Bakalářská práce je zaměřena na problematiku související s výživou v kulturistice. Cílem práce je přiblížit historii kulturistiky, ale především stravu v objemové a následné rýsovací přípravě. Dále je blíže rozebrán metabolismus bílkovin, sacharidů a lipidů i jednotlivých složek výživy,které jsou potřeba pro budování svalové hmoty, ale i na snížení tukové tkáně.
Průřezem se seznámíme se zásadami kulturistické stravy, ale i se zakázanými látkami v tomto sportu.
Anotace v angličtině
This bachelor work is focused on the problems combined with the nutrition in
bodybuilding. The aim of this work is to zoom the history of bodybuilding, especially the nourishment in the voluminous and consequent drawing preparation. In the following, the metabolism of proteins, carbohydrates and lipids are in focus together with the nutrition ingredients that are needed for gaining the muscle mass but also for reducing the adipose tissue. We will also learn the fundamentals of bodybuilding nourishment and the substances prohibited in the area of this sport.
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku související s výživou v kulturistice. Cílem práce je přiblížit historii kulturistiky, ale především stravu v objemové a následné rýsovací přípravě. Dále je blíže rozebrán metabolismus bílkovin, sacharidů a lipidů i jednotlivých složek výživy,které jsou potřeba pro budování svalové hmoty, ale i na snížení tukové tkáně.
Průřezem se seznámíme se zásadami kulturistické stravy, ale i se zakázanými látkami v tomto sportu.
Anotace v angličtině
This bachelor work is focused on the problems combined with the nutrition in
bodybuilding. The aim of this work is to zoom the history of bodybuilding, especially the nourishment in the voluminous and consequent drawing preparation. In the following, the metabolism of proteins, carbohydrates and lipids are in focus together with the nutrition ingredients that are needed for gaining the muscle mass but also for reducing the adipose tissue. We will also learn the fundamentals of bodybuilding nourishment and the substances prohibited in the area of this sport.
[1] TROJAN,S.,Lékařská fyziologie,Praha:Garda,2003.
[2] TLAPÁK,P.,Tvarování těla muže a ženy,Praha:Arsci,2004.
[3] KUNOVÁ,V.,Zdravá výživa,1 vydání,Praha:Grada Publishing,2004.
[4] FOŘT, P.,Výřiva pro dokonalou kondici,1 vydání,Praha:Grada,2005.
Seznam doporučené literatury
[1] TROJAN,S.,Lékařská fyziologie,Praha:Garda,2003.
[2] TLAPÁK,P.,Tvarování těla muže a ženy,Praha:Arsci,2004.
[3] KUNOVÁ,V.,Zdravá výživa,1 vydání,Praha:Grada Publishing,2004.
[4] FOŘT, P.,Výřiva pro dokonalou kondici,1 vydání,Praha:Grada,2005.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
ing.Robert Gál, Ph.D.- seznámil členy komise s posudky
Otázka vedoucího BP - která právní úprava se zabývá povolenými a zakázánými látkami v kulturistice?
Otázka oponenta BP: Jak se mění výživa kulturisty po dosažení věku 50 let?
ing.Škrovánková,Ph.D. - jaké byste doporučil sacharidy pro kulturistu?
ing.Robert Gál, Ph.D.- Je přirozená tak vysoká tvorba svalové hmoty?
doc.Ing. A.Kolesárová, Ph.D. - Co byste doporučil mladým lidem okolo 17 let? Jak účinkují stereoidy?
Student odpovídal méně jistě, otázky však vysvětlil v plném rozsahu