Bakalářská práce se zabývá poruchami metabolismu aminokyselin. Popisuje tři nejčastěji se vyskytující onemocnění ? fenylketonurii, homocystinurii a celiakii, se kterými se v této souvislosti lze setkat. Cílem práce bylo charakterizovat příčiny jednotlivých onemocnění. Popsat jejich klinické příznaky a formy výskytu, léčbu. Uvést dietní omezení vztahující se k jednotlivým poruchám metabolismu aminokyselin.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the description of amino acid metabolism disorders. The work describes three most frequently occurring diseases - phenylketonuria, homocystinuria and celiac disease. The aim of this thesis was to clarify the causes and occurrence forms of the diseases, their clinical symptoms, treatment and to introduce dietary restriction referring to practicular amino acid metabolism disorders.
Klíčová slova
metabolismus, aminokyseliny, fenylketonurie, fenylalanin, homocystinurie, homocystein, celiakie, gluten, bezlepková dieta
Bakalářská práce se zabývá poruchami metabolismu aminokyselin. Popisuje tři nejčastěji se vyskytující onemocnění ? fenylketonurii, homocystinurii a celiakii, se kterými se v této souvislosti lze setkat. Cílem práce bylo charakterizovat příčiny jednotlivých onemocnění. Popsat jejich klinické příznaky a formy výskytu, léčbu. Uvést dietní omezení vztahující se k jednotlivým poruchám metabolismu aminokyselin.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the description of amino acid metabolism disorders. The work describes three most frequently occurring diseases - phenylketonuria, homocystinuria and celiac disease. The aim of this thesis was to clarify the causes and occurrence forms of the diseases, their clinical symptoms, treatment and to introduce dietary restriction referring to practicular amino acid metabolism disorders.
Klíčová slova
metabolismus, aminokyseliny, fenylketonurie, fenylalanin, homocystinurie, homocystein, celiakie, gluten, bezlepková dieta
Dietní omezení u jednotlivých poruch metabolismu aminokyselin.
Seznam doporučené literatury
[1] PÁNEK, J., POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J., KOHOUT, P. Základy výživy. 1. vyd. Praha: Svoboda Servis, 2002, 205 s. ISBN 80-86320-23-5.
[2] HOLEČEK, M. Regulace metabolismu cukrů, tuků, bílkovin a aminokyselin. 1. vyd. Praha: Grada, 2006, 288 s. ISBN 80-247-1562-7.
[3] MUSIL, J. Základy biochemie chorobných procesů. Praha: Avicenum. 1990.
[4] HOFFMANN, W. L. Dědičné metabolické poruchy. Praha: Grada, 2006.
[5] ČERVENKOVÁ, R. Celiakie. Praha: Galén. ISBN-10: 80-7262-425-3.
Seznam doporučené literatury
[1] PÁNEK, J., POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J., KOHOUT, P. Základy výživy. 1. vyd. Praha: Svoboda Servis, 2002, 205 s. ISBN 80-86320-23-5.
[2] HOLEČEK, M. Regulace metabolismu cukrů, tuků, bílkovin a aminokyselin. 1. vyd. Praha: Grada, 2006, 288 s. ISBN 80-247-1562-7.
[3] MUSIL, J. Základy biochemie chorobných procesů. Praha: Avicenum. 1990.
[4] HOFFMANN, W. L. Dědičné metabolické poruchy. Praha: Grada, 2006.
[5] ČERVENKOVÁ, R. Celiakie. Praha: Galén. ISBN-10: 80-7262-425-3.
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka během prezentace dobře a zřetelně obhajovala svoji práci. Projev měla přesvědčivý, ubezpečila komisi o znalosti studované problematiky. Na otázky oponentky odpověděla dobře a komise byla s odpovědmi spokojena.
V diskuzi se paní předsedkyně zeptala na 21. kódovanou aminokyselinu, která to je, studentka správně odpověděla.