Bakalářská práce seznamuje čtenáře s problematikou zoosterolů ve výživě člověka se za-měřením na cholesterol. V prvních dvou kapitolách jsou charakterizovány steroly a lipo-proteiny. Třetí kapitola je zaměřena na metabolizmus cholesterolu, patologické stavy zapří-činěné změnami v jeho metabolizmu, biosyntézu cholesterolu a jeho přeměny na žlučové kyseliny, steroidní hormony a kalciferoly. Poslední kapitola se zabývá fyziologickými účinky cholesterolu a jeho význam ve výživě člověka. Jsou zde zahrnuty nejdůležitější kar-diovaskulární choroby spojené s vysokým příjmem cholesterolu ve stravě.
Anotace v angličtině
Bachelor work deals with the importance of zoosterols (especially cholesterol) in human nutrition. In the first two chapters there are characterized sterols and lipoproteins. The third chapter is focused on the cholesterol metabolism, pathological conditions caused by changes in its metabolism, cholesterol biosynthesis and its conversion into bile acids, ster-oid hormones and calciferols. The last chapter is concerned in the physiological effects of cholesterol and its importance in human nutrition. There are included the most important cardiovascular diseases associated with high intake of cholesterol in the diet.
Bakalářská práce seznamuje čtenáře s problematikou zoosterolů ve výživě člověka se za-měřením na cholesterol. V prvních dvou kapitolách jsou charakterizovány steroly a lipo-proteiny. Třetí kapitola je zaměřena na metabolizmus cholesterolu, patologické stavy zapří-činěné změnami v jeho metabolizmu, biosyntézu cholesterolu a jeho přeměny na žlučové kyseliny, steroidní hormony a kalciferoly. Poslední kapitola se zabývá fyziologickými účinky cholesterolu a jeho význam ve výživě člověka. Jsou zde zahrnuty nejdůležitější kar-diovaskulární choroby spojené s vysokým příjmem cholesterolu ve stravě.
Anotace v angličtině
Bachelor work deals with the importance of zoosterols (especially cholesterol) in human nutrition. In the first two chapters there are characterized sterols and lipoproteins. The third chapter is focused on the cholesterol metabolism, pathological conditions caused by changes in its metabolism, cholesterol biosynthesis and its conversion into bile acids, ster-oid hormones and calciferols. The last chapter is concerned in the physiological effects of cholesterol and its importance in human nutrition. There are included the most important cardiovascular diseases associated with high intake of cholesterol in the diet.
Stručně popište metabolizmus sterolů (zaměření na cholesterol)
Blíže pojednejte o fyziologických účincích cholesterolu a jeho významu ve výživě člověka
Zásady pro vypracování
Obecně charakterizujte skupinu zoosterolů
Stručně popište metabolizmus sterolů (zaměření na cholesterol)
Blíže pojednejte o fyziologických účincích cholesterolu a jeho významu ve výživě člověka
Seznam doporučené literatury
[1] Velíšek, J., Hajšlová, J. Chemie potravin 1. Tábor: OSSIS, 2009, 580 s. ISBN: 278-80-86659-15-2
[2] Hoffmann, G. F., Nyhan, W. L., Zschocke, J., Kahler, S. G., Mayatepek, E. Dědičné metaboliské poruchy. Praha: GRADA Publishing, a. s., 2006, 416 s. ISBN: 80-247-0831-0
[3] Murray, R. K., Granner, D. K., Mayes, P. A., Rodwell, V. W. Harper´s illustrated biochemistry. New York: Lange medical books, 2003, 641 s. ISBN: 0-07-121766-5
[4] Berg, J. M., Tymoczko, J. L., Stryer, L. Biochemistry. New York: W. H. Freeman, 2002, 1514 s. ISBN: 0-7167-3051-0
Seznam doporučené literatury
[1] Velíšek, J., Hajšlová, J. Chemie potravin 1. Tábor: OSSIS, 2009, 580 s. ISBN: 278-80-86659-15-2
[2] Hoffmann, G. F., Nyhan, W. L., Zschocke, J., Kahler, S. G., Mayatepek, E. Dědičné metaboliské poruchy. Praha: GRADA Publishing, a. s., 2006, 416 s. ISBN: 80-247-0831-0
[3] Murray, R. K., Granner, D. K., Mayes, P. A., Rodwell, V. W. Harper´s illustrated biochemistry. New York: Lange medical books, 2003, 641 s. ISBN: 0-07-121766-5
[4] Berg, J. M., Tymoczko, J. L., Stryer, L. Biochemistry. New York: W. H. Freeman, 2002, 1514 s. ISBN: 0-7167-3051-0
Přílohy volně vložené
CD ROM
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prezentovala svou práci dobře, s mírnou nervozitou.
Otázky vedoucího:
1. Uvádíte úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění v ČR - máte k dispizici téže celosvětový údaj?
Otázky oponenta:
1. Jak by měl člověk změnit jídelníček, či životní styl, pokud by chtěl preventivně působit proti kardiovaskulárnm onemocněním? Jak by ho měl změnit, pokud už některou formou těchto onemocnění trpí?
Na otázky odpověděla velmi jasně a s přehledem.