Pěstování révy vinné pro účely výroby vína se datuje 6 až 7 tis. let př. n. l. do prostoru Přední Asie. U nás jsou počátky vinařství spojeny s obdobím rozmachu Římské říše, tedy někdy v období 3. století n. l. Historie přidávání bylin do vína sahá do období biblického Jeruzaléma, kde bylo víno s bylinami podáváno i jako lék. Centrem výroby kořeněných vín se stal v 18. a 19. století italský Turín odkud pochází vína vermutového typu.
Aromatizovaný vinný nápoj, v souladu s legislativou EU, je sestavován na bázi kořeněného vína. Obsahuje veškeré aromaticky zajímavé složky pocházející z přidávání drog do vína, avšak je profilován jako lehký dezert bez přídavku alkoholu, se sníženým obsahem cukru a bez přídavku vody. Tento nápoj je hodnocen analyticky a senzoricky a zároveň je snaha jej plnohodnotně začlenit do gastronomických soustav jednak jako nápoj k pokrmům ale také jako součást pokrmů přímo při jejich přípravě.
Anotace v angličtině
Grape-growing meant for production of wine dates back to 6 000 ? 7 000 years B.C. in the territory of Southwest Asia. The beginning of grape-growing in our country is connected with the period of Roman expansion, i.e. around the 3rd century A.D. The history of an addition of herbs into wine dates from a period of biblical Jerusalem where wine together with herbs was used also as a medicine. The centre of herbal wine production became Ital-ian Turin, where wine of vermouth types originated.
An aromatized wine-based drink, in accord with the EU legislation, is made on the basis of herbal wine. It contains all the aromatic interesting elements which are found in wine after the addition of drugs. However, it is defined as a light dessert wine without alcohol, with a lower sugar content and without water addition. This drink is chemically analysed and per-ceptively assessed; in the same time there is an effort to integrate it adequately into a gas-tronomic system not only as a drink served to various dishes, but also as an ingredient used in preparation of them.
Klíčová slova
historie vinařství, historie přidávání bylin do vína, kořeněná vína, aromatizovaný vinný nápoj, aromatizované víno, aromatizovaný vinný koktejl, nařízení Rady ES 1601, analytické metody, senzorické hodnocení, gastronomické soustavy.
Klíčová slova v angličtině
history of viticulture, history of addition of herbs into wine, herbal wine, aromatized wine-based drinks, aromatized wines, aromatized wine-product cocktails, Council Regulation (EEC) No 1601/91, analytical methods, perceptual assessment, gastronomic system.
Rozsah průvodní práce
58 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Pěstování révy vinné pro účely výroby vína se datuje 6 až 7 tis. let př. n. l. do prostoru Přední Asie. U nás jsou počátky vinařství spojeny s obdobím rozmachu Římské říše, tedy někdy v období 3. století n. l. Historie přidávání bylin do vína sahá do období biblického Jeruzaléma, kde bylo víno s bylinami podáváno i jako lék. Centrem výroby kořeněných vín se stal v 18. a 19. století italský Turín odkud pochází vína vermutového typu.
Aromatizovaný vinný nápoj, v souladu s legislativou EU, je sestavován na bázi kořeněného vína. Obsahuje veškeré aromaticky zajímavé složky pocházející z přidávání drog do vína, avšak je profilován jako lehký dezert bez přídavku alkoholu, se sníženým obsahem cukru a bez přídavku vody. Tento nápoj je hodnocen analyticky a senzoricky a zároveň je snaha jej plnohodnotně začlenit do gastronomických soustav jednak jako nápoj k pokrmům ale také jako součást pokrmů přímo při jejich přípravě.
Anotace v angličtině
Grape-growing meant for production of wine dates back to 6 000 ? 7 000 years B.C. in the territory of Southwest Asia. The beginning of grape-growing in our country is connected with the period of Roman expansion, i.e. around the 3rd century A.D. The history of an addition of herbs into wine dates from a period of biblical Jerusalem where wine together with herbs was used also as a medicine. The centre of herbal wine production became Ital-ian Turin, where wine of vermouth types originated.
An aromatized wine-based drink, in accord with the EU legislation, is made on the basis of herbal wine. It contains all the aromatic interesting elements which are found in wine after the addition of drugs. However, it is defined as a light dessert wine without alcohol, with a lower sugar content and without water addition. This drink is chemically analysed and per-ceptively assessed; in the same time there is an effort to integrate it adequately into a gas-tronomic system not only as a drink served to various dishes, but also as an ingredient used in preparation of them.
