Diplomová práca je zameraná na sledovanie akostných zmien zveriny prasiat divo-kých vzhľadom na ich vek a spôsob ulovenia. V získaných vzorkách bol analyzovaný obsah sušiny, popola, bielkovín, tuku, ďalej bola stanovená farba mäsa a väznosti. Výsledky boli zhodnotené v súvislosti s pozorovanými faktormi a boli porovnané s dostupnou literatúrou.
Anotace v angličtině
This diploma work is focused on observation of quality changes of the game of wild boars according to their age and the way of hunting. In acquired samples age and there were analysed content of dry basis, ash, protein, fat, also the colour of meat and its ability to retain water were set. The results were evaluated in connection with observed factors and compared with available literature.
Klíčová slova
zverina, prasa divoké, kvalita zveriny
Klíčová slova v angličtině
game, wild boar, quality of the game
Rozsah průvodní práce
90 s. (144 701 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práca je zameraná na sledovanie akostných zmien zveriny prasiat divo-kých vzhľadom na ich vek a spôsob ulovenia. V získaných vzorkách bol analyzovaný obsah sušiny, popola, bielkovín, tuku, ďalej bola stanovená farba mäsa a väznosti. Výsledky boli zhodnotené v súvislosti s pozorovanými faktormi a boli porovnané s dostupnou literatúrou.
Anotace v angličtině
This diploma work is focused on observation of quality changes of the game of wild boars according to their age and the way of hunting. In acquired samples age and there were analysed content of dry basis, ash, protein, fat, also the colour of meat and its ability to retain water were set. The results were evaluated in connection with observed factors and compared with available literature.
Klíčová slova
zverina, prasa divoké, kvalita zveriny
Klíčová slova v angličtině
game, wild boar, quality of the game
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakterizácia zveriny.
Chemické zloženie zveriny.
Faktory ovlivňujúce kvalitu zveriny.
II. Praktická část
Posúdenie akosti zveriny.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakterizácia zveriny.
Chemické zloženie zveriny.
Faktory ovlivňujúce kvalitu zveriny.
II. Praktická část
Posúdenie akosti zveriny.
Seznam doporučené literatury
[1] STEINHAUSER, L. a kol., Hygiena a technologie masa, LAST Brno, 1995, 1.
vydání. ISBN 80-9002260-4-4.
[2] PIPEK, P. Technologie masa I, 2. vydání, Praha 1991, ediční středisko
VŠCHT, ISBN 80-7080-106-9.
[3] STEINHAUSER, L. a kolektiv, Produkce masa, LAST Tišnov, 2000, 1. vydání
ISBN 80-900260-7-9, s. 464.
[4] WINKELMAYER, LEBERSORGER a kol., Hygiena zvěřiny. Institut ekologie zvěře VFU Brno 2005. 1. vydání, ISBN 80-7305-523-6.
[5] FOREJTEK, VODŇASKÝ a kol. Správné ošetřené a zdravotní posouzení ulovené zvěře. Institut ekologie zvěře VFU Brno 2009. ISBN 978-80-7305-055-9.
Seznam doporučené literatury
[1] STEINHAUSER, L. a kol., Hygiena a technologie masa, LAST Brno, 1995, 1.
vydání. ISBN 80-9002260-4-4.
[2] PIPEK, P. Technologie masa I, 2. vydání, Praha 1991, ediční středisko
VŠCHT, ISBN 80-7080-106-9.
[3] STEINHAUSER, L. a kolektiv, Produkce masa, LAST Tišnov, 2000, 1. vydání
ISBN 80-900260-7-9, s. 464.
[4] WINKELMAYER, LEBERSORGER a kol., Hygiena zvěřiny. Institut ekologie zvěře VFU Brno 2005. 1. vydání, ISBN 80-7305-523-6.
[5] FOREJTEK, VODŇASKÝ a kol. Správné ošetřené a zdravotní posouzení ulovené zvěře. Institut ekologie zvěře VFU Brno 2009. ISBN 978-80-7305-055-9.
Přílohy volně vložené
1 tabulka
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba diplomové práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídala pohotově, věcně a správně.
Otázky komise:
Ing. Obenrauch: Co je to zamřelá zvěřina?
prof. Marounek: Jaká je frekvence výskytu trichinelózy? Vyskytuje se u zvěřiny i toxoplazmóza? Jací parazité se mohou vyskytnout?