Koliciny a mikrociny jsou antibakteriální toxiny produkované bakteriemi Escherichia coli a příbuznými druhy či rody čeledi Enterobacteriaceae. Tato práce popisuje jejich základní vlastnosti a snaží se je klasifikovat. Možnosti jejich stanovení jsou nejen mikrobiologické, ale zejména pomocí metod molekulární biologie ? nejběžněji metodou PCR. Cílem této práce bylo aplikovat systém typizace 21 kolicinů a 3 mikrocinů na soubor kolicinogenních kmenů Escherichia coli izolovaných z drůbežího masa a bažantů. Bylo nalezeno 13 kolici-nogenních producentů, u kterých byla zjištěna produkce 8 typů kolicinů a 2 typů mikroci-nů. Dva kmeny produkovaly pouze jeden bakteriocin, zbylé kmeny nejméně dva a více bakteriocinů. Nejčastěji byly zastoupeny koliciny B, M, Ia a Ib, z mikrocinů pak B17 a V.
Anotace v angličtině
Colicins and microcins are antibacterial toxins produced by Escherichia coli and related species or genera of Enterobacteriaceae. The basic characteristics and classification of colicins were described. Possibilities of determination are not only microbiological but also by methods of molecular biology - the most common is PCR. The aim of this study was to apply the system of colicin determination (21 colicins and 3 microcins) on the collection of colicinogenic Escherichia coli strains isolated from poultry and pheasants. It was found 13 colicinogenic producers, which were found to produce 8 types of colicins and 2 types of microcins. Two strains produced only one bacteriocin, the remaining strains at least two or more bacteriocins. Colicins B, M, Ia and Ib, and microcins B17 and V were found the most frequently.
Klíčová slova
koliciny, mikrociny, Escherichia coli, PCR
Klíčová slova v angličtině
colicins, microcins, Escherichia coli, PCR
Rozsah průvodní práce
62 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Koliciny a mikrociny jsou antibakteriální toxiny produkované bakteriemi Escherichia coli a příbuznými druhy či rody čeledi Enterobacteriaceae. Tato práce popisuje jejich základní vlastnosti a snaží se je klasifikovat. Možnosti jejich stanovení jsou nejen mikrobiologické, ale zejména pomocí metod molekulární biologie ? nejběžněji metodou PCR. Cílem této práce bylo aplikovat systém typizace 21 kolicinů a 3 mikrocinů na soubor kolicinogenních kmenů Escherichia coli izolovaných z drůbežího masa a bažantů. Bylo nalezeno 13 kolici-nogenních producentů, u kterých byla zjištěna produkce 8 typů kolicinů a 2 typů mikroci-nů. Dva kmeny produkovaly pouze jeden bakteriocin, zbylé kmeny nejméně dva a více bakteriocinů. Nejčastěji byly zastoupeny koliciny B, M, Ia a Ib, z mikrocinů pak B17 a V.
Anotace v angličtině
Colicins and microcins are antibacterial toxins produced by Escherichia coli and related species or genera of Enterobacteriaceae. The basic characteristics and classification of colicins were described. Possibilities of determination are not only microbiological but also by methods of molecular biology - the most common is PCR. The aim of this study was to apply the system of colicin determination (21 colicins and 3 microcins) on the collection of colicinogenic Escherichia coli strains isolated from poultry and pheasants. It was found 13 colicinogenic producers, which were found to produce 8 types of colicins and 2 types of microcins. Two strains produced only one bacteriocin, the remaining strains at least two or more bacteriocins. Colicins B, M, Ia and Ib, and microcins B17 and V were found the most frequently.
Klíčová slova
koliciny, mikrociny, Escherichia coli, PCR
Klíčová slova v angličtině
colicins, microcins, Escherichia coli, PCR
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakterizujte bakteriociny, zaměřte se na koliciny a mikrociny produkované bakterií Escherichia coli.
Najděte informace o možnostech detekce kolicinogenie a jednotlivých typů kolicinů a mikrocinů.
II. Praktická část
Zjistěte incidenci kolicinogenie u daného souborů kmenů Escherichia coli izolovaných z potravin.
Stanovte jednotlivé typy bakteriocinů u kolicinogenních kmenů metodou PCR.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakterizujte bakteriociny, zaměřte se na koliciny a mikrociny produkované bakterií Escherichia coli.
Najděte informace o možnostech detekce kolicinogenie a jednotlivých typů kolicinů a mikrocinů.
II. Praktická část
Zjistěte incidenci kolicinogenie u daného souborů kmenů Escherichia coli izolovaných z potravin.
Stanovte jednotlivé typy bakteriocinů u kolicinogenních kmenů metodou PCR.
Seznam doporučené literatury
[1] ŠMARDA, J. Metody molekulární biologie. 1. vyd. Brno : Masarykova univerzita, 2005. 188 s. ISBN 80-210-3841-1.
[2] PRŮŠA, R. Základy analytických metod v klinické molekulární biologii. LAMBDA BIOMED spol. s r. o. a 2. lékařská fakulta UK, Praha 1997. 45 s. ISBN 80-238-0940-7.
[3] ŠMARDA, J., ŠMAJS, D. Colicins-exocellular lethal proteins of Escherichia coli. Folia Microbiologica. ISSN 0015-5632, 1998, vol. 43, no. 6, s. 563-582.
[4] GORDON, D. M., O'BRIEN, C. L. Bacteriocin diversity and the frequency of multiple bacteriocin production in Escherichia coli. Microbiology, 2006, vol. 152, s. 3239-3244.
Seznam doporučené literatury
[1] ŠMARDA, J. Metody molekulární biologie. 1. vyd. Brno : Masarykova univerzita, 2005. 188 s. ISBN 80-210-3841-1.
[2] PRŮŠA, R. Základy analytických metod v klinické molekulární biologii. LAMBDA BIOMED spol. s r. o. a 2. lékařská fakulta UK, Praha 1997. 45 s. ISBN 80-238-0940-7.
[3] ŠMARDA, J., ŠMAJS, D. Colicins-exocellular lethal proteins of Escherichia coli. Folia Microbiologica. ISSN 0015-5632, 1998, vol. 43, no. 6, s. 563-582.
[4] GORDON, D. M., O'BRIEN, C. L. Bacteriocin diversity and the frequency of multiple bacteriocin production in Escherichia coli. Microbiology, 2006, vol. 152, s. 3239-3244.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Doc. Ing. Golian, Dr.: Jak dlouho trvá jedna tato analýza?
Prof. Ing. Šubrt, CSc.: Můžete více specifikovat použité izoláty?
Studentka se v dané problematice orientuje, rozumí jí. Na otázky komise odpovídala pohotově, věcně.