Tato diplomová práce se zabývá charakteristikou, chemickým složením, zpracováním, využitím a zdravotními účinky rostliny pohanky seté. Praktická část je zaměřena na analýzu jednotlivých částí pohanky, jako kořen, stonek, listy a květ. Dále byly zkoumány pohankové výrobky (slupky, kroupa a mouka). U všech vzorků bylo provedeno stanovení obsahu vlhkosti, dusíkatých látek, tuku a škrobu dle metod uvedených v Nařízení Evropské komise
č. 152/2009.
Anotace v angličtině
This diploma thesis deals with a characterization, chemical composition, processing and utilization and health effects of common buckwheat. The practical part is focused on the analysis of individual parts of the buckwheat plant, for example a root, footstalk, leaves and inflorescence. Then the buckwheat products (peelings, groats and flour) were exam-ined. The content of the moisture, nitrogen substances, fat and starch was measured in all of the analysed samples, using the methods introduced in the Regulation of the European Commission no. 152/2009.
Klíčová slova
chemické složení, pohanka, analýzy, zdravotní účinky
Klíčová slova v angličtině
chemical composition, buckwheat, analyses, ocurative effects
Rozsah průvodní práce
58 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Tato diplomová práce se zabývá charakteristikou, chemickým složením, zpracováním, využitím a zdravotními účinky rostliny pohanky seté. Praktická část je zaměřena na analýzu jednotlivých částí pohanky, jako kořen, stonek, listy a květ. Dále byly zkoumány pohankové výrobky (slupky, kroupa a mouka). U všech vzorků bylo provedeno stanovení obsahu vlhkosti, dusíkatých látek, tuku a škrobu dle metod uvedených v Nařízení Evropské komise
č. 152/2009.
Anotace v angličtině
This diploma thesis deals with a characterization, chemical composition, processing and utilization and health effects of common buckwheat. The practical part is focused on the analysis of individual parts of the buckwheat plant, for example a root, footstalk, leaves and inflorescence. Then the buckwheat products (peelings, groats and flour) were exam-ined. The content of the moisture, nitrogen substances, fat and starch was measured in all of the analysed samples, using the methods introduced in the Regulation of the European Commission no. 152/2009.
Klíčová slova
chemické složení, pohanka, analýzy, zdravotní účinky
Klíčová slova v angličtině
chemical composition, buckwheat, analyses, ocurative effects
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika rostliny pohanky seté.
Popis chemického složení.
Vybrané metody stanovení a jejich popis.
II. Praktická část
Metodika stanovení jednotlivých charakteristik.
Vlastní analýza květů, listů, stonku a kořenů rostliny pohanky.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika rostliny pohanky seté.
Popis chemického složení.
Vybrané metody stanovení a jejich popis.
II. Praktická část
Metodika stanovení jednotlivých charakteristik.
Vlastní analýza květů, listů, stonku a kořenů rostliny pohanky.
Seznam doporučené literatury
[1] WIJNGAARD, H.H., ARENDT, E.K. Buckwheat, Cereal Chemistry, 2006, 83, 4,
p. 391-401.
[2] CHRISTA, K., SORAL-SMIETANA, M. Buckwheat Grains and Buckwheat Products-Nutritional and Prophylactic Values of Their Components-a review, Czech J. Food Sci., 2008, 26, 3, p. 153-162.
[3] ŠMAJSTRLA, Z. Pohanka ve mlýně a v kuchyni, 2. vydání, TNM, Rožnov pod Radhoštěm, 2000, 110s. ISBN 978-80-238-5383-4.
Seznam doporučené literatury
[1] WIJNGAARD, H.H., ARENDT, E.K. Buckwheat, Cereal Chemistry, 2006, 83, 4,
p. 391-401.
[2] CHRISTA, K., SORAL-SMIETANA, M. Buckwheat Grains and Buckwheat Products-Nutritional and Prophylactic Values of Their Components-a review, Czech J. Food Sci., 2008, 26, 3, p. 153-162.
[3] ŠMAJSTRLA, Z. Pohanka ve mlýně a v kuchyni, 2. vydání, TNM, Rožnov pod Radhoštěm, 2000, 110s. ISBN 978-80-238-5383-4.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Prof. Ing. Šubrt, CSc.: Čím byl způsoben takový úbytek v pěstování pohanky?
Doc. Ing. Golian, Dr.: K čemu se využívají pohankové slupky?
Studentka se ve zkoumané problematice orientuje. Na otázky komise odpovídala věcně.