Bakalářská práce je zaměřena na způsoby využití mořských řas v potravinářském průmyslu. Obecně byly charakterizovány mořské řasy používané v potravinářství (taxonomie, výskyt, složení řas). Byly zmíněny také řasy využívané pro výrobu hydrokoloidů. Hlavní důraz byl kladen na používání mořských řas jako suroviny pro přípravu pokrmů v gastronomii.
Anotace v angličtině
The Bachelor thesis is focused on ways of using seaweed in the food industry. Generally were characterized the seaweed used in the food industry (taxonomy, appearance, nutritio-nal value). There were also mentioned the seaweed used in hydrocolloids production. The main emphasis was put on the using seaweed as a raw material for preparing food in gastronomy.
Klíčová slova
mořské řasy, gastronomie, pokrm, nutriční hodnoty
Klíčová slova v angličtině
seaweed, food, nutritional value
Rozsah průvodní práce
52 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce je zaměřena na způsoby využití mořských řas v potravinářském průmyslu. Obecně byly charakterizovány mořské řasy používané v potravinářství (taxonomie, výskyt, složení řas). Byly zmíněny také řasy využívané pro výrobu hydrokoloidů. Hlavní důraz byl kladen na používání mořských řas jako suroviny pro přípravu pokrmů v gastronomii.
Anotace v angličtině
The Bachelor thesis is focused on ways of using seaweed in the food industry. Generally were characterized the seaweed used in the food industry (taxonomy, appearance, nutritio-nal value). There were also mentioned the seaweed used in hydrocolloids production. The main emphasis was put on the using seaweed as a raw material for preparing food in gastronomy.
Klíčová slova
mořské řasy, gastronomie, pokrm, nutriční hodnoty
Klíčová slova v angličtině
seaweed, food, nutritional value
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakterizace mořských řas.
Formou literární rešerše zpracujte možnosti využití mořských řas v gastronomii.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakterizace mořských řas.
Formou literární rešerše zpracujte možnosti využití mořských řas v gastronomii.
Seznam doporučené literatury
[1] McHUGH, Dennis J. A guide to the seaweed industry. FAO Fisheries Technical Papers ? T441. Rome, Food and Agriculture Organization of the United Nations, 2003. 105 p. ISBN 92-5-104958-0.
[2] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 1, Tábor, Ossis, 1999. 328 s. ISBN 80-902391-3-7.
[3] MABEAU, S., FLEURENCE, J. Seaweed in food products : biochemical and nutritional aspects. Trends in Food Science & Technology. 1993, 4, 103-107.
[4] PRABHASANKAR,P., GANESAN,P., BHASKAR,N., HIROSE,A., NIMISHMOL, S., GOWDA L.R., HOSOKAWA, M., MIYASHITA, K. Edible Japanese seaweed, wakame (Undaria pinnatifida) as an ingredient in pasta: Chemical, functional and structural evaluation. Food Chemistry. 2009, 115, 501-508.
Seznam doporučené literatury
[1] McHUGH, Dennis J. A guide to the seaweed industry. FAO Fisheries Technical Papers ? T441. Rome, Food and Agriculture Organization of the United Nations, 2003. 105 p. ISBN 92-5-104958-0.
[2] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 1, Tábor, Ossis, 1999. 328 s. ISBN 80-902391-3-7.
[3] MABEAU, S., FLEURENCE, J. Seaweed in food products : biochemical and nutritional aspects. Trends in Food Science & Technology. 1993, 4, 103-107.
[4] PRABHASANKAR,P., GANESAN,P., BHASKAR,N., HIROSE,A., NIMISHMOL, S., GOWDA L.R., HOSOKAWA, M., MIYASHITA, K. Edible Japanese seaweed, wakame (Undaria pinnatifida) as an ingredient in pasta: Chemical, functional and structural evaluation. Food Chemistry. 2009, 115, 501-508.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka s přehledem prezentovala svou práci.
Otázky oponenta:
1. Co by mohlo přispět ke zvýšené konzumaci mořských řas i v ČR?
2. Jak je to s dostupností řas v naší prodejní síti.