Je všeobecně známo, že na kvalitu našeho stravování nemá vliv jenom výběr vhodných a zdravých surovin, ale i jejich následné zpracování. Tato práce se zabývá problematikou pří-pravy pokrmů z pohledu gastronomických technologií ve společném stravování.
Cílem bakalářské práce je nejen zmapování stávající situace ve vybavenosti provozů škol-ních jídelen, ale též poskytnutí informací o vývoji v této oblasti. V teoretické části je zmíně-na historie i současnost školního stravování a následně je uveden přehled a popis stávají-cích, ale i nejmodernějších gastronomických strojů dostupných na trhu. Praktická část ob-sahuje analýzu současného stavu ve vybavenosti školních jídelen při základních školách v městě Brně.
Anotace v angličtině
It is generally known that the quality of our diet is influenced not only by the choice of proper and healthy foods but also by the subsequent treatment of foods. This theses deals with the preparation of dishes from the point of view of gastronomic technologies used for collective alimentation.
The aim of the bachelor´s thesis is to evaluate the current situation regarding the facilities of school canteens as well as to provide information about the progress in this area. The theoretical part focuses on the history of school diet. It also gives the list of currently-used gastronomic devices available on the market, including the most modern devices as well. The practical part concentrates on the analyses of the current situation when it comes to school canteens of elementary schools in Brno city.
Klíčová slova
gastronomické technologie, tepelné zpracování potravin, školní stravování
Klíčová slova v angličtině
gastronomic technologies, heat treatment of food, school diet
Rozsah průvodní práce
64s. (11025 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Je všeobecně známo, že na kvalitu našeho stravování nemá vliv jenom výběr vhodných a zdravých surovin, ale i jejich následné zpracování. Tato práce se zabývá problematikou pří-pravy pokrmů z pohledu gastronomických technologií ve společném stravování.
Cílem bakalářské práce je nejen zmapování stávající situace ve vybavenosti provozů škol-ních jídelen, ale též poskytnutí informací o vývoji v této oblasti. V teoretické části je zmíně-na historie i současnost školního stravování a následně je uveden přehled a popis stávají-cích, ale i nejmodernějších gastronomických strojů dostupných na trhu. Praktická část ob-sahuje analýzu současného stavu ve vybavenosti školních jídelen při základních školách v městě Brně.
Anotace v angličtině
It is generally known that the quality of our diet is influenced not only by the choice of proper and healthy foods but also by the subsequent treatment of foods. This theses deals with the preparation of dishes from the point of view of gastronomic technologies used for collective alimentation.
The aim of the bachelor´s thesis is to evaluate the current situation regarding the facilities of school canteens as well as to provide information about the progress in this area. The theoretical part focuses on the history of school diet. It also gives the list of currently-used gastronomic devices available on the market, including the most modern devices as well. The practical part concentrates on the analyses of the current situation when it comes to school canteens of elementary schools in Brno city.
Klíčová slova
gastronomické technologie, tepelné zpracování potravin, školní stravování
Klíčová slova v angličtině
gastronomic technologies, heat treatment of food, school diet
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Stručný pohled do historie
Popis současných gastronomických technologií.
Moderní trendy budoucnosti.
II. Praktická část
Charakteristika vybavenosti školních jídelen základních škol v městě Brně dotazníkovou metodou.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Stručný pohled do historie
Popis současných gastronomických technologií.
Moderní trendy budoucnosti.
II. Praktická část
Charakteristika vybavenosti školních jídelen základních škol v městě Brně dotazníkovou metodou.
Seznam doporučené literatury
[1] POKORNÝ A.,ŠPAČEK B.,Technická zařízení budov, Kuchyně pro společné stravování, ČVUT, 1994,ISBN 80-01-00402-3
[2] ČERNÝ J., Moderní kuchyně ve společném stravování, Úvaly: RATIO, 2003, ISBN 80-86351-06-8
[3] KOLEKTIV. Manuál prevence v lékařské praxi II. Výživa, SZÚ Praha, 1995, ISBN 80-7168-227-6
[4] Magazín pro management gastronomie a hotelnictví, FOOD SERVICE, 2/2010
Seznam doporučené literatury
[1] POKORNÝ A.,ŠPAČEK B.,Technická zařízení budov, Kuchyně pro společné stravování, ČVUT, 1994,ISBN 80-01-00402-3
[2] ČERNÝ J., Moderní kuchyně ve společném stravování, Úvaly: RATIO, 2003, ISBN 80-86351-06-8
[3] KOLEKTIV. Manuál prevence v lékařské praxi II. Výživa, SZÚ Praha, 1995, ISBN 80-7168-227-6
[4] Magazín pro management gastronomie a hotelnictví, FOOD SERVICE, 2/2010
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Otázky vedoucího práce:
1. Které gastronomické stroje nejčasěji a nejvíce používáte ve školní jídelně, kde jste ředitelkou stravovacího provozu?
2. Může dle vašeho názoru, moderní parní konvektomat nahradit odbornou práci kuchaře při tepelném zpracování potravin?
Otázky oponenta práce:
1. Můžete charakterizovat kuchyně budoucnosti nebo dnes již někde používané tzv. "zelené" kuchyně?
2. Kolik ze 38 jídelen ve městě Brno vedených ve Vaší práci, má kapacituu do 500 jídel, 500-1000 jídel a nd 1000 jídel?
3. Pro vaření kterých potravin není vhodná technologie sous-vide?