Diplomová práce se zabývá praktickým porovnáním analytických a technologických hodnot různých metod filtrace piva. Jednotlivé druhy piva byly analyticky sledované od hlavního kvašení ve spilce, dozrávání v ležáckém sklepě až po finální výrobek ošetřený z hlediska mikrobiologické a koloidní trvanlivosti filtrací. Vedle sebe jsou zde porovnány zjištěné hodnoty u primární, sekundární křemelinové filtrace a MMS (Multi Micro Systém) filtrace.
Anotace v angličtině
This diploma thesis deals with the practical and analytical comparison of the values of various technological methods beer filtration. The different types of beer from the analytically observed in the fermentation room of fermentation, maturation in the lager cellar to the finished product is treated in terms of microbiological and colloidal filtration durability. Side by side are compared with the values of primary, secondary diatomite filtration and MMS (Multi Micro System) filtration.
Klíčová slova
Kvasinky, zákal, pivo, filtrace piva, křemelina, fyzikálně-chemické znaky piva, technologická data filtrace.
Klíčová slova v angličtině
Yeast, haze, beer, beer filtration, diatomaceous earth, physical-chemical characteristics of beer filtration process data.
Rozsah průvodní práce
94 s., 11 s. obr. přílohy
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce se zabývá praktickým porovnáním analytických a technologických hodnot různých metod filtrace piva. Jednotlivé druhy piva byly analyticky sledované od hlavního kvašení ve spilce, dozrávání v ležáckém sklepě až po finální výrobek ošetřený z hlediska mikrobiologické a koloidní trvanlivosti filtrací. Vedle sebe jsou zde porovnány zjištěné hodnoty u primární, sekundární křemelinové filtrace a MMS (Multi Micro Systém) filtrace.
Anotace v angličtině
This diploma thesis deals with the practical and analytical comparison of the values of various technological methods beer filtration. The different types of beer from the analytically observed in the fermentation room of fermentation, maturation in the lager cellar to the finished product is treated in terms of microbiological and colloidal filtration durability. Side by side are compared with the values of primary, secondary diatomite filtration and MMS (Multi Micro System) filtration.
Klíčová slova
Kvasinky, zákal, pivo, filtrace piva, křemelina, fyzikálně-chemické znaky piva, technologická data filtrace.
Klíčová slova v angličtině
Yeast, haze, beer, beer filtration, diatomaceous earth, physical-chemical characteristics of beer filtration process data.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Technologie výroby sladu.
Suroviny pro výrobu piva.
Technologie výroby piva.
Filtrace piva.
II. Praktická část
Počítání kvasničných buněk ve spilce a v ležáckém sklepě.
Měření zákalů.
Stanovení analytických znaků piva od spilky až po filtraci.
Shrnutí a závěr.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Technologie výroby sladu.
Suroviny pro výrobu piva.
Technologie výroby piva.
Filtrace piva.
II. Praktická část
Počítání kvasničných buněk ve spilce a v ležáckém sklepě.
Měření zákalů.
Stanovení analytických znaků piva od spilky až po filtraci.
Shrnutí a závěr.
Seznam doporučené literatury
[1] BASAŘOVÁ, G., ŠAVEL, J., BASAŘ, P., LEJSEK, T. Pivovarství, VŠCHT, Praha 2010.
[2] KOSAŘ, K., PROCHÁZKA, S. a kol. autorů. Technologie výroby sladu a piva, VÚPS, a.s., Praha 2000.
[3] BASAŘOVÁ, G., ČEPIČKA, J. Sladařství a pivovarství, SNTL, Praha 1986.
[4] KAHLER, M., VOBORSKÝ, J. Filtrace piva, SNTL, Praha 1981.
Seznam doporučené literatury
[1] BASAŘOVÁ, G., ŠAVEL, J., BASAŘ, P., LEJSEK, T. Pivovarství, VŠCHT, Praha 2010.
[2] KOSAŘ, K., PROCHÁZKA, S. a kol. autorů. Technologie výroby sladu a piva, VÚPS, a.s., Praha 2000.
[3] BASAŘOVÁ, G., ČEPIČKA, J. Sladařství a pivovarství, SNTL, Praha 1986.
[4] KAHLER, M., VOBORSKÝ, J. Filtrace piva, SNTL, Praha 1981.
Přílohy volně vložené
1 disketa
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Prof. Ing. Šubrt, CSc.: Čím je vysvětlen pokles v grafu?
Kolik dávají pivovary na reklamu?
Doc. Ing. Valášek, CSc.: Na jakém principu pracuje přítomný analyzátor??
Doc. Ing. Golian, Dr.: Které faktory ovlivňují správné načepování řezaného piva?
Student se v dané problematice orientuje. Na otázky komise odpovídal pohotově, správně.