Klíčová slova
historie vinařství, historie přidávání bylin do vína, kořeněná vína, aromatizovaný vinný nápoj, aromatizované víno, aromatizovaný vinný koktejl, nařízení Rady ES 1601, analytické metody, senzorické hodnocení, gastronomické soustavy.
Klíčová slova v angličtině
history of viticulture, history of addition of herbs into wine, herbal wine, aromatized wine-based drinks, aromatized wines, aromatized wine-product cocktails, Council Regulation (EEC) No 1601/91, analytical methods, perceptual assessment, gastronomic system.
Zásady pro vypracování
Začlenění kategorie aromatizovaných vín a aromatizovaných vinných nápojů ve smyslu Nařízení Rady (EHS) č.160/91. Dle novelizace 2008(11.01).
Historie a vývoj dezertních aromatizovaných vín v rámci Evropy a na území ČR.
Současný a následný vývoj těchto produktů po stránce technologické,užitné a obchodní.
Základní obecné technologické zásady jednotlivých druhů produktů výše uvedených kategorií.
Analytické a senzorické hodnocení.
Začlenění kategorie aromatizovaných produktů do gastronomických soustav.
Sestavení tří druhů dezertních aromatizovaných vinných nápojů v technologických postupech bez zvyšování obsahu alkoholu přidáváním lihu a se sníženým obsahem cukru.
Součástí bakalářské závěrečné práce je i experimentální úsek a hodnocení připravených vzorků.
Zásady pro vypracování
Začlenění kategorie aromatizovaných vín a aromatizovaných vinných nápojů ve smyslu Nařízení Rady (EHS) č.160/91. Dle novelizace 2008(11.01).
Historie a vývoj dezertních aromatizovaných vín v rámci Evropy a na území ČR.
Současný a následný vývoj těchto produktů po stránce technologické,užitné a obchodní.
Základní obecné technologické zásady jednotlivých druhů produktů výše uvedených kategorií.
Analytické a senzorické hodnocení.
Začlenění kategorie aromatizovaných produktů do gastronomických soustav.
Sestavení tří druhů dezertních aromatizovaných vinných nápojů v technologických postupech bez zvyšování obsahu alkoholu přidáváním lihu a se sníženým obsahem cukru.
Součástí bakalářské závěrečné práce je i experimentální úsek a hodnocení připravených vzorků.
Seznam doporučené literatury
[1]Vinařský zákon ČR.
[2]Nařízení evropského parlamentu a Rady č. 1601/novelizace 2008.
[3]Nařízení Komise EHS, označování aromatizovaných vín.
[4]Nařízení Rady o společné organizaci trhu s vínem, poslední změna č. 1627.
[5]Směrnice Rady EHS 88/388, dle novelizace, Látky určené k aromatizaci.
[6]Walton,S., Encyklopedie VÍNO (1999), Czech edition by Svojtka a Co., 2002, Praha.
[7]Foret,M., Stávková,J., Vaňková,A., (2006): Marketingový výzkum - Distanční studijní opora I. vydání, SVŠE Znojmo.
[8]Průběžná časopisová literatura s gastronomickou problematikou.
Seznam doporučené literatury
[1]Vinařský zákon ČR.
[2]Nařízení evropského parlamentu a Rady č. 1601/novelizace 2008.
[3]Nařízení Komise EHS, označování aromatizovaných vín.
[4]Nařízení Rady o společné organizaci trhu s vínem, poslední změna č. 1627.
[5]Směrnice Rady EHS 88/388, dle novelizace, Látky určené k aromatizaci.
[6]Walton,S., Encyklopedie VÍNO (1999), Czech edition by Svojtka a Co., 2002, Praha.
[7]Foret,M., Stávková,J., Vaňková,A., (2006): Marketingový výzkum - Distanční studijní opora I. vydání, SVŠE Znojmo.
[8]Průběžná časopisová literatura s gastronomickou problematikou.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student prokázal hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky vedoucího a oponenta odpověděl výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagoval správně a pohotově.
doc. Ing. Peter Haščík, Ph.D.: Jaký je váš názor na konzumaci burčáku?