Diplomová práce je zaměřena na zabezpečení jakosti v senzorické laboratoři podle požadavků normy ČSN EN ISO/IEC 17025.
Teoretická část obsahuje přehled nejpoužívanějších systémů pro řízení jakosti v potravinářství, včetně systému a požadavků normy ČSN EN ISO/IEC 17025 užívané zkušebními a kalibračními laboratořemi a jejího rozpracování v dokument EA 4/09, kterým se řídí zkušební laboratoře vykonávající specifickou činnost - senzorickou analýzu potravin. Charakteristika senzorické analýzy, stejně jako požadavky na znalosti a praktické dovednosti senzorických posuzovatelů jsou dalším tématem teoretické části práce.
Praktická část sestává z metodiky a zkoušek použitých pro přezkoušení kandidátů, kteří byli vybráni z akademických pracovníků Ústavu potravinářského inženýrství a chemie UTB ve Zlíně. Na základě dosažených výsledků byl vytvořen reálný panel senzorických posuzovatelů pro hodnocení potravin a nápojů.
Anotace v angličtině
This master thesis is aimed at the assurance of quality system in sensory laboratory as required in ČSN EN ISO IEC 17025.
The theoretical part contains a survey of the most used systems of quality control in food industry, including a system and requirements of ČSN EN ISO/IEC 17025 used by testing and calibration laboratories and its elaboration in a document EA 4/09, which is used by testing laboratories performing a specific activity - a sensory analysis of foodstuff. The characteristic of sensory analysis, as well as the requirements for knowledge and practical skills of the sensory assessors are another topic of the teoretical part.
The practical part consists of methodology and tests used for screening tests of the candidates, who were chosen from the academic workers of ÚPICH of UTB in Zlín. On the basis of the results was created a real panel of sensory assessors for a analysis of foodstuff and drinks.
Klíčová slova
-
Klíčová slova v angličtině
-
Rozsah průvodní práce
77
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce je zaměřena na zabezpečení jakosti v senzorické laboratoři podle požadavků normy ČSN EN ISO/IEC 17025.
Teoretická část obsahuje přehled nejpoužívanějších systémů pro řízení jakosti v potravinářství, včetně systému a požadavků normy ČSN EN ISO/IEC 17025 užívané zkušebními a kalibračními laboratořemi a jejího rozpracování v dokument EA 4/09, kterým se řídí zkušební laboratoře vykonávající specifickou činnost - senzorickou analýzu potravin. Charakteristika senzorické analýzy, stejně jako požadavky na znalosti a praktické dovednosti senzorických posuzovatelů jsou dalším tématem teoretické části práce.
Praktická část sestává z metodiky a zkoušek použitých pro přezkoušení kandidátů, kteří byli vybráni z akademických pracovníků Ústavu potravinářského inženýrství a chemie UTB ve Zlíně. Na základě dosažených výsledků byl vytvořen reálný panel senzorických posuzovatelů pro hodnocení potravin a nápojů.
Anotace v angličtině
This master thesis is aimed at the assurance of quality system in sensory laboratory as required in ČSN EN ISO IEC 17025.
The theoretical part contains a survey of the most used systems of quality control in food industry, including a system and requirements of ČSN EN ISO/IEC 17025 used by testing and calibration laboratories and its elaboration in a document EA 4/09, which is used by testing laboratories performing a specific activity - a sensory analysis of foodstuff. The characteristic of sensory analysis, as well as the requirements for knowledge and practical skills of the sensory assessors are another topic of the teoretical part.
The practical part consists of methodology and tests used for screening tests of the candidates, who were chosen from the academic workers of ÚPICH of UTB in Zlín. On the basis of the results was created a real panel of sensory assessors for a analysis of foodstuff and drinks.
Klíčová slova
-
Klíčová slova v angličtině
-
Zásady pro vypracování
V literární části zpracujte problematiku významu a důležitosti zavádění systémů jakosti, požadavky a kriteria pro zvedení systému dle cit. normy. Uveďte písemnou dokumentaci, které je nutno vypracovat pro akreditační řízení, obsažené zejména v základním dokumentu jímž je příručka jakosti a požadavky na její zpracování. Jaké doklady příručka jakosti obsahuje a nutnost realizace praktických požadavků pro zabezpečení funkčnosti systému.
