Bakalářská práce je zaměřena na problematiku souvislosti výživy s rakovinou tlustého střeva neboli kolorektálním karcinomem. Definuje toto onemocnění a rizikové faktory vzniku. Zaměřuje se na prevenci životosprávou s doporučením příjmu určitých složek potravy a vybraných poživatin. Samostatná kapitola je věnována dietnímu opatření při vzniku tohoto onemocnění.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with the relation between nutrition and colon cancer (or colorectal carcinoma). It defines the disease and the risk factors of its development. It focuses on the prevention by adjustment of lifestyle and states the recommended intakes of some food components and selected foodstuffs. A separate chapter is devoted to dietary measures following the development of this disease.
colon, colorectal carcinoma, risk factors, prevention, dietary measures, nutritional support
Rozsah průvodní práce
62 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku souvislosti výživy s rakovinou tlustého střeva neboli kolorektálním karcinomem. Definuje toto onemocnění a rizikové faktory vzniku. Zaměřuje se na prevenci životosprávou s doporučením příjmu určitých složek potravy a vybraných poživatin. Samostatná kapitola je věnována dietnímu opatření při vzniku tohoto onemocnění.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with the relation between nutrition and colon cancer (or colorectal carcinoma). It defines the disease and the risk factors of its development. It focuses on the prevention by adjustment of lifestyle and states the recommended intakes of some food components and selected foodstuffs. A separate chapter is devoted to dietary measures following the development of this disease.
colon, colorectal carcinoma, risk factors, prevention, dietary measures, nutritional support
Zásady pro vypracování
Zpracování literární rešerše na zadané téma.
Charakterizace kolorektálního karcinomu, možné příčiny jeho vzniku.
Rizikové nutriční faktory při vzniku rakoviny tlustého střeva.
Působení určitých složek potravy chránících před vznikem kolorektálního karcinomu.
Dietní opatření při léčbě kolorektálního karcinomu.
Zásady pro vypracování
Zpracování literární rešerše na zadané téma.
Charakterizace kolorektálního karcinomu, možné příčiny jeho vzniku.
Rizikové nutriční faktory při vzniku rakoviny tlustého střeva.
Působení určitých složek potravy chránících před vznikem kolorektálního karcinomu.
Dietní opatření při léčbě kolorektálního karcinomu.
Seznam doporučené literatury
[1] VYZULA, R., ŽALOUDÍK, J. a kol. Rakovina tlustého střeva a konečníku: vybrané kapitoly, Maxdorf, Praha 2007.
[2] MAROUNEK, M., BŘEZINA, P., ŠIMŮNEK, J. Fyziologie a hygiena výživy, 2. vydání, VVŠ PV, Vyškov 2003.
[3] MŰLLEROVÁ, D. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech, 1. vydání, Triton, Praha 2003.
[4] BÉLIVEAU, R., GINGRAS, D. Výživou proti rakovině, 1. vydání, Vyšehrad, Praha 2008.
[5] VYZULA, R. et al. Výživa při onkologickém onemocnění, 1. vydání, Galén, Praha 2001.
Seznam doporučené literatury
[1] VYZULA, R., ŽALOUDÍK, J. a kol. Rakovina tlustého střeva a konečníku: vybrané kapitoly, Maxdorf, Praha 2007.
[2] MAROUNEK, M., BŘEZINA, P., ŠIMŮNEK, J. Fyziologie a hygiena výživy, 2. vydání, VVŠ PV, Vyškov 2003.
[3] MŰLLEROVÁ, D. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech, 1. vydání, Triton, Praha 2003.
[4] BÉLIVEAU, R., GINGRAS, D. Výživou proti rakovině, 1. vydání, Vyšehrad, Praha 2008.
[5] VYZULA, R. et al. Výživa při onkologickém onemocnění, 1. vydání, Galén, Praha 2001.
Přílohy volně vložené
CD-ROM
Přílohy vázané v práci
grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prezentovala svoji práci mírně nervózním způsobem, ale přesto jasně a velmi přehledně. Prezentace byla dosti obsáhlá, uceleně pojednávala o studované problematice. Na otázku oponentky odpověděla studentka správně, projevila hlubší znalost problematiky metabolismu nenasycených kyselin.
V diskuzi se Dr. Mlček zeptal na rozdíl mezi muži a ženami ve stravě a vzniku rakoviny tlustého střeva. Studentka opět projevila hlubokou znalost studované problematiky. Dr. Sumczinsky měla dotaz na informovanost a trendy mezi populací ČR, společně se shodly na tom, že informovanost stoupá.