Tato práce se zabývá hodnocením kvality 18 odrůd pšenice ozimé ze sklizně 2010. Teoretická část pojednává o botanické charakteristice pšenice, popisuje kvalitativní parametry, odrůdy pšenice a methody používané pro reologii těsta. V praktické části práce jsou výsledky z reologických analýz.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the evoluation of the quality of 18 varieties fo winter wheat harvested in 2010. The theoretical part is concerned with the botanical characteristic of wheat, quality parameters, wheat varieties and methods used for analysing dough rheology. In the practical part of work are results from rheologic analysis.
Klíčová slova
pšenice, jakostní parametry, reologie, farinograf, extenzograf, alveograf, pekařský pokus
Klíčová slova v angličtině
wheat, quality parameters, rheology, farinograph, extenzograph, alveograpf, test baking
Rozsah průvodní práce
68 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Tato práce se zabývá hodnocením kvality 18 odrůd pšenice ozimé ze sklizně 2010. Teoretická část pojednává o botanické charakteristice pšenice, popisuje kvalitativní parametry, odrůdy pšenice a methody používané pro reologii těsta. V praktické části práce jsou výsledky z reologických analýz.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the evoluation of the quality of 18 varieties fo winter wheat harvested in 2010. The theoretical part is concerned with the botanical characteristic of wheat, quality parameters, wheat varieties and methods used for analysing dough rheology. In the practical part of work are results from rheologic analysis.
Klíčová slova
pšenice, jakostní parametry, reologie, farinograf, extenzograf, alveograf, pekařský pokus
Klíčová slova v angličtině
wheat, quality parameters, rheology, farinograph, extenzograph, alveograpf, test baking
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Botanická a biologická charakteristika pšenice.
Hodnocení kvality pšenice ozimé.
Charakteristika jednotlivých odrůd.
Reologické vlastnosti těsta.
II.Praktická část
Farinografické měření.
Extenzografické měření.
Alveografické měření.
Pekařský pokus.
Stanovení některých parametrů u vybraných odrůd pšenice ozimé.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Botanická a biologická charakteristika pšenice.
Hodnocení kvality pšenice ozimé.
Charakteristika jednotlivých odrůd.
Reologické vlastnosti těsta.
II.Praktická část
Farinografické měření.
Extenzografické měření.
Alveografické měření.
Pekařský pokus.
Stanovení některých parametrů u vybraných odrůd pšenice ozimé.
Seznam doporučené literatury
[1] ZIMOLKA, J.Pšenice: Pěstování, hodnocení a užití zrna. Praha: Profi Press, s.r.o., 2005. 180s. ISBN 80-86726-09-6
[2] PRUGAR, J. a kol. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí.Praha: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. ve spolupráci s komisí jakosti rostlinných produktů ČAZV, 2008. 327s. ISBN 978-80-86576-28-2
[3] HORÁKOVÁ, V., DVOŘÁČKOVÁ O., MEZLÍK T. Seznam doporučených odrůd 2010 a přehled odrůd 2010. Brno: ÚKZÚZ, 2010. 227S. ISBN 978-80-7401-027-9
[4] KHALIL K. and SHEWRY P. Wheat chemistry and technology, 4. vyd., Minnesota: AACC International, 2009. 453s. ISBN 978-1-891127-55-7
Seznam doporučené literatury
[1] ZIMOLKA, J.Pšenice: Pěstování, hodnocení a užití zrna. Praha: Profi Press, s.r.o., 2005. 180s. ISBN 80-86726-09-6
[2] PRUGAR, J. a kol. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí.Praha: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. ve spolupráci s komisí jakosti rostlinných produktů ČAZV, 2008. 327s. ISBN 978-80-86576-28-2
[3] HORÁKOVÁ, V., DVOŘÁČKOVÁ O., MEZLÍK T. Seznam doporučených odrůd 2010 a přehled odrůd 2010. Brno: ÚKZÚZ, 2010. 227S. ISBN 978-80-7401-027-9
[4] KHALIL K. and SHEWRY P. Wheat chemistry and technology, 4. vyd., Minnesota: AACC International, 2009. 453s. ISBN 978-1-891127-55-7
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala, že danou problematiku pochopila v širších souvislostech a ovládá i metodiku jejího uplatnění v praxi. Menší nepřesnosti, jichž se dopustila, opravila v průběhu obhajoby.
Otázky komise:
Ing. Obenrauch: Jaká byla jistota, že dané odrůdy byly opravdu ty, které jsou uváděny?
Prof. Čuboň: Pocházely všechny odrůdy ze stejné sklizně a oblasti?