V praktické části uveďte požadavky na výběr a výcvik posuzovatelů pro senzorické hodnocení potravin. Dále uveďte soubor senzorických zkoušek a testací, které budete v rámci výběru a výcviku používat. Proveďte testace schopností posuzovatelů pro senzorickou analýzu u souborů studentů (panel 24 posuzovatelů) a vyhodnocení testů s pomocí statistických metod. Dále vyhodnoťte výsledky senzorického hodnocení na praktickém příkladě hodnocení libovolného potravinářského výrobku u panelu nezacvičených hodnotitelů.
Ve výsledkové a diskusní části proveďte analýzu získaných výsledků, uveďte hlavní problémy apod.
Na závěr uveďte shrnutí výsledků a doporučení pro úspěšný průběh akreditace senzorické laboratoře.
Zásady pro vypracování
V literární části zpracujte problematiku významu a důležitosti zavádění systémů jakosti, požadavky a kriteria pro zvedení systému dle cit. normy. Uveďte písemnou dokumentaci, které je nutno vypracovat pro akreditační řízení, obsažené zejména v základním dokumentu jímž je příručka jakosti a požadavky na její zpracování. Jaké doklady příručka jakosti obsahuje a nutnost realizace praktických požadavků pro zabezpečení funkčnosti systému.
V praktické části uveďte požadavky na výběr a výcvik posuzovatelů pro senzorické hodnocení potravin. Dále uveďte soubor senzorických zkoušek a testací, které budete v rámci výběru a výcviku používat. Proveďte testace schopností posuzovatelů pro senzorickou analýzu u souborů studentů (panel 24 posuzovatelů) a vyhodnocení testů s pomocí statistických metod. Dále vyhodnoťte výsledky senzorického hodnocení na praktickém příkladě hodnocení libovolného potravinářského výrobku u panelu nezacvičených hodnotitelů.
Ve výsledkové a diskusní části proveďte analýzu získaných výsledků, uveďte hlavní problémy apod.
Na závěr uveďte shrnutí výsledků a doporučení pro úspěšný průběh akreditace senzorické laboratoře.
Seznam doporučené literatury
Chapman\&Hall, 2/6 Boundary Row, London SE1 8 HN: Senzorická analýza.
právní normy:
ČSN EN ISO/IEC 17025 Zabezpečení systému jakosti v kontrolních laboratořích EA-4/09 Accreditation for Sensory Testing Laboratories
ISO 8586 -1 Senzorická analýza- Obecná směrnice pro výběr, výcvik a sledování činnosti posuzovatelů
část 1: Vybraní posuzovatelé
část 2: Experti
ČSN ISO 8589:1993 Senzorická analýza - Obecná směrnice pro uspořádání senzorického pracoviště.
ISO 6658-1:1993 Senzorická analýzy - Metodologie - Obecná směrnice.
Seznam doporučené literatury
Chapman\&Hall, 2/6 Boundary Row, London SE1 8 HN: Senzorická analýza.
právní normy:
ČSN EN ISO/IEC 17025 Zabezpečení systému jakosti v kontrolních laboratořích EA-4/09 Accreditation for Sensory Testing Laboratories
ISO 8586 -1 Senzorická analýza- Obecná směrnice pro výběr, výcvik a sledování činnosti posuzovatelů
část 1: Vybraní posuzovatelé
část 2: Experti
ČSN ISO 8589:1993 Senzorická analýza - Obecná směrnice pro uspořádání senzorického pracoviště.
ISO 6658-1:1993 Senzorická analýzy - Metodologie - Obecná směrnice.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
doc. Liška "mezilaboratorní porovnání"
doc. Peloušek: Co je systém řízení obecně?
Ing. Obenrauch: Jakost potraviny, 4 metody hodnocení jakosti, vliv posuzovatelů při párovém testu.
Diplomantka odpověděla na všechny otázky jistě a přesvědčivě.