Bakalářská práce je zaměřena na problematiku nemoci diabetes mellitus související s diet-ními opatřeními při léčbě cukrovky u dětí. Definuje toto onemocnění, jeho výskyt, příznaky a léčbu nemoci. Dále se zaměřuje na specifické nutriční potřeby u nemocných dětí, mož-nosti ovlivnění glykemie výživou a hodnocení potravin tzv. glykemickým indexem. V praktické části je vyhodnocení ověřených znalostí u žáků 7. tříd základních škol o diabe-tes mellitus u dětí.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis is focused on the diabetes mellitus disease and its issues related to dietary measures while treating children?s diabetes. The thesis is defined the disease, its incidence, symptoms and treatment. Than it lists specific nutritional needs of sick children, the possibility of nutritive influence on glycemia and evaluation of food by so called gly-cemic index. The practical part is based on the study of knowledge in diabetes mellitus field across portfolio of students of 7th grade elementary school.
Klíčová slova
výživa, diabetes mellitus, glykemie, glykemický index
Klíčová slova v angličtině
nutrition, diabetes mellitus, glycemia, glycemic index
Rozsah průvodní práce
84 s. (99 677 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku nemoci diabetes mellitus související s diet-ními opatřeními při léčbě cukrovky u dětí. Definuje toto onemocnění, jeho výskyt, příznaky a léčbu nemoci. Dále se zaměřuje na specifické nutriční potřeby u nemocných dětí, mož-nosti ovlivnění glykemie výživou a hodnocení potravin tzv. glykemickým indexem. V praktické části je vyhodnocení ověřených znalostí u žáků 7. tříd základních škol o diabe-tes mellitus u dětí.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis is focused on the diabetes mellitus disease and its issues related to dietary measures while treating children?s diabetes. The thesis is defined the disease, its incidence, symptoms and treatment. Than it lists specific nutritional needs of sick children, the possibility of nutritive influence on glycemia and evaluation of food by so called gly-cemic index. The practical part is based on the study of knowledge in diabetes mellitus field across portfolio of students of 7th grade elementary school.
Klíčová slova
výživa, diabetes mellitus, glykemie, glykemický index
Klíčová slova v angličtině
nutrition, diabetes mellitus, glycemia, glycemic index
Dietní opatření při léčbě cukrovky u dětí s ohledem na specifické nutriční potřeby dětského organismu.
Možnosti ovlivnění glykémie výživou, hodnocení potravin tzv. glykemickým indexem.
II. Praktická část
Ověření znalostí žáků na II. stupni ZŠ o diabetes mellitus u dětí.
Seznam doporučené literatury
[1] PÁNEK J., POKORNÝ J., DOSTÁLOVÁ J., KOHOUT P. - Základy výživy, 1. vydání, Praha: Svoboda Servis, 2002, 205 str., ISBN 80-86320-23-5.
[2] MAROUNEK M., BŘEZINA P., ŠIMŮNEK J. - Fyziologie a hygiena výživy, 2. vydání, Vyškov: VVŠ PV, 2003, 148 str., ISBN 80-7231-106-9.
[3] MARTINÍK K. - Výživa, kapitoly o metabolismu - obecná část, 1. vydání, Hradec Králové: Gaudeamus, 2005, 238 str., ISBN 80-7041-354-9.
[4] BARTÁŠKOVÁ D., MENGEROVÁ O. - Dieta - cukrovka - Dieta a rady lékaře, 1. vydání, Brno: Medica Publishing, 2008, 179 str., ISBN-13:78-80-85936-60-5.
[5] MÜLLEROVÁ D. - Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech, 1. vydání, Praha: Triton, 2003, 99 str., ISBN 80-7254-421-7.
Seznam doporučené literatury
[1] PÁNEK J., POKORNÝ J., DOSTÁLOVÁ J., KOHOUT P. - Základy výživy, 1. vydání, Praha: Svoboda Servis, 2002, 205 str., ISBN 80-86320-23-5.
[2] MAROUNEK M., BŘEZINA P., ŠIMŮNEK J. - Fyziologie a hygiena výživy, 2. vydání, Vyškov: VVŠ PV, 2003, 148 str., ISBN 80-7231-106-9.
[3] MARTINÍK K. - Výživa, kapitoly o metabolismu - obecná část, 1. vydání, Hradec Králové: Gaudeamus, 2005, 238 str., ISBN 80-7041-354-9.
[4] BARTÁŠKOVÁ D., MENGEROVÁ O. - Dieta - cukrovka - Dieta a rady lékaře, 1. vydání, Brno: Medica Publishing, 2008, 179 str., ISBN-13:78-80-85936-60-5.
[5] MÜLLEROVÁ D. - Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech, 1. vydání, Praha: Triton, 2003, 99 str., ISBN 80-7254-421-7.
Přílohy volně vložené
1 x CD-ROM
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka velmi dobře a s přehledem prezentovala svou práci.
Oponent:
1. výživové doporučené dávky - nutriční stanard - vyjímka
2. vláknina - její funkce v lidské stravě, její vstřebatelnost?