Byla předložena studie osmi vybraných reprezentativních vzorků jedlých olejů dostupných v české obchodní síti. UV-VIS absorpční spektrometrie a fluorimetrie byly využity pro kvalitativní analýzu jevů vyskytujících se v elektronových spektrech těchto mnohosložkových systémů. Řepkový, slunečnicový a podzemnicový olej, dále olej z vlašských ořechů, sezamu a tři značky olivového oleje byly analyzovány, jejich spektra interpretována a detekované přítomné látky byly porovnány s očekávaným složením. Výsledky naznačují možné implikace směrem k falšování olejů.
Anotace v angličtině
A study of eight selected representative samples of edible oils available in Czech stores is presented. UV-VIS absorption spectroscopy and fluorimetry was employed for qualitative analysis of features present in electronic spectra of these many components liquids. Rapeseed, sunflower, peanut, walnut, sesame and three brands of olive oil were analysed, their spectra interpreted, and presence of detected compounds was compared to expected composition. The results showed some implications towards oil adulteration.
Klíčová slova
jedlé oleje, UV-VIS, fluorescence
Klíčová slova v angličtině
edible oil, UV-VIS, fluorescence
Rozsah průvodní práce
93 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Byla předložena studie osmi vybraných reprezentativních vzorků jedlých olejů dostupných v české obchodní síti. UV-VIS absorpční spektrometrie a fluorimetrie byly využity pro kvalitativní analýzu jevů vyskytujících se v elektronových spektrech těchto mnohosložkových systémů. Řepkový, slunečnicový a podzemnicový olej, dále olej z vlašských ořechů, sezamu a tři značky olivového oleje byly analyzovány, jejich spektra interpretována a detekované přítomné látky byly porovnány s očekávaným složením. Výsledky naznačují možné implikace směrem k falšování olejů.
Anotace v angličtině
A study of eight selected representative samples of edible oils available in Czech stores is presented. UV-VIS absorption spectroscopy and fluorimetry was employed for qualitative analysis of features present in electronic spectra of these many components liquids. Rapeseed, sunflower, peanut, walnut, sesame and three brands of olive oil were analysed, their spectra interpreted, and presence of detected compounds was compared to expected composition. The results showed some implications towards oil adulteration.
Klíčová slova
jedlé oleje, UV-VIS, fluorescence
Klíčová slova v angličtině
edible oil, UV-VIS, fluorescence
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Proveďte rešerši aktuálního stavu ve studované oblasti.
Výběr vzorků jedlých olejů dostupných v ČR.
II. Praktická část
Analýza vzorků spektroskopickými metodami dostupnými na FT UTB, zejména charakterizace jejich fluorescence.
Shrnutí výsledků a formulace závěrů.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Proveďte rešerši aktuálního stavu ve studované oblasti.
Výběr vzorků jedlých olejů dostupných v ČR.
II. Praktická část
Analýza vzorků spektroskopickými metodami dostupnými na FT UTB, zejména charakterizace jejich fluorescence.
Shrnutí výsledků a formulace závěrů.
Seznam doporučené literatury
[1] Tena, N; Garcia-Gonzalez, DL; Aparicio, R. 2009. Evaluation of Virgin Olive Oil Thermal Deterioration by Fluorescence Spectroscopy. JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY 57 (22): 10505-10511..
[2] Sikorska, E; Khmelinskii, IV; Sikorski, M; Caponio, F; Bilancia, MT; Pasqualone, A; Gomes, T. 2008. Fluorescence spectroscopy in monitoring of extra virgin olive oil during storage. INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY 43 (1): 52-61..
[3] Sayago, A; Garcia-Gonzalez, DL; Morales, MT; Aparicio, R. 2007. Detection of the presence of refined hazelnut oil in refined olive oil by fluorescence spectroscopy. JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY 55 (6): 2068-2071.
[4] Zandomeneghi, M; Carbonaro, L; Zandomeneghi, G. 2006. Comment on excitation-emission fluorescence spectroscopy combined with three-way methods of analysis as a complementary technique for olive oil characterization. JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY 54 (14): 5214-5215.
Seznam doporučené literatury
[1] Tena, N; Garcia-Gonzalez, DL; Aparicio, R. 2009. Evaluation of Virgin Olive Oil Thermal Deterioration by Fluorescence Spectroscopy. JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY 57 (22): 10505-10511..
[2] Sikorska, E; Khmelinskii, IV; Sikorski, M; Caponio, F; Bilancia, MT; Pasqualone, A; Gomes, T. 2008. Fluorescence spectroscopy in monitoring of extra virgin olive oil during storage. INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY 43 (1): 52-61..
[3] Sayago, A; Garcia-Gonzalez, DL; Morales, MT; Aparicio, R. 2007. Detection of the presence of refined hazelnut oil in refined olive oil by fluorescence spectroscopy. JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY 55 (6): 2068-2071.
[4] Zandomeneghi, M; Carbonaro, L; Zandomeneghi, G. 2006. Comment on excitation-emission fluorescence spectroscopy combined with three-way methods of analysis as a complementary technique for olive oil characterization. JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY 54 (14): 5214-5215.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Prof. Ing. Šubrt, CSc.: Analýzy jste dělal sám?
Doc. Ing. Valášek, CSc.: Je dobře, pokud je olej fluorescenčně aktivní? Jaký je typický příklad aktivity vitaminu B při fluorescenční analýze? V čem se udává jodové číslo?
Student vystupoval méně jistě. Na dotazy komise reagoval méně pohotově.