Bakalářská práce je zaměřena na problematiku výživy a stravování dětí v předškolním věku. V jednotlivých kapitolách je popsán vývoj dětského organizmu, vlivy výživy na zdraví dítěte, fyziologie výživy, výživové prvky a dodržování zásad ve stravování dětí. Velká část práce se zaměřuje na stravování dětí v mateřských školách. Popisuje legislativu a předpisy stravování, výživové normy, zásady pro dodržení spotřebního koše a rozbor jeho jednotli-vých komodit. Poslední část práce analyzuje stravování v mateřské škole "Sluníčko" ve Slušovicích.
Anotace v angličtině
The thesis is focused on the problems of nutrition and feeding of preschool children. In chapters are described the development of a child organism, the effects of nutrition on child health, nutrition physiology, nutritional elements and principles in children's diets. Much of the work is focused on meals for children in nursery schools. It describes the le-gislation and regulations of meals, nutritional standards, guidelines for compliance with the consumer basket, and its analysis of individual commodities. The last part of this thesis analyzes feeding in nursery school "Sun" in Slusovice.
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku výživy a stravování dětí v předškolním věku. V jednotlivých kapitolách je popsán vývoj dětského organizmu, vlivy výživy na zdraví dítěte, fyziologie výživy, výživové prvky a dodržování zásad ve stravování dětí. Velká část práce se zaměřuje na stravování dětí v mateřských školách. Popisuje legislativu a předpisy stravování, výživové normy, zásady pro dodržení spotřebního koše a rozbor jeho jednotli-vých komodit. Poslední část práce analyzuje stravování v mateřské škole "Sluníčko" ve Slušovicích.
Anotace v angličtině
The thesis is focused on the problems of nutrition and feeding of preschool children. In chapters are described the development of a child organism, the effects of nutrition on child health, nutrition physiology, nutritional elements and principles in children's diets. Much of the work is focused on meals for children in nursery schools. It describes the le-gislation and regulations of meals, nutritional standards, guidelines for compliance with the consumer basket, and its analysis of individual commodities. The last part of this thesis analyzes feeding in nursery school "Sun" in Slusovice.
Energetické a nutriční požadavky u dětí předškolního věku.
Stravování dětí v uzavřeném systému MŠ, legislativa.
Nutriční význam jednotlivých potravinových komodit při plnění spotřebního koše.
Zásady pro vypracování
Zpracování literární rešerše na zadané téma.
Charakterizace výživy dětí předškolního věku.
Energetické a nutriční požadavky u dětí předškolního věku.
Stravování dětí v uzavřeném systému MŠ, legislativa.
Nutriční význam jednotlivých potravinových komodit při plnění spotřebního koše.
Seznam doporučené literatury
[1] FOŘT, P. Aby dětem chutnalo: Současná výživa pro kojence, batolata a děti předškolního věku. 1. vyd. Praha: Euromedia Group - Ikar, 2008. 239 s. ISBN 978-80-249-1047-5.
[2] FOŘT, P. Moderní výživa v praxi pro těhotné, kojící ženy a děti. 1. vyd. Praha: Metramedia, 2001. 384 s. ISBN 80-238-5885-8.
[3] GREGORA, M. Výživa malých dětí: výchova ke správné výživě, skladba dětské výživy, obezita v dětském věku a jak jí předcházet, alergie a funkční potraviny. 1. vyd. Praha: Grada, 2004. 95 s. ISBN 80-247-9022-X.
[4] NEVORAL, J. a kol. Výživa v dětském věku. 1. vyd. Praha: H&H, 2003. ISBN 80-86-022-93-5.
[5] HNÁTEK, J. Výživa a stravování dětí předškolního věku. 2. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1986. 214 s.
Seznam doporučené literatury
[1] FOŘT, P. Aby dětem chutnalo: Současná výživa pro kojence, batolata a děti předškolního věku. 1. vyd. Praha: Euromedia Group - Ikar, 2008. 239 s. ISBN 978-80-249-1047-5.
[2] FOŘT, P. Moderní výživa v praxi pro těhotné, kojící ženy a děti. 1. vyd. Praha: Metramedia, 2001. 384 s. ISBN 80-238-5885-8.
[3] GREGORA, M. Výživa malých dětí: výchova ke správné výživě, skladba dětské výživy, obezita v dětském věku a jak jí předcházet, alergie a funkční potraviny. 1. vyd. Praha: Grada, 2004. 95 s. ISBN 80-247-9022-X.
[4] NEVORAL, J. a kol. Výživa v dětském věku. 1. vyd. Praha: H&H, 2003. ISBN 80-86-022-93-5.
[5] HNÁTEK, J. Výživa a stravování dětí předškolního věku. 2. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1986. 214 s.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka velmi přehledně a působivě prezentovala svou práci.
Otázky oponenta:
1.Kdy se protein využívá jako zdroj energie?
2.Jak je definovaná vláknina?
doc.Fišera: Výživovou pyramidu citujete z r. 2004, je potřeba reflektovat nové poznatky