Tato práce seznamuje se základními pojmy týkajícími se vitaminů a potravinových doplňků. Blíže popisuje vitamin A, jeho význam při léčbě nádorových onemocnění a některé karotenoidy. V závěru práce jsou popsána výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR, také představuje některé doplňky stravy, obsahující vitamin A nebo jeho prekurzory, na trhu České republiky.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis describes fundamental terms dealing with vitamins and food supple-ments. Vitamin A and some carotenoids are described. At the end of this thesis, nutrition recommendation for population of Czech republic are given, moreover there are presented some selected food supplements containing vitamin A or his precursors, available
on the market in the Czech republic.
Klíčová slova
Vitamin A, karotenoidy, funkční potravina, potravinové doplňky.
Klíčová slova v angličtině
Vitamin A, carotenoids, functional food, food supplements.
Rozsah průvodní práce
49
Jazyk
CZ
Anotace
Tato práce seznamuje se základními pojmy týkajícími se vitaminů a potravinových doplňků. Blíže popisuje vitamin A, jeho význam při léčbě nádorových onemocnění a některé karotenoidy. V závěru práce jsou popsána výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR, také představuje některé doplňky stravy, obsahující vitamin A nebo jeho prekurzory, na trhu České republiky.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis describes fundamental terms dealing with vitamins and food supple-ments. Vitamin A and some carotenoids are described. At the end of this thesis, nutrition recommendation for population of Czech republic are given, moreover there are presented some selected food supplements containing vitamin A or his precursors, available
on the market in the Czech republic.
Klíčová slova
Vitamin A, karotenoidy, funkční potravina, potravinové doplňky.
Klíčová slova v angličtině
Vitamin A, carotenoids, functional food, food supplements.
Zásady pro vypracování
Vypracujte rešerší aktuálního stavu ve studované oblasti.
Na základě primární literatury a vlastního kritického hodnocení sekundárních zdrojů (www stránky, firemní publikace, atd.) popište situaci v ČR.
Formulujte závěry a doporučení z perspektivy výživy jednotlivce, eventuálně rodiny.
Zásady pro vypracování
Vypracujte rešerší aktuálního stavu ve studované oblasti.
Na základě primární literatury a vlastního kritického hodnocení sekundárních zdrojů (www stránky, firemní publikace, atd.) popište situaci v ČR.
Formulujte závěry a doporučení z perspektivy výživy jednotlivce, eventuálně rodiny.
Seznam doporučené literatury
[1] Slíva, Jiří,. Doplňky stravy /. Vyd. 1. Praha : Triton, 2009. 124 s. : ISBN 978-80-7387-169-7 (váz.).
[2] Buňka, František,. Ekonomika výživy a výživová politika I. /. Vyd. 1. Zlín : Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2006. 159 s. : ISBN 80-7318-429-X (brož.).
[3] Martiník, Karel,. Výživa : kapitoly o metabolizmu : obecná část /. Vyd. 1. Hradec Králové : Gaudeamus, 2005. 238 s. : ISBN 80-7041-354-9 (brož.).
[4] Komprda, Tomáš. Základy výživy člověka /. Vyd. 1. V Brně : Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2003. 162 s. : ISBN 80-7157-655-7 (brož.). ISBN 978-80-7157-655-6 (dotisk : brož.).
[5] Marounek, Milan. Fyziologie a hygiena výživy /. 2., dopl. vyd. Vyškov : Vysoká vojenská škola pozemního vojska, 2003. 148 s. : ISBN 8072311069.
[6] Výživa člověka /. 1. vyd. V Českých Budějovicích : Jihočeská univerzita, Zemědělská fakulta, 2002. 224 s. : ISBN 80-7040-576-7 (brož.).
Seznam doporučené literatury
[1] Slíva, Jiří,. Doplňky stravy /. Vyd. 1. Praha : Triton, 2009. 124 s. : ISBN 978-80-7387-169-7 (váz.).
[2] Buňka, František,. Ekonomika výživy a výživová politika I. /. Vyd. 1. Zlín : Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2006. 159 s. : ISBN 80-7318-429-X (brož.).
[3] Martiník, Karel,. Výživa : kapitoly o metabolizmu : obecná část /. Vyd. 1. Hradec Králové : Gaudeamus, 2005. 238 s. : ISBN 80-7041-354-9 (brož.).
[4] Komprda, Tomáš. Základy výživy člověka /. Vyd. 1. V Brně : Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2003. 162 s. : ISBN 80-7157-655-7 (brož.). ISBN 978-80-7157-655-6 (dotisk : brož.).
[5] Marounek, Milan. Fyziologie a hygiena výživy /. 2., dopl. vyd. Vyškov : Vysoká vojenská škola pozemního vojska, 2003. 148 s. : ISBN 8072311069.
[6] Výživa člověka /. 1. vyd. V Českých Budějovicích : Jihočeská univerzita, Zemědělská fakulta, 2002. 224 s. : ISBN 80-7040-576-7 (brož.).
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Otázky oponenta:
1. Diskutujte množství předávkování betakarotenem, pokud člověk přijímá betakaroten ve stravě i doplňkem potraviny např. Betakaroten Forte.
Student zodpověděl otázku, práci prezentoval dobře.