Tato bakalářská práce se zabývá problematikou pivovarnictví v České republice a podrobněji mapuje minipivovary na území Zlínského kraje. Teoretická část v první kapitole popisuje historii pivovarnictví a historii minipivovarů v České republice. Druhá kapitola zahrnuje pivovarnictví ve Zlínském kraji, jeho historii a dále pak současnost. Ve třetí kapitole je popsána výroba piva v pivovarech a minipivovarech, popis surovin důležitých pro výrobu, samotná výroba, odlišnosti při výrobě a jsou zde také zmíněny nejběžnější druhy piv. Praktická část nás blíže seznamuje s minipivovary Zlínského kraje a to konkrétně s pivovary Černý orel, Zlínský švec, Rožnovský pivovar, BON, Balkán a Valášek.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis explores state of brewing in Czech Republic and exploits more closely the mini-breweries in Zlín region. The theoretical part in Chapter 1 describes the history of brewing and mini-breweries in Czech Republic. The Chapter 2 includes brewing in Zlín region, its history and present. In Chapter 3, the beer production in breweries and mini-breweries is described including important raw materials, production itself and differences in productions. Chapter 3 also describes the major types of beer. The practical part explores the mini-breweries in Zlín region, namely the breweries Černý orel, Zlínský švec, Rožnovský pivovar, BON, Balkán and Valášek.
Klíčová slova
pivovarnictví, pivovary, minipivovary, pivo, výroba piva, suroviny na výrobu, druhy piv, Černý orel, Zlínský švec, Rožnovský pivovar, BON, Balkán a Valášek
Klíčová slova v angličtině
brewing, brewery, mini-brewery, beer, beer production, materials for beer production, types of beer, Černý orel, Zlínský švec, Rožnovský pivovar, BON, Balkán and Valášek
Rozsah průvodní práce
57 s. (72 357 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou pivovarnictví v České republice a podrobněji mapuje minipivovary na území Zlínského kraje. Teoretická část v první kapitole popisuje historii pivovarnictví a historii minipivovarů v České republice. Druhá kapitola zahrnuje pivovarnictví ve Zlínském kraji, jeho historii a dále pak současnost. Ve třetí kapitole je popsána výroba piva v pivovarech a minipivovarech, popis surovin důležitých pro výrobu, samotná výroba, odlišnosti při výrobě a jsou zde také zmíněny nejběžnější druhy piv. Praktická část nás blíže seznamuje s minipivovary Zlínského kraje a to konkrétně s pivovary Černý orel, Zlínský švec, Rožnovský pivovar, BON, Balkán a Valášek.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis explores state of brewing in Czech Republic and exploits more closely the mini-breweries in Zlín region. The theoretical part in Chapter 1 describes the history of brewing and mini-breweries in Czech Republic. The Chapter 2 includes brewing in Zlín region, its history and present. In Chapter 3, the beer production in breweries and mini-breweries is described including important raw materials, production itself and differences in productions. Chapter 3 also describes the major types of beer. The practical part explores the mini-breweries in Zlín region, namely the breweries Černý orel, Zlínský švec, Rožnovský pivovar, BON, Balkán and Valášek.
Klíčová slova
pivovarnictví, pivovary, minipivovary, pivo, výroba piva, suroviny na výrobu, druhy piv, Černý orel, Zlínský švec, Rožnovský pivovar, BON, Balkán a Valášek
Klíčová slova v angličtině
brewing, brewery, mini-brewery, beer, beer production, materials for beer production, types of beer, Černý orel, Zlínský švec, Rožnovský pivovar, BON, Balkán and Valášek
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Historie pivovarnictví v ČR.
Současnost pivovarnictví v ČR.
Pivovarnictví ve Zlínském kraji.
Rozdílnost technologických postupů v pivovarech a minipivovarech.
II. Praktická část
Minipivovary Zlínského kraje.
Valášek Vsetín.
Černý orel Kroměříž.
Balkán Uherský Brod.
Zlínský švec Sazovice.
Rožnovský pivovar.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Historie pivovarnictví v ČR.
Současnost pivovarnictví v ČR.
Pivovarnictví ve Zlínském kraji.
Rozdílnost technologických postupů v pivovarech a minipivovarech.
II. Praktická část
Minipivovary Zlínského kraje.
Valášek Vsetín.
Černý orel Kroměříž.
Balkán Uherský Brod.
Zlínský švec Sazovice.
Rožnovský pivovar.
Seznam doporučené literatury
[1] KRATOCHVÍLE, A., Pivovarství českých zemí v proměnách 20. století, 1. vydání, Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., Praha 2005.
[2] BASAŘOVÁ, G., HLAVÁČEK, I., České pivo, 1. vydání, NUGA, Praha 1998.
[3] CHLÁDEK, L., Pivovarnictví, 1. vydání, Grada Publishing, a.s., Praha 2007.
[4] PÍŠA, R., Pivovary a sladovny, Katalog cenných papírů, 1. vydání, DAS MEDIA, a.s., Praha 2008.
[5] VEČERKOVÁ, H., KISS, J., Abeceda piva, Česká televize, Praha 2007.
Seznam doporučené literatury
[1] KRATOCHVÍLE, A., Pivovarství českých zemí v proměnách 20. století, 1. vydání, Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., Praha 2005.
[2] BASAŘOVÁ, G., HLAVÁČEK, I., České pivo, 1. vydání, NUGA, Praha 1998.
[3] CHLÁDEK, L., Pivovarnictví, 1. vydání, Grada Publishing, a.s., Praha 2007.
[4] PÍŠA, R., Pivovary a sladovny, Katalog cenných papírů, 1. vydání, DAS MEDIA, a.s., Praha 2008.
[5] VEČERKOVÁ, H., KISS, J., Abeceda piva, Česká televize, Praha 2007.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
otázky vedoucího:
1. S jakým úspěchem jste získala informace minipivovarů?
2. Který pivovar ve Vás zanechal nejlepší dojem
otázky oponenta:
1. Jak byste dokázala marketingově zvýšit produkci a prodej piva minipivovaru?
prof. Kováčik - hodnotí práci jako monitoring. Experimentální práce musí mít stanovenou metodiku, stanovit kriteria, hodnocení.