Bakalářská práce se zabývá charakteristikou tuků a olejů. Práce popisuje jejich získávání, zpracování, složení, ale také to jak se podílejí na výživě člověka. Se stejnou důležitostí jsou důkladně popsány i pohledy na tuky z různých hledisek a to zejména biochemického, fyziologického a výživového. Práce je s logickou posloupností shrnutím kompletního procesu od získávání tuků až po jejich složení a působení na lidský organismus. Nemalá kapitola je závěrem věnována i stanovení celkového obsahu tuku v masných výrobcích metodou podle Soxhleta, které jsou podloženy důkazy z vlastního měření.
Anotace v angličtině
This work deals with characteristics of fats and oils. It describes their extracting, processing, composition but also their role in the nutrition of humans. However views on fats from various points of view, such as biochemical, physiological and nutritional are presented with the same importance. This work is a logical summary a of complete process from extraction to their composition and their effects on human oraganism. In the end an extensive chapter is devoted to setting overall amount of fats in meat products using the Soxhlet method, which are demonstrated by my own measuring.
Bakalářská práce se zabývá charakteristikou tuků a olejů. Práce popisuje jejich získávání, zpracování, složení, ale také to jak se podílejí na výživě člověka. Se stejnou důležitostí jsou důkladně popsány i pohledy na tuky z různých hledisek a to zejména biochemického, fyziologického a výživového. Práce je s logickou posloupností shrnutím kompletního procesu od získávání tuků až po jejich složení a působení na lidský organismus. Nemalá kapitola je závěrem věnována i stanovení celkového obsahu tuku v masných výrobcích metodou podle Soxhleta, které jsou podloženy důkazy z vlastního měření.
Anotace v angličtině
This work deals with characteristics of fats and oils. It describes their extracting, processing, composition but also their role in the nutrition of humans. However views on fats from various points of view, such as biochemical, physiological and nutritional are presented with the same importance. This work is a logical summary a of complete process from extraction to their composition and their effects on human oraganism. In the end an extensive chapter is devoted to setting overall amount of fats in meat products using the Soxhlet method, which are demonstrated by my own measuring.
Metody stanovení celkového obsahu tuku v potravinách.
Extrakční metoda stanovení celkového obsahu tuku v masných výrobcích.
Vyhodnocení výsledků analýz a srovnání s normou jakosti pro příslušné masné výrobky.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část:
{Zdroje pro výrobu tuků a olejů.
Získávání tuků a olejů.
Biochemie a fyziologie tuků a olejů.
Nutriční význam tuků a olejů.
II. Praktická část:
Metody stanovení celkového obsahu tuku v potravinách.
Extrakční metoda stanovení celkového obsahu tuku v masných výrobcích.
Vyhodnocení výsledků analýz a srovnání s normou jakosti pro příslušné masné výrobky.
Seznam doporučené literatury
[1]DAVÍDEK, Jiří, et al. Chemie potravin. Praha : SNTL, 1986. 142 s.
[2]HOZA, Ignác; KRAMÁŘOVÁ, Daniela. Potravinářská biochemie I.. Zlín : Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2008. 168 s.
[3]HOZA, Ignác; VELICHOVÁ, Helena. Fyziologie výživy. Zlín : Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2005. 102 s.
[4]HRABĚ, Jan; ROP, Otakar; HOZA, Ignác. Technologie výroby potravin rostlinného původu. Zlín : Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2005. 178 s. ISBN 80-7318-372-2.
[5]Chemie a technologie tuků [online]. Projekt OP RLZ Opatření 3.2-0309 : CEPAC Morava, 2007 [cit. 2011-02-07]. Dostupné z WWW: http://utb.cepac.cz/Screens/Default.aspx>.
[6]STRAKA, Ivan; MALOTA, Ladislav. Chemické vyšetření masa. Tábor : OSSIS, 2006. 104 s. ISBN 80-86659-09-7.
Seznam doporučené literatury
[1]DAVÍDEK, Jiří, et al. Chemie potravin. Praha : SNTL, 1986. 142 s.
[2]HOZA, Ignác; KRAMÁŘOVÁ, Daniela. Potravinářská biochemie I.. Zlín : Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2008. 168 s.
[3]HOZA, Ignác; VELICHOVÁ, Helena. Fyziologie výživy. Zlín : Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2005. 102 s.
[4]HRABĚ, Jan; ROP, Otakar; HOZA, Ignác. Technologie výroby potravin rostlinného původu. Zlín : Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2005. 178 s. ISBN 80-7318-372-2.
[5]Chemie a technologie tuků [online]. Projekt OP RLZ Opatření 3.2-0309 : CEPAC Morava, 2007 [cit. 2011-02-07]. Dostupné z WWW: http://utb.cepac.cz/Screens/Default.aspx>.
[6]STRAKA, Ivan; MALOTA, Ladislav. Chemické vyšetření masa. Tábor : OSSIS, 2006. 104 s. ISBN 80-86659-09-7.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka poutavě a přehledně seznamovala se svou bakalářskou prací.
Otázky vedoucího práce - ing. Vladimíra Zemanová:
1. Jaký zdravotní význam mají doprovodné látky lipidů na organismus?
Prekurzory vitamínů, antioxidační účinek
2. Uveďte další metody na stanovení obsahu tuku v potravinách.
dle Folche, Grossfelda, Röseho a Gotlieba, Gerberova, denzoimetrické metody
Otázky oponenta - ing. Radmila Matějíčková:
1. Jaký význam mají ve výživě ? mastné kyseliny?
esenciální, tvorba buněčných membrán, ochranný účinek srdce,..
2. Jakým způsobem by mohl výrobce upravit technologii výroby, aby nedocházelo k tak velkému odparu vody a tím nechtěného zvýšení obsahu tuku?
úprava normy- méně tučné suroviny, skladování při vyšší RVV, ukončit sušení před dosažením aw= 0,93
připomínka Doc. Ing. Adreiana Kolesárová, Ph.D.: použití menšího počtu literatury i zahraničních zdrojů.
připomínka Prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc.: optimální teplota sušení, předsušení