Cílem této bakalářské práce je podat ucelené informace o metabolických poruchách vzni-kajících při avitaminóze lipofilních a hydrofilních vitaminů a podrobně se zaměřit na možná zdravotní rizika z toho vyplývající.
Anotace v angličtině
The objective of this bachelor thesis is to provide comprehensive information on metabolic disorders originating from avitaminosis of fat- and water soluble vitamins. Further it is fo-cus on detail on possible health risks.
Cílem této bakalářské práce je podat ucelené informace o metabolických poruchách vzni-kajících při avitaminóze lipofilních a hydrofilních vitaminů a podrobně se zaměřit na možná zdravotní rizika z toho vyplývající.
Anotace v angličtině
The objective of this bachelor thesis is to provide comprehensive information on metabolic disorders originating from avitaminosis of fat- and water soluble vitamins. Further it is fo-cus on detail on possible health risks.
Podrobně se zaměřit na jejich hypovitaminózu a avitaminózu.
Zásady pro vypracování
Stručně shrnout fyziologii jednotlivých vitaminů.
Podrobně se zaměřit na jejich hypovitaminózu a avitaminózu.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J.:Chemie potravin 2. Tábor: Ossis,2002.ISBN:80-86659-01-1.
[2] MACHOVÁ, J., KUBÁTOVÁ, D.:Výchova ke zdraví. Praha: Grada, 2009.ISBN:978-80-247-2715-8.
[3] HLÚBIK, P., OPLTOVÁ, L.:Vitaminy,Praha, Grada Publishing, a.s.2004.ISBN 80- 247-0373-4.
[4] SOBOTKA, L.:Vitaminy.Interní Med.2,61-67(2003).
[5] MOISEENOK, A., KOMAR, V., KHOMICH, T., KANUNNIKOVA, N., SLYSHENKOV,V.:Pantotenic acid in maintaining thiol and immune homeostasis. Biofactors, 2000, vol. 11, p. 53-55.
[6] MÜRI,R., VON OVERBECK, J., FURRER,J.,BALLMER,P.: Tiamin deficiency in HIV-
positive patients:evaluation by erythrocyte transketolase activity and tiamin pyrophosphate effect. Clin. Nutr., 1999, vol. 18,p. 375-378.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J.:Chemie potravin 2. Tábor: Ossis,2002.ISBN:80-86659-01-1.
[2] MACHOVÁ, J., KUBÁTOVÁ, D.:Výchova ke zdraví. Praha: Grada, 2009.ISBN:978-80-247-2715-8.
[3] HLÚBIK, P., OPLTOVÁ, L.:Vitaminy,Praha, Grada Publishing, a.s.2004.ISBN 80- 247-0373-4.
[4] SOBOTKA, L.:Vitaminy.Interní Med.2,61-67(2003).
[5] MOISEENOK, A., KOMAR, V., KHOMICH, T., KANUNNIKOVA, N., SLYSHENKOV,V.:Pantotenic acid in maintaining thiol and immune homeostasis. Biofactors, 2000, vol. 11, p. 53-55.
[6] MÜRI,R., VON OVERBECK, J., FURRER,J.,BALLMER,P.: Tiamin deficiency in HIV-
positive patients:evaluation by erythrocyte transketolase activity and tiamin pyrophosphate effect. Clin. Nutr., 1999, vol. 18,p. 375-378.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka dobře prezentovala práci.
Otázy oponenta:
1. Uveďte u kterých nekonvenčích výživových směrů je častý výskyt deficience vitaminů. Specifikujte je.
2. Na Filipínách, v Japonsku a Barmě byla u podvyživených zajatců během 2.svět. války pozorována nemoc zvaná erytromelalgie. Popište její projevy, deficit kterého vitaminu?
3. Vysvětlete pojem nutrifikace potravin. Uvedte příklady nutrifikce vitaminy či min. látkami u potravin.
Prof. Kováčik: doporučil rozšířit téma.
Studentka na otázky odpovídala správně, méně jistě.