Cílem diplomové práce bylo vypracovat literární rešerši, která stručně nastiňuje
historii pivovarství, popisuje suroviny potřebné k výrobě piva a to vodu, slad a chmel, a zmiňuje výrobu piva samotnou. Praktická část je zaměřena na stanovení celkové hořkosti piva a sledování úbytku hořkých látek během výroby od mladiny až po finální výrobek, kterým je filtrované pivo.
Anotace v angličtině
The aim of this diploma thesis was to develop a literature search, which briefly
outlines the history of the brewing industry, describing raw materials needed to produce beer and water, malt and hops, and mentions the beer itself. The practical part is focused on the overall bitterness of beer and watching the loss of bitter substances during the production of wort to the finished product, which is filtered beer.
Klíčová slova
Voda, pivo, slad, chmel, hořké látky, mladina.
Klíčová slova v angličtině
Water, beer, malt, hops, bitter, beer wort.
Rozsah průvodní práce
72 s., 2 s. obr. přílohy
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem diplomové práce bylo vypracovat literární rešerši, která stručně nastiňuje
historii pivovarství, popisuje suroviny potřebné k výrobě piva a to vodu, slad a chmel, a zmiňuje výrobu piva samotnou. Praktická část je zaměřena na stanovení celkové hořkosti piva a sledování úbytku hořkých látek během výroby od mladiny až po finální výrobek, kterým je filtrované pivo.
Anotace v angličtině
The aim of this diploma thesis was to develop a literature search, which briefly
outlines the history of the brewing industry, describing raw materials needed to produce beer and water, malt and hops, and mentions the beer itself. The practical part is focused on the overall bitterness of beer and watching the loss of bitter substances during the production of wort to the finished product, which is filtered beer.
Klíčová slova
Voda, pivo, slad, chmel, hořké látky, mladina.
Klíčová slova v angličtině
Water, beer, malt, hops, bitter, beer wort.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Historie piva, sladu a chmele.
Pivovarské suroviny a jejich chemické složení.
Technologie výroby piva.
Analytické metody stanovení hořkých látek.
II. Praktická část
Stanovení hořkých látek v pivu v různých stádiích výroby.
Shrnutí a závěr.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Historie piva, sladu a chmele.
Pivovarské suroviny a jejich chemické složení.
Technologie výroby piva.
Analytické metody stanovení hořkých látek.
II. Praktická část
Stanovení hořkých látek v pivu v různých stádiích výroby.
Shrnutí a závěr.
Seznam doporučené literatury
[1] BASAŘOVÁ, G., HLAVÁČEK, I. České pivo, NUGA, Pacov 1999.
[2] STANĚK, J. BLAHOSLAVENÝ SLÁDEK, Kapitoly z dějin piva, Paseka,
Praha/Litomyšl 1998.
[3] SLÁDEK, J. Kde se pivo vaří, SEZAM, Praha 1992.
[4] BASAŘOVÁ, G., ŠAVEL, J., BASAŘ, P., LEJSEK, T., Pivovarství, VŠCHT,
Praha 2010.
[5] KOSAŘ, K., PROCHÁZKA, S. a kolektiv autorů. Technologie výroby sladu
a piva, VÚPS, a.s., Praha 2000.
Seznam doporučené literatury
[1] BASAŘOVÁ, G., HLAVÁČEK, I. České pivo, NUGA, Pacov 1999.
[2] STANĚK, J. BLAHOSLAVENÝ SLÁDEK, Kapitoly z dějin piva, Paseka,
Praha/Litomyšl 1998.
[3] SLÁDEK, J. Kde se pivo vaří, SEZAM, Praha 1992.
[4] BASAŘOVÁ, G., ŠAVEL, J., BASAŘ, P., LEJSEK, T., Pivovarství, VŠCHT,
Praha 2010.
[5] KOSAŘ, K., PROCHÁZKA, S. a kolektiv autorů. Technologie výroby sladu
a piva, VÚPS, a.s., Praha 2000.
Přílohy volně vložené
1 disketa
Přílohy vázané v práci
grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Doc. Ing. Valášek, CSc.: Co měříte v UV oblasti? Zkoušela jste dávat do korelace výsledky spektrofotometrického měření a senzorické výsledky hořkosti?
Studentka dané problematice rozumí. Na doplňující otázky reagovala pohotově a odpovídala bezchybně.