Práce se zabývá metodami vhodnými ke stanovení antioxidační kapacity piva, metodami vhodnými ke stanovení polyfenolů v pivu a popisem mikrobiologie pivovarské výroby. Práce obsahuje popis technologického procesu výroby piva a chemické složení piva, sladu a chmele. V experimentální části byly analyzovány vzorky piv na celkovou antioxidační kapacitu a na celkové polyfenoly. Anylýzy byly doplněny jednoduchými mirobiologickými rozbory.
Anotace v angličtině
Theses deal with methods to determinate antioxidant capacity of beer, methods to determinate polyphenols in beer and with description of microbiology of brewery. Theses contains description technological process of brewing and chemical composition of beer, malt and hops. In experimental part were analyzed samples of beer for total antioxidant capacity and total polyphenols. Analysis were completed with simple microbiology tests.
Práce se zabývá metodami vhodnými ke stanovení antioxidační kapacity piva, metodami vhodnými ke stanovení polyfenolů v pivu a popisem mikrobiologie pivovarské výroby. Práce obsahuje popis technologického procesu výroby piva a chemické složení piva, sladu a chmele. V experimentální části byly analyzovány vzorky piv na celkovou antioxidační kapacitu a na celkové polyfenoly. Anylýzy byly doplněny jednoduchými mirobiologickými rozbory.
Anotace v angličtině
Theses deal with methods to determinate antioxidant capacity of beer, methods to determinate polyphenols in beer and with description of microbiology of brewery. Theses contains description technological process of brewing and chemical composition of beer, malt and hops. In experimental part were analyzed samples of beer for total antioxidant capacity and total polyphenols. Analysis were completed with simple microbiology tests.
Stručně pojednejte o technologii a mikrobiologii piva
Uveďte chemické složení piva se zaměřením na antioxidační látky
Přehledně uveďte metody pro stanovení polyfenolyckých látek a celkové antioxidační kapacity piva
Podrobněji se zaměřte na jednoduché instrumentální metody vhodné do provozu
II. Praktická část
U vybraných vzorků piv proveďte stanovení celkových polyfenolických látek a celkové antioxidační kapacity u jednotlivých mezistupňů technologického procesu
Chemické analýzy doplňte také jednoduchými mikrobiologickými rozbory
Získané výsledky statisticky vyhodnoťte a formulujte závěry
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Stručně pojednejte o technologii a mikrobiologii piva
Uveďte chemické složení piva se zaměřením na antioxidační látky
Přehledně uveďte metody pro stanovení polyfenolyckých látek a celkové antioxidační kapacity piva
Podrobněji se zaměřte na jednoduché instrumentální metody vhodné do provozu
II. Praktická část
U vybraných vzorků piv proveďte stanovení celkových polyfenolických látek a celkové antioxidační kapacity u jednotlivých mezistupňů technologického procesu
Chemické analýzy doplňte také jednoduchými mikrobiologickými rozbory
Získané výsledky statisticky vyhodnoťte a formulujte závěry
Seznam doporučené literatury
[1] PAULOVÁ, H., BOCHOŘÁKOVÁ, H., TÁBORSKÁ, E. Metody stanovení antioxidační aktivity přírodních látek in vitro. Chem. Listy 2004, 98(4), 174-179.
[2] BASAŘOVÁ, G. A spol. Pivovarsko sladařská analytika. Praha: Merkanta, s.r.o., 1. díl, 1992, 338 p., 2. díl 1993, 248 p., 3 díl 1993, 199, 322 p.
[3] DVOŘÁKOVÁ, M., DOSTÁLEK, P., SKULILOVÁ, Z., JURKOVÁ, M., KELLNER, V., GUIDO, L.F. Polyfenoly ječmene a sladu a jejich antioxidační vlastnosti. Kvasný Prům. 56, 2010, č. 3, s. 160-163.
[4] ŠÍCHO, V., VODRÁŽKA, Z., KRÁLOVÁ, B. Potravinářská biochemie, 2. Vyd. Praha: SNTL-ALFA, 1981. 360 s.
Seznam doporučené literatury
[1] PAULOVÁ, H., BOCHOŘÁKOVÁ, H., TÁBORSKÁ, E. Metody stanovení antioxidační aktivity přírodních látek in vitro. Chem. Listy 2004, 98(4), 174-179.
[2] BASAŘOVÁ, G. A spol. Pivovarsko sladařská analytika. Praha: Merkanta, s.r.o., 1. díl, 1992, 338 p., 2. díl 1993, 248 p., 3 díl 1993, 199, 322 p.
[3] DVOŘÁKOVÁ, M., DOSTÁLEK, P., SKULILOVÁ, Z., JURKOVÁ, M., KELLNER, V., GUIDO, L.F. Polyfenoly ječmene a sladu a jejich antioxidační vlastnosti. Kvasný Prům. 56, 2010, č. 3, s. 160-163.
[4] ŠÍCHO, V., VODRÁŽKA, Z., KRÁLOVÁ, B. Potravinářská biochemie, 2. Vyd. Praha: SNTL-ALFA, 1981. 360 s.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student prokázal hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky vedoucího a oponenta odpověděl výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagoval správně a pohotově.
Otázky komise:
Doc. Fišera: Jaký je rozdíl mezi antioxidační aktivitou a kapacitou?
Prof. Čuboň: Které odrůdy ječmene byly v práci použity?