Cílem bakalářské práce je prozkoumat možnost založení nové restaurace rychlého občerstvení na Opavsku. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zabývá teoretickými poznatky odvětví rychlého občerstvení, marketingového výzkumu a Porterovy analýzy konkurenčního prostředí. Praktická část analyzuje opavský trh rychlého občerstvení a intenzitu konkurence za pomocí Porterovy analýzy. Poté je proveden dotazníkový průzkum, který má zjistit, zdali je na Opavsku zájem zákazníků o novou restauraci rychlého občerstvení. Výsledky dotazníkového průzkumu a Porterovy analýzy jsou využity v závěrečných doporučeních k možnému podnikatelskému záměru vybudování restaurace rychlého občerstvení v Opavském regionu.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis aims to investigate possibility of an establishment of a new fast food restaurant in Opava region. The thesis is divided into theoretical and practical part. The theoretical part explores theoretical basis of the fast food industry, marketing research and Porter?s Five Forces Analysis. The practical part of the thesis uses means of the Porter?s Analysis to analyze Opava region fast food market and its competitive intensity. Subsequently, a questionnaire survey is executed to find out whether there is customers demand for a new Fast Food restaurant in Opava region. The results of both the questionnaire survey and Porter analysis are used in the final recommendations to a possible business plan for the establishment of a new fast food restaurant in Opava region.
Klíčová slova
Rychlé občerstvení, fast food, Porter, analýza, marketingový výzkum, dotazník, průzkum, postoje zákazníků, založení
Cílem bakalářské práce je prozkoumat možnost založení nové restaurace rychlého občerstvení na Opavsku. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zabývá teoretickými poznatky odvětví rychlého občerstvení, marketingového výzkumu a Porterovy analýzy konkurenčního prostředí. Praktická část analyzuje opavský trh rychlého občerstvení a intenzitu konkurence za pomocí Porterovy analýzy. Poté je proveden dotazníkový průzkum, který má zjistit, zdali je na Opavsku zájem zákazníků o novou restauraci rychlého občerstvení. Výsledky dotazníkového průzkumu a Porterovy analýzy jsou využity v závěrečných doporučeních k možnému podnikatelskému záměru vybudování restaurace rychlého občerstvení v Opavském regionu.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis aims to investigate possibility of an establishment of a new fast food restaurant in Opava region. The thesis is divided into theoretical and practical part. The theoretical part explores theoretical basis of the fast food industry, marketing research and Porter?s Five Forces Analysis. The practical part of the thesis uses means of the Porter?s Analysis to analyze Opava region fast food market and its competitive intensity. Subsequently, a questionnaire survey is executed to find out whether there is customers demand for a new Fast Food restaurant in Opava region. The results of both the questionnaire survey and Porter analysis are used in the final recommendations to a possible business plan for the establishment of a new fast food restaurant in Opava region.
Klíčová slova
Rychlé občerstvení, fast food, Porter, analýza, marketingový výzkum, dotazník, průzkum, postoje zákazníků, založení
Úvod
Teoretická část
Zpracujte literární rešerši k danému tématu.
Praktická část
Proveďte situační analýzu restaurací rychlého občerstvení v opavském regionu.
Analyzujte postoje zákazníku k restauracím rychlého občerstvení.
Navrhněte doporučení k možnému podnikatelskému záměru vybudování restaurace rychlého občerstvení v opavském regionu.
Závěr
Zásady pro vypracování
Úvod
Teoretická část
Zpracujte literární rešerši k danému tématu.
Praktická část
Proveďte situační analýzu restaurací rychlého občerstvení v opavském regionu.
Analyzujte postoje zákazníku k restauracím rychlého občerstvení.
Navrhněte doporučení k možnému podnikatelskému záměru vybudování restaurace rychlého občerstvení v opavském regionu.
Závěr
Seznam doporučené literatury
Chovancová, Miloslava, Michal Pilík, and Michaela Podaná. 2009. Marketing II. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně.
Churchill, Gilbert A., and Dawn Iacobucci. 2005. Marketing research: methodological foundations. 9th ed. Mason, Ohio : Thomson/South-Western.
Gottdiener, Mark, ed. 2000. New forms of consumption : consumers, culture, and commodification. Lanham, MD: Rowman & Littlefield Publishers.
Kotler, Philip, and Gary Armstrong. 2005. Marketing: an introduction.7th ed. New Jersey: Pearson Education, Inc. Upper Saddle River.
Wilson, Alan M. 2006. Marketing research : an integrated approach. 2nd ed. Harlow, England; New York : Prentice Hall/Financial Times.
Seznam doporučené literatury
Chovancová, Miloslava, Michal Pilík, and Michaela Podaná. 2009. Marketing II. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně.
Churchill, Gilbert A., and Dawn Iacobucci. 2005. Marketing research: methodological foundations. 9th ed. Mason, Ohio : Thomson/South-Western.
Gottdiener, Mark, ed. 2000. New forms of consumption : consumers, culture, and commodification. Lanham, MD: Rowman & Littlefield Publishers.
Kotler, Philip, and Gary Armstrong. 2005. Marketing: an introduction.7th ed. New Jersey: Pearson Education, Inc. Upper Saddle River.
Wilson, Alan M. 2006. Marketing research : an integrated approach. 2nd ed. Harlow, England; New York : Prentice Hall/Financial Times.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
1. Fast Food restaurants are a very discussed topic around the world. Could you explain your own motivation to analyse that issue?
Answer: I came to Zlin a few years ago and I found many fast food chains here. In Opava there are none. So I wanted to analyze this issue.
2. Has your attitude towards fast food restaurants changed after the research you have completed for your bc. thesis?
Answer: Not really. I sometimes visit such restaurants. I realized more why people come.
3. My opinion as a customer is that these places offer high price/ low quality food on acceptably clean premises; they remind me of high-way filling stations: you are in and out in minutes. What do you think about cultural aspects of dining?
Answer: I think they are trying to change offering more salads.
4. When do we use: bar graph, line graph, pie chart?
Answer: Pie charts we use when we have one hundred of percent divided into parts.