Tato práce se zabývá potravinářskými barvivy. Cílem teoretické části je popsat fyzikální aspekty týkající se světla a barev. Teoretická část také popisuje přírodní a syntetická barviva používaná pro barvení potravin v souvislosti se současnou legislativou ČR a EU. Praktická část je vypracována pro potřeby společnosti Linea Nivnice, a.s. Zabývá se náhradou syntetických barviv (omezených současnou legislativou EU) barvivy přírodními. Následně je zkoumána barevná stálost přírodních barviv ve vybraných výrobcích z ovoce. Bylo také provedeno senzorické hodnocení dětské jahodové výživy u neškolených konzumentů.
Annotation in English
This paper deals with food dyes. The aim of a theoretical part is to describe physical aspects of light and color. The theoretical part also describes natural and synthetic dyes used for coloring foods, with respect to a current legislation of the CR and the EU. The practical part is prepared for the needs of the company Linea Nivnice, a.s. It deals with a replacement of synthetic dyes (restricted by a current EU legislation) by natural dyes. Consequently, color fastness of natural dyes in selected fruit products is examined. It was also subjected to sensory evaluation of child nutrition in strawberry untrained consumers.
Tato práce se zabývá potravinářskými barvivy. Cílem teoretické části je popsat fyzikální aspekty týkající se světla a barev. Teoretická část také popisuje přírodní a syntetická barviva používaná pro barvení potravin v souvislosti se současnou legislativou ČR a EU. Praktická část je vypracována pro potřeby společnosti Linea Nivnice, a.s. Zabývá se náhradou syntetických barviv (omezených současnou legislativou EU) barvivy přírodními. Následně je zkoumána barevná stálost přírodních barviv ve vybraných výrobcích z ovoce. Bylo také provedeno senzorické hodnocení dětské jahodové výživy u neškolených konzumentů.
Annotation in English
This paper deals with food dyes. The aim of a theoretical part is to describe physical aspects of light and color. The theoretical part also describes natural and synthetic dyes used for coloring foods, with respect to a current legislation of the CR and the EU. The practical part is prepared for the needs of the company Linea Nivnice, a.s. It deals with a replacement of synthetic dyes (restricted by a current EU legislation) by natural dyes. Consequently, color fastness of natural dyes in selected fruit products is examined. It was also subjected to sensory evaluation of child nutrition in strawberry untrained consumers.
Stručně pojednejte o složení ovoce se zaměřením na barviva.
Uveďte základní fyzikální aspekty týkající se světla a barev.
Popište použití barviv v potravinářských výrobcích zejména z ovoce a zeleniny.
Přehledně rozeberte analytické metody pro důkazy a stanovení vybraných přírodních a syntetických barviv.
II. Praktická část
Navrhněte náhradu syntetických barviv omezených současnou legislativou EU, přírodními barvivy ve vybraných výrobcích z ovoce.
Research Plan
I. Teoretická část
Stručně pojednejte o složení ovoce se zaměřením na barviva.
Uveďte základní fyzikální aspekty týkající se světla a barev.
Popište použití barviv v potravinářských výrobcích zejména z ovoce a zeleniny.
Přehledně rozeberte analytické metody pro důkazy a stanovení vybraných přírodních a syntetických barviv.
II. Praktická část
Navrhněte náhradu syntetických barviv omezených současnou legislativou EU, přírodními barvivy ve vybraných výrobcích z ovoce.
Recommended resources
Seznam doporučené literatury:
[1] KYZLING, V., Principles of food preservation, ELSEVIER Amsterdam-Oxford-New York-Tokyo 1990, ISBN 0-444-98844-0.
[2] KUBÁŇ, V., KUBÁŇ, P., Analýza potravin, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně 2007, ISBN 978-80-7375-036-7.
[3] VIK, M., Základy měření barevnosti, Technická univerzita v Liberci 1995, ISBN 80-7083-162-6.
Recommended resources
Seznam doporučené literatury:
[1] KYZLING, V., Principles of food preservation, ELSEVIER Amsterdam-Oxford-New York-Tokyo 1990, ISBN 0-444-98844-0.
[2] KUBÁŇ, V., KUBÁŇ, P., Analýza potravin, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně 2007, ISBN 978-80-7375-036-7.
[3] VIK, M., Základy měření barevnosti, Technická univerzita v Liberci 1995, ISBN 80-7083-162-6.
Enclosed appendices
-
Appendices bound in thesis
illustrations, graphs, tables
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
Doc. Ing. Golian, Dr.: Nebylo by výhodnější, aby to bylo v tmavých obalech?
Prof. Ing. Šubrt, CSc.: Mohou tato barviva vyvolávat alergie? Jak se díváte na používání těchto látek?
Studentka se v problematice orientuje. Na otázky komise odpovídala pohotově, správně.