Diplomová práce je v teoretické části zaměřena na základní charakteristiku a využití amarantu a merlíku. Dále byl popsán jejich význam ve výživě a principy stanovení vybraných základních komponent. Praktická část se zabývá stanovením vybraných složek a senzorickým hodnocením výrobků z amarantu a merlíku.
Anotace v angličtině
The theoretical part of the thesis focuses on the basic characteristics and utilization of amaranth and quinoa. Their importance for nutrition and principles to determinate selected components has also been described. The practical part deals with the designation of selected components and sensory evaluation of products from amaranth and quinoa.
amaranth, quinoa, nutrition, chemical composition, sensory evaluation
Rozsah průvodní práce
71 s. (11 453 znaků).
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce je v teoretické části zaměřena na základní charakteristiku a využití amarantu a merlíku. Dále byl popsán jejich význam ve výživě a principy stanovení vybraných základních komponent. Praktická část se zabývá stanovením vybraných složek a senzorickým hodnocením výrobků z amarantu a merlíku.
Anotace v angličtině
The theoretical part of the thesis focuses on the basic characteristics and utilization of amaranth and quinoa. Their importance for nutrition and principles to determinate selected components has also been described. The practical part deals with the designation of selected components and sensory evaluation of products from amaranth and quinoa.
amaranth, quinoa, nutrition, chemical composition, sensory evaluation
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Základní charakteristika pseudocereálií.
Význam amarantu a merlíku ve výživě.
II. Praktická část
Stanovení základních složek u vybraných vzorků na bázi amarantu a merlíku.
Senzorické hodnocení u vybraných vzorků na bázi amarantu a merlíku.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Základní charakteristika pseudocereálií.
Význam amarantu a merlíku ve výživě.
II. Praktická část
Stanovení základních složek u vybraných vzorků na bázi amarantu a merlíku.
Senzorické hodnocení u vybraných vzorků na bázi amarantu a merlíku.
Seznam doporučené literatury
[1] PRUGAR, J. a kol. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí, Praha 2003.
[2] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 1, OSSIS, Tábor 1999.
[3] JAROŠOVÁ, J., MICHALOVÁ, A., VAVREINOVÁ, S., MOUDRÝ, J. Pěstování a využití amarantu, ÚZPI, Praha 1997.
[4] ŽELEZNÁ, A. Nedoceněné krmné plodiny, ÚZPI, Praha 1998.
Seznam doporučené literatury
[1] PRUGAR, J. a kol. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí, Praha 2003.
[2] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 1, OSSIS, Tábor 1999.
[3] JAROŠOVÁ, J., MICHALOVÁ, A., VAVREINOVÁ, S., MOUDRÝ, J. Pěstování a využití amarantu, ÚZPI, Praha 1997.
[4] ŽELEZNÁ, A. Nedoceněné krmné plodiny, ÚZPI, Praha 1998.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba diplomové práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídala pohotově, věcně a správně.
Otázky komise:
Prof. Čuboň: Jaká je cílová skupina konzumentů pro amarant a merlík? Existuje nějaké riziko při konzumaci těchto plodin?