Bakalářská práce pojednává o problematice výskytu mikroorganizmů ve zdravotnictví a potravinářství a o možnostech jejich zneškodnění. Jsou zde popsány jednotlivé metody dezinfekce, požadavky na dezinfekční prostředky a příklady používaných komerčních přípravků. Dále se práce zaměřuje na úpravu vody a hygienické zabezpečení pitné vody chemickými metodami. Práce obsahuje také přehled legislativních trendů týkajících se zdraví, hygieny a dezinfekce v daných oblastech průmyslového využití.
Annotation in English
Bachelor work deals with problems of presence of microorganisms in health services and food department and about possibilities of their disposal. There are descriptions of different methods of desinfection, disinfectants requirements and examples of used commercial products. This thesis is also focusing on water regulations and drinking water health security using chemical methods. Overview of legislative trends concerning health, hygiene and desinfection in the areas of industrial use is also included in this work.
Keywords
dezinfekce, dezinfekční prostředky, hygiena, potravinářství, sanitace, zdravotnictví, voda
Keywords in English
disinfection, disinfectant, hygiene, food industry, sanitation, health care, water
Length of the covering note
49 s.
Language
CZ
Annotation
Bakalářská práce pojednává o problematice výskytu mikroorganizmů ve zdravotnictví a potravinářství a o možnostech jejich zneškodnění. Jsou zde popsány jednotlivé metody dezinfekce, požadavky na dezinfekční prostředky a příklady používaných komerčních přípravků. Dále se práce zaměřuje na úpravu vody a hygienické zabezpečení pitné vody chemickými metodami. Práce obsahuje také přehled legislativních trendů týkajících se zdraví, hygieny a dezinfekce v daných oblastech průmyslového využití.
Annotation in English
Bachelor work deals with problems of presence of microorganisms in health services and food department and about possibilities of their disposal. There are descriptions of different methods of desinfection, disinfectants requirements and examples of used commercial products. This thesis is also focusing on water regulations and drinking water health security using chemical methods. Overview of legislative trends concerning health, hygiene and desinfection in the areas of industrial use is also included in this work.
Keywords
dezinfekce, dezinfekční prostředky, hygiena, potravinářství, sanitace, zdravotnictví, voda
Keywords in English
disinfection, disinfectant, hygiene, food industry, sanitation, health care, water
Research Plan
Historie dezinfekce.
Dezinfekce - dezinfekční spektra, legislativa.
Jednotlivé metody dezinfekce.
Dezinfekční prostředky pro zdravotnictví, potravinářství a úpravu vody.
Research Plan
Historie dezinfekce.
Dezinfekce - dezinfekční spektra, legislativa.
Jednotlivé metody dezinfekce.
Dezinfekční prostředky pro zdravotnictví, potravinářství a úpravu vody.
Recommended resources
[1] PITTER, Pavel. Hydrochemie. 2. přepracované vydání, Praha, SNTL, 1990.
[2] VOTAVA, Miroslav. Lékařská mikrobiologie obecná. 2. přepracované vydání Brno, Neptun, 2005.
[3] STRNADOVÁ Nina; JANDA Václav. Technologie vody I. Druhé přepracované vydání. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, 2004.
[4] PODSTATOVÁ, Hana. Mikrobiologie, epidemiologie, hygiena. 1. vydání, Olomouc, Epava, 2001.
Recommended resources
[1] PITTER, Pavel. Hydrochemie. 2. přepracované vydání, Praha, SNTL, 1990.
[2] VOTAVA, Miroslav. Lékařská mikrobiologie obecná. 2. přepracované vydání Brno, Neptun, 2005.
[3] STRNADOVÁ Nina; JANDA Václav. Technologie vody I. Druhé přepracované vydání. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, 2004.
[4] PODSTATOVÁ, Hana. Mikrobiologie, epidemiologie, hygiena. 1. vydání, Olomouc, Epava, 2001.
Enclosed appendices
-
Appendices bound in thesis
-
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
Ve své práci jste uvedla řadu legislativních předpisů ze Sbírky zákonů ČR, které se vztahují k tématu vaší práce. Na území států Eu jsou přímo účinné také právní přdpisy v oblasti chemickách látek, které nevyžadují transpozici do našeho právního systému, jsou u nás platné a upravují chování tuzemských subjektů. Znáte některé z těchno nařízení?
Dovedete vysvětlit rozdíl mezi -cidním a -statickým působením dezinfekčního přípravku.
Dezinfekční prostředky nepůsobí na mikroorganizmy univerzálně toxicky, ale zasahují do metabolismu a jejich enzymů. Dovedete vyjmenovat některé chemické reakce, které se podílejí nejčastěji na mechanismu dezinfekčního účinku.
V rámci rozpravy byly studentce položeny následující dotazy:
- znáte nějaký systém pro zajištění desinfekce v potravinářských provozech
- která substance má antimikrobní vlastnosti při použití chloru
Všechny položené otázky studentka vyhovujícím způsobem zodpověděla.