Tématem mé bakalářské práce je správná výživa jako významný faktor při prevenci proti civilizačním chorobám. V současné době je správná výživa aktuálním předmětem nejrůznějších debat a diskuzí. Právě zdráva výživa a vyvážená strava je tou nejdůležitější složkou prevence a léčby všech civilizačních chorob a také záruka zdravého a kvalitního života.
Anotace v angličtině
The topic of my thesis is correct nutrition as an important factor in the civilization disease prevention. Nowadays, right nutrition has become a topic of many debates and discussi-ons. It is healthy and balanced diet what is the most important component in prevention and cilization disease treatment, and a guarantee of quality life as well.
Tématem mé bakalářské práce je správná výživa jako významný faktor při prevenci proti civilizačním chorobám. V současné době je správná výživa aktuálním předmětem nejrůznějších debat a diskuzí. Právě zdráva výživa a vyvážená strava je tou nejdůležitější složkou prevence a léčby všech civilizačních chorob a také záruka zdravého a kvalitního života.
Anotace v angličtině
The topic of my thesis is correct nutrition as an important factor in the civilization disease prevention. Nowadays, right nutrition has become a topic of many debates and discussi-ons. It is healthy and balanced diet what is the most important component in prevention and cilization disease treatment, and a guarantee of quality life as well.
V teoretické části:
Vymezit pojem výživa, zaměřit se na faktory ovlivňující výživu.
Popsat základní složky výživy.
Zaměřit se na zásady zdravé výživy ve vztahu k prevenci civilizačních onemocnění.
V praktické části:
Stanovit si cíle práce.
Pomocí dotazníkového šetření zmapovat dodržování zásad zdravé výživy respondenty.
Analyzovat zjištěná data.
Interpretovat výsledky.
Seznámit s výsledky širokou veřejnost prostřednictvím článku v odborném časopise.
Zásady pro vypracování
V teoretické části:
Vymezit pojem výživa, zaměřit se na faktory ovlivňující výživu.
Popsat základní složky výživy.
Zaměřit se na zásady zdravé výživy ve vztahu k prevenci civilizačních onemocnění.
V praktické části:
Stanovit si cíle práce.
Pomocí dotazníkového šetření zmapovat dodržování zásad zdravé výživy respondenty.
Analyzovat zjištěná data.
Interpretovat výsledky.
Seznámit s výsledky širokou veřejnost prostřednictvím článku v odborném časopise.
Seznam doporučené literatury
1. POLEDNE,R.,Pitha, J.et al. Zdravá výživa pro každý den. Praha: Grada, 2009. 144 s. ISBN 978-80-247-2488-1.
2. MULLEROVÁ, D.Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí. Praha: Triton, 2003. 99 s. ISBN 80-7254-421-7.
3. KOMPRDA, T. Výživou ke zdraví. 1. vyd. Velké Bílovice: TeMi CZ, 2009. 110 s. ISBN 978-80-87156-41-4.
4. KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. 1. vyd. Praha: Grada, 2004. 136 s. ISBN 80-247-0736-5.
5. GROFOVÁ, Z. Nutriční podpora: praktický rádce pro sestry. 1. vyd. Praha: Grada, 2007. 237 s. ISBN 978-80-247-1868-2.
Seznam doporučené literatury
1. POLEDNE,R.,Pitha, J.et al. Zdravá výživa pro každý den. Praha: Grada, 2009. 144 s. ISBN 978-80-247-2488-1.
2. MULLEROVÁ, D.Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí. Praha: Triton, 2003. 99 s. ISBN 80-7254-421-7.
3. KOMPRDA, T. Výživou ke zdraví. 1. vyd. Velké Bílovice: TeMi CZ, 2009. 110 s. ISBN 978-80-87156-41-4.
4. KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. 1. vyd. Praha: Grada, 2004. 136 s. ISBN 80-247-0736-5.
5. GROFOVÁ, Z. Nutriční podpora: praktický rádce pro sestry. 1. vyd. Praha: Grada, 2007. 237 s. ISBN 978-80-247-1868-2.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Jaké vidíte hlavní nedostatky v oblasti výživy veřejnosti?(Mgr. Blažková)
V konzumaci malého množství ovoce a zeleniny, nepravidelného stravování, špatné technologie přípravy jídel, vysoké konzumaci živočišných tuků v potravě.
Jak jsou definovány civilizační onemocnění v medicínské oblasti a terminologii? Je jich využito také v oblasti ošetřovatelství? Pokud ano, uveďte konkrétní oblasti s příklady.( Mgr. Chrastina)
Civilizační choroby se neoznačují popisem, ale výskytem, jsou spojeny s životním stylem obyvatelstva. Civilizační choroby jsou např. kardiovaskulární choroby, diabetes mellitus.
Měli respondenti pravidelnou pracovní dobu?( Dr. Pelková)
Ne.
Co si autorka představuje pod jí užívaným pojmem "stravovat se správně"?
Dle výživových doporučení ČR.