Za účelem zlepšení nebo úpravy chemického složení a fyzikálně chemických vlastností se do potravin přidávají potravinářská aditiva. Mezi tyto látky se řadí i tavící soli, které pomáhají stabilizovat směs bílkovin a tuků v tavených sýrech. Nejčastěji používané tavící soli jsou fosforečnany sodné, difosforečnany a polyfosforečnany. Tato práce je zaměřená na tavící sůl JOHA HBS. Jde o důkaz antibakterialního účinku JOHA HBS na vybraných kmenech bakterii.
Anotace v angličtině
With the view of improvement or adjustment chemical constitution and physiochemical feature to the food products carry the hod food additive. Among these matters lines also smelting salts that can help stabilize mixture albumins and oils in molten cheeses. Most often used smelting salts are phosphates soda lye, diphosphate and polyphosphate. This work is bent on smelting salt JOHA HBS. JOHA HBS is concerned verification antimicrobial activity on choice log bacteria.
Za účelem zlepšení nebo úpravy chemického složení a fyzikálně chemických vlastností se do potravin přidávají potravinářská aditiva. Mezi tyto látky se řadí i tavící soli, které pomáhají stabilizovat směs bílkovin a tuků v tavených sýrech. Nejčastěji používané tavící soli jsou fosforečnany sodné, difosforečnany a polyfosforečnany. Tato práce je zaměřená na tavící sůl JOHA HBS. Jde o důkaz antibakterialního účinku JOHA HBS na vybraných kmenech bakterii.
Anotace v angličtině
With the view of improvement or adjustment chemical constitution and physiochemical feature to the food products carry the hod food additive. Among these matters lines also smelting salts that can help stabilize mixture albumins and oils in molten cheeses. Most often used smelting salts are phosphates soda lye, diphosphate and polyphosphate. This work is bent on smelting salt JOHA HBS. JOHA HBS is concerned verification antimicrobial activity on choice log bacteria.
Sůl HBS se přidává jako aditivum do tavených sýrů. Je předpoklad, že tato sůl vykazuje antibakteriální účinek. Cílem studie je přesvědčit se na vybraných kmenech bakterií, zda uvedený předpoklad platí.
Zásady pro vypracování
Sůl HBS se přidává jako aditivum do tavených sýrů. Je předpoklad, že tato sůl vykazuje antibakteriální účinek. Cílem studie je přesvědčit se na vybraných kmenech bakterií, zda uvedený předpoklad platí.
Seznam doporučené literatury
Dle doporučení vedoucího BP.
Seznam doporučené literatury
Dle doporučení vedoucího BP.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
doc. Hrabě: V čem tkví baktericidní účinky tavných solí? Ne příliš přesná odpověď
doc. Kráčmar: Špatná citace literatury, úzký záběr při citaci.