U fermentovaných mléčných výrobků působí jako specifická překážka kontaminace produktu konkurenční mikroflóra. Ta konkurencí při získávání živin, tvorbou peroxidů, bakteriocinů a kyseliny mléčné tvoří inhibiční prostředí pro kontaminující mikroorganismy. Tato práce se zaměřuje na schopnosti rodu Lactobacillus přežívat v mléčných produktech v závislosti na teplotě a době skladování a jeho konkurenceschopnost vůči E.coli, S.aureus, E.faecalis, a L.grayi při kontaminaci produktu.
Anotace v angličtině
Competive microflora in fermented dairy products effects on products contamination as specific barrier to competition. The competition during nutrients obtaining, peroxide, bacteriocins and lactic acid fermentation creates barrier to competition for most of microorganism. This thesis is focused on Lactobacillus ability of survival in fermented dairy products depending on time and temperature storage and his effects on E.coli, S.aureus, E.faecalis, a L.grayi..
Klíčová slova
-
Klíčová slova v angličtině
-
Rozsah průvodní práce
69
Jazyk
CZ
Anotace
U fermentovaných mléčných výrobků působí jako specifická překážka kontaminace produktu konkurenční mikroflóra. Ta konkurencí při získávání živin, tvorbou peroxidů, bakteriocinů a kyseliny mléčné tvoří inhibiční prostředí pro kontaminující mikroorganismy. Tato práce se zaměřuje na schopnosti rodu Lactobacillus přežívat v mléčných produktech v závislosti na teplotě a době skladování a jeho konkurenceschopnost vůči E.coli, S.aureus, E.faecalis, a L.grayi při kontaminaci produktu.
Anotace v angličtině
Competive microflora in fermented dairy products effects on products contamination as specific barrier to competition. The competition during nutrients obtaining, peroxide, bacteriocins and lactic acid fermentation creates barrier to competition for most of microorganism. This thesis is focused on Lactobacillus ability of survival in fermented dairy products depending on time and temperature storage and his effects on E.coli, S.aureus, E.faecalis, a L.grayi..
Klíčová slova
-
Klíčová slova v angličtině
-
Zásady pro vypracování
Cílem práce je přesvědčit se o konkurenční schopnosti přirozeně se vyskytujících bakterií a jejich produktů v závislosti na času a uskladnění vůči náhodným nebo záměrným kontaminantům.
Motivací pro tuto práci je souvislost s možností ohrožení obyvatel konzumující tyto průmyslově vyráběné produkty biologickým terorizmem tj. záměrným, úmyslným znehodnocením produktu formou infekčního agens a event. odhalit chování těchto bakterií při možné nechtěné havárií během výroby či uskladnění.
Zásady pro vypracování
Cílem práce je přesvědčit se o konkurenční schopnosti přirozeně se vyskytujících bakterií a jejich produktů v závislosti na času a uskladnění vůči náhodným nebo záměrným kontaminantům.
Motivací pro tuto práci je souvislost s možností ohrožení obyvatel konzumující tyto průmyslově vyráběné produkty biologickým terorizmem tj. záměrným, úmyslným znehodnocením produktu formou infekčního agens a event. odhalit chování těchto bakterií při možné nechtěné havárií během výroby či uskladnění.
Seznam doporučené literatury
Bednář, M., Fraňková, V., Schindler, J., Souček, A., Vávra, J. Lékařská mikrobiologie. Marvil, 1999 (dotisk 2004).
Březina, P., Plocková, M. Návody pro laboratorní cvičení z mikrobiologie mléka a tuků, 1. vyd. Praha: SNTL, 1986, 85-857-86.
Doležálek, J. Mikrobiologie mlékárenského a tukařského průmyslu. 1. vyd. Praha: SNTL, 1962, 04-828-62.
Štěpánková, M., Augustín, J. Baktérie mliečnej fermentácie. Sůčasný stav a perspektívy využitia jako štarovacích kultur. Biologické listy , březen 2001, č. 66, s. 221-240.
Pavelka, A. Mléčné výrobky pro vaše zdraví 1. vyd. Brno: Littera , 1996, ISBN 80-85763-09-5.
Grossmann, M. Mikrobiologie v hygieně. 1. vyd. Vyškov: VVS PV, 1999.
Žižka, B. Mikrobiologie pro 3. ročník SPŠ mlékárenské. 2. vyd. Praha: SNTL, 1980, 04-801-80.
http://www.actimel.cz/pro3a.html.
a další literatura dle vlastního výběru.
Seznam doporučené literatury
Bednář, M., Fraňková, V., Schindler, J., Souček, A., Vávra, J. Lékařská mikrobiologie. Marvil, 1999 (dotisk 2004).
Březina, P., Plocková, M. Návody pro laboratorní cvičení z mikrobiologie mléka a tuků, 1. vyd. Praha: SNTL, 1986, 85-857-86.
Doležálek, J. Mikrobiologie mlékárenského a tukařského průmyslu. 1. vyd. Praha: SNTL, 1962, 04-828-62.
Štěpánková, M., Augustín, J. Baktérie mliečnej fermentácie. Sůčasný stav a perspektívy využitia jako štarovacích kultur. Biologické listy , březen 2001, č. 66, s. 221-240.
Pavelka, A. Mléčné výrobky pro vaše zdraví 1. vyd. Brno: Littera , 1996, ISBN 80-85763-09-5.
Grossmann, M. Mikrobiologie v hygieně. 1. vyd. Vyškov: VVS PV, 1999.
Žižka, B. Mikrobiologie pro 3. ročník SPŠ mlékárenské. 2. vyd. Praha: SNTL, 1980, 04-801-80.
http://www.actimel.cz/pro3a.html.
a další literatura dle vlastního výběru.