Cílem bakalářské práce je shrnutí poznatků o kakaových bobech a kakaovníku. Obsahem práce je popis kakaovníku jako plodiny, jeho pěstování, druhy kakaovníku. Dále pak zpracování kakaových bobů a jejich chemické složení. Hlavní důraz je kladen na popis jednotlivých složek a jejich význam pro výrobu čokolády se zaměřením na kakaové máslo a aromatické látky vzniklé při pražení.
Anotace v angličtině
The aim of the bachelor thesis is gathering of findings about cocoa beans and cocoa tree. Subject of this work is a cocoa tree description as a plant, its cultivation and cocoa tree types. Then cocoa tree processing and its chemical composition. The main emphasis is put on a description of particular elements and its importance in chocolate production focused on cocoa butter and flavoury matters generated during roasting.
Klíčová slova
kakaové boby, čokoláda, kakao, theobromin
Klíčová slova v angličtině
cacao nibs, chocolate, cacao, theobromine
Rozsah průvodní práce
55 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem bakalářské práce je shrnutí poznatků o kakaových bobech a kakaovníku. Obsahem práce je popis kakaovníku jako plodiny, jeho pěstování, druhy kakaovníku. Dále pak zpracování kakaových bobů a jejich chemické složení. Hlavní důraz je kladen na popis jednotlivých složek a jejich význam pro výrobu čokolády se zaměřením na kakaové máslo a aromatické látky vzniklé při pražení.
Anotace v angličtině
The aim of the bachelor thesis is gathering of findings about cocoa beans and cocoa tree. Subject of this work is a cocoa tree description as a plant, its cultivation and cocoa tree types. Then cocoa tree processing and its chemical composition. The main emphasis is put on a description of particular elements and its importance in chocolate production focused on cocoa butter and flavoury matters generated during roasting.
Klíčová slova
kakaové boby, čokoláda, kakao, theobromin
Klíčová slova v angličtině
cacao nibs, chocolate, cacao, theobromine
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Popis kakaovníku jako plodiny.
Podmínky pěstování kakaovníku.
Druhy kakaovníku.
Zpracování bobů a jejich chemické složení.
Popis jednotlivých složek a jejich význam pro výrobu čokolády se zaměřením na kakaové máslo a aromatické látky vzniklé při pražení.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Popis kakaovníku jako plodiny.
Podmínky pěstování kakaovníku.
Druhy kakaovníku.
Zpracování bobů a jejich chemické složení.
Popis jednotlivých složek a jejich význam pro výrobu čokolády se zaměřením na kakaové máslo a aromatické látky vzniklé při pražení.
Seznam doporučené literatury
[1] HRABĚ, J., BUŇKA, F., HOZA, I. Technologie čokolády a cukrovinek, 1.vydání, UTB Zlín 2008, ISBN 978-80-7318-520-6.
[2] ČOPÍKOVÁ, J. Technologie čokolády a cukrovinek, 1.vydání, VŠCHT PRAHA 1999, ISBN 80-7080-365-7.
[3] PEHLE, T. Čokoláda, 1. vydání, Rebo International Nizozemsko 2009,
ISBN 978-80-255-0049-1.
[4] RAPOPORT, A.L. Technologie cukrovinkářské výroby. Výroba čokolády a kakaa, 1.vydání, SNTL Praha 1954.
[5] VIKTOŘÍK, M. Čokoládovnický a cukrovinkážský průmysl v Olomouci, Olomouc 2008, 1. vydání, ISBN 978-80-244-2047.
Seznam doporučené literatury
[1] HRABĚ, J., BUŇKA, F., HOZA, I. Technologie čokolády a cukrovinek, 1.vydání, UTB Zlín 2008, ISBN 978-80-7318-520-6.
[2] ČOPÍKOVÁ, J. Technologie čokolády a cukrovinek, 1.vydání, VŠCHT PRAHA 1999, ISBN 80-7080-365-7.
[3] PEHLE, T. Čokoláda, 1. vydání, Rebo International Nizozemsko 2009,
ISBN 978-80-255-0049-1.
[4] RAPOPORT, A.L. Technologie cukrovinkářské výroby. Výroba čokolády a kakaa, 1.vydání, SNTL Praha 1954.
[5] VIKTOŘÍK, M. Čokoládovnický a cukrovinkážský průmysl v Olomouci, Olomouc 2008, 1. vydání, ISBN 978-80-244-2047.
Přílohy volně vložené
1 disketa
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka velmi dobře prezentovala práci.
Otázky vedoucího práce: Čím lze nahradit kakaové máslo? Které tuky to jsou?
Otázky oponenta: Doporučuji řazení literatury abecedně. Jakým způsobem jste vy řadila použitou literaturu?
Studentka zodpověděla na otázky.
Dr. Mlček vysvětlil správné řazení literatury.
Prof. Kováčik: chybí stanovení cíle práce.