Cílem diplomové práce bylo zpracovat problematiku jedlých květů, konkrétně luční květy rostlin. V práci jsou z pohledu zdravotního a gastronomického charakterizovány květy: čekanky obecné, smetanky lékařské, bezu černého, sedmikrásky chudobky, jetele plazivého, šalvěje luční, šťovíku kyselého, violky rolní, pažitky pobřežní a kozí brady. Praktická část diplomové práce hodnotí: antimikrobiální aktivitu, obsah polyfenolických látek a antioxi-dační aktivitu výše uvedených jedlých květů.
Anotace v angličtině
Purpose of the thesis was to define the problems of edible flowers, specifically meadow flowers. In the thesis are characterized plants for the perspective of medical and culinary: chicory, dandelion, elder, daisy daisies, clover, meadow sage, sorrel, sour, violet cress, chives and salsify. The practical part evaluates : antimicrobial activity, content polyfenolytiction and antioxidant activities of these edible flowers.
Cílem diplomové práce bylo zpracovat problematiku jedlých květů, konkrétně luční květy rostlin. V práci jsou z pohledu zdravotního a gastronomického charakterizovány květy: čekanky obecné, smetanky lékařské, bezu černého, sedmikrásky chudobky, jetele plazivého, šalvěje luční, šťovíku kyselého, violky rolní, pažitky pobřežní a kozí brady. Praktická část diplomové práce hodnotí: antimikrobiální aktivitu, obsah polyfenolických látek a antioxi-dační aktivitu výše uvedených jedlých květů.
Anotace v angličtině
Purpose of the thesis was to define the problems of edible flowers, specifically meadow flowers. In the thesis are characterized plants for the perspective of medical and culinary: chicory, dandelion, elder, daisy daisies, clover, meadow sage, sorrel, sour, violet cress, chives and salsify. The practical part evaluates : antimicrobial activity, content polyfenolytiction and antioxidant activities of these edible flowers.
Charakterizujte jedlé květy zejména ze zdravotního a gastronomického významu a zaměřte se na druhy vybrané pro svoji další práci.
Popište chemické složení jedlých květů se zaměřením na fenolické látky a antioxidační aktivitu.
II. Praktická část
Proveďte sběr vzorků zadaných jedlých květů.
Analyzujte jednotlivé druhy jedlých květů a popište metody použité při stanovení obsahu polyfenolů, antioxidační aktivity a antimikrobiální aktivity.
Vyhodnoťte zjištěné výsledky.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakterizujte jedlé květy zejména ze zdravotního a gastronomického významu a zaměřte se na druhy vybrané pro svoji další práci.
Popište chemické složení jedlých květů se zaměřením na fenolické látky a antioxidační aktivitu.
II. Praktická část
Proveďte sběr vzorků zadaných jedlých květů.
Analyzujte jednotlivé druhy jedlých květů a popište metody použité při stanovení obsahu polyfenolů, antioxidační aktivity a antimikrobiální aktivity.
Vyhodnoťte zjištěné výsledky.
Seznam doporučené literatury
[1] OPLETAL, L., VOLÁK, J. Rostliny pro zdraví, 1. vydání, Aventinum, Praha 1999.
[2] HARLEY, J. P. Laboratory exercises in microbiology, 6. vydání, IL: McGraw Hill, Higher Education, Boston, Burr Ridge 2005.
[3] GRAU, J. a kol. Bobulovité, užitkové a léčivé rostliny, Ikar, Praha 1996.
[4] PRŮCHOVÁ, J. Rizika léčivých rostlin, 1. vydání, Petrklíč, Praha 1993.
Seznam doporučené literatury
[1] OPLETAL, L., VOLÁK, J. Rostliny pro zdraví, 1. vydání, Aventinum, Praha 1999.
[2] HARLEY, J. P. Laboratory exercises in microbiology, 6. vydání, IL: McGraw Hill, Higher Education, Boston, Burr Ridge 2005.
[3] GRAU, J. a kol. Bobulovité, užitkové a léčivé rostliny, Ikar, Praha 1996.
[4] PRŮCHOVÁ, J. Rizika léčivých rostlin, 1. vydání, Petrklíč, Praha 1993.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího diplomové práce, prokázala, že danou problematiku ovládá v potřebném rozsahu a souvislostech. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídala věcně, správně, ale méně pohotově.
Otázky komise:
Doc. Hrabě: Co je to vitamin P?
Prof. Čuboň: Jakým způsobem jste stanovila antimikrobiální aktivitu?