Tato bakalářská práce se věnuje využití syrovátky, která je nedílnou součástí výroby sýrů. Popisuje celkové složení syrovátky, vlivy na lidské zdraví, použití při technologických pro-cesech, různých výrob a její další využití.
V teoretické části se zaměřuje na výrobu fermentovaného syrovátkového nápoje a následně jeho senzorické hodnocení.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the use of whey, which is an integral part of cheese production. It describes the overall composition of whey, impacts on human health, the use of the Technology for various productions and its continued use.
The theoretical part focuses on the production of fermented whey drink, and then the sensory evaluation.
Klíčová slova
syrovátka, technologie, výroba, zpracování
Klíčová slova v angličtině
whey, technology, production, processing
Rozsah průvodní práce
54 s. (63 242)
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce se věnuje využití syrovátky, která je nedílnou součástí výroby sýrů. Popisuje celkové složení syrovátky, vlivy na lidské zdraví, použití při technologických pro-cesech, různých výrob a její další využití.
V teoretické části se zaměřuje na výrobu fermentovaného syrovátkového nápoje a následně jeho senzorické hodnocení.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the use of whey, which is an integral part of cheese production. It describes the overall composition of whey, impacts on human health, the use of the Technology for various productions and its continued use.
The theoretical part focuses on the production of fermented whey drink, and then the sensory evaluation.
Klíčová slova
syrovátka, technologie, výroba, zpracování
Klíčová slova v angličtině
whey, technology, production, processing
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Složení syrovátky.
Využití syrovátky.
Způsoby zpracování syrovátky.
II. Praktická část
Výroba zakysaných syrovátkových nápojů.
Jednotlivé kroky výroby.
Senzorická analýza.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Složení syrovátky.
Využití syrovátky.
Způsoby zpracování syrovátky.
II. Praktická část
Výroba zakysaných syrovátkových nápojů.
Jednotlivé kroky výroby.
Senzorická analýza.
Seznam doporučené literatury
[1] FORMAN, Ladislav; MERGL, Miloš. Syrovátka : její využití v lidské výživě a ve výživě hospodářských zvířat. 1979. Praha : TOMOS, 1979. 343 s.
[2] PAVELKA, Antonín. Mléčné výrobky pro vaše zdraví. 1996. Brno : Littera, 1996. 105 s. ISBN 80-58763-09-5.
[3] FORMAN, Ladislav, et al. Mlékárenská technologie II. druhé. Praha : VŠCHT, 1996. 228 s. ISBN 80-7080-250-2.
[4] HYLMAR, Bohumil. Zvyšování nutričních a dietetických vlastnostní mléka baktériemi mléčného kvašení. 1985. Praha : Tiskařské závody, n. p., 1985. 141 s.
[5] Využitie vedľajších výrobkov mliekárenského priemyslu. 1989. Žilina : Žilinské tlačiarne, a. s., 1989. 140 s.
[6] Syrotech 2000 : Syrárstvo v treťom tisícročí. 2000. Žilina : Žilinské tlačiarne, a. s., 2000. 222 s.
Seznam doporučené literatury
[1] FORMAN, Ladislav; MERGL, Miloš. Syrovátka : její využití v lidské výživě a ve výživě hospodářských zvířat. 1979. Praha : TOMOS, 1979. 343 s.
[2] PAVELKA, Antonín. Mléčné výrobky pro vaše zdraví. 1996. Brno : Littera, 1996. 105 s. ISBN 80-58763-09-5.
[3] FORMAN, Ladislav, et al. Mlékárenská technologie II. druhé. Praha : VŠCHT, 1996. 228 s. ISBN 80-7080-250-2.
[4] HYLMAR, Bohumil. Zvyšování nutričních a dietetických vlastnostní mléka baktériemi mléčného kvašení. 1985. Praha : Tiskařské závody, n. p., 1985. 141 s.
[5] Využitie vedľajších výrobkov mliekárenského priemyslu. 1989. Žilina : Žilinské tlačiarne, a. s., 1989. 140 s.
[6] Syrotech 2000 : Syrárstvo v treťom tisícročí. 2000. Žilina : Žilinské tlačiarne, a. s., 2000. 222 s.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
schémata
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Problematiku student v podstatě ovládá, v jeho znalostech však jsou určité mezery. Vyjadřoval se správně, ne vždy však přesně. Vystupoval s menší jistotou.
doc. Ing. Pavel Valášek, CSc.: Proč se syrovátkový obal používá při balení kandovaného ovoce?