doporučené literatury
MALÍŘ, F., OSTRÝ, V. Vláknité mikromycety (plísně), mykotoxiny a zdraví člověka. Brno: NCO NZO, 2003.
BETINA, V. Mykotoxíny ? chémia, biológia, ekológia. Bratislava: Alfa, 1990.
MAGAN, N. Mycotoxins in Food: Detection and Control. Boca Raton: CRC Press, 2004
BŘEZINA, P., ŠIMŮNEK, J. Mykotoxiny. Vyškov: VVŠPV, 1996.
DIJKSTERHUIS, J., SAMSON, R. A. Food Mycology: A Multifaceted Approach to Fungi and Food. Boca Raton: CRC Press, 2007.
Seznam doporučené literatury
MALÍŘ, F., OSTRÝ, V. Vláknité mikromycety (plísně), mykotoxiny a zdraví člověka. Brno: NCO NZO, 2003.
BETINA, V. Mykotoxíny ? chémia, biológia, ekológia. Bratislava: Alfa, 1990.
MAGAN, N. Mycotoxins in Food: Detection and Control. Boca Raton: CRC Press, 2004
BŘEZINA, P., ŠIMŮNEK, J. Mykotoxiny. Vyškov: VVŠPV, 1996.
DIJKSTERHUIS, J., SAMSON, R. A. Food Mycology: A Multifaceted Approach to Fungi and Food. Boca Raton: CRC Press, 2007.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
ing.Robert Gál, Ph.D.- seznámil členy komise s posudky
otázky oponenta BP: Mohla byste stručně popsat rozdíly mezi buňěčnou stěnou bakterií, rostlin a hub?
V práci se zmiňujete o kapsaicinu. V jaké potravině byste ho mohla nalézt. Jaké metody lze použít pro stanovení mykotoxinů v potravinách?
Studentka byla na obhajobu BP velmi dobře připravená, na otázky oponenta odpověděla také velmi dobře.