Tato diplomová práce se zabývá problematikou stravování dětí od 1 do 6 let. Je zaměřena na složení dětské stravy a četnosti konzumace jednotlivých potravin.
Záměrem teoretické části je nastínit množství jednotlivých skupin potravin, které by dítě mělo konzumovat.
První polovina praktické části je zaměřena na monitoring konzumace mléčných výrobků
u dětí od 1 do 6 let. Záměrem bylo provést dotazníkový průzkum a v závislosti na věku určit rozdíly v jejich konzumaci. Ve druhé polovině porovnat jídelní lístky vybrané mateřské školy prostřednictvím programu Vyhodnocení ekonomiky výživy. Na základě vyhodnocení byly formulovány závěry, o úrovni stravování dotyčné mateřské školy.
Annotation in English
The graduation theses deals with 1-6 year old children eating problems. It is also aimed for the structure of children meals and the frequency of particular food- stuffs consummation.
The aim of the theoretical part is to outline the quality of different food- stuffs groups that children should consume.
The first half of the practical part is aimed for monitoring of different milk products consu-ming by the children at the age of 1- 6. The intention was to realize the questionnaire re-search and point out differences in their consummation according to the age. In the second half I compare one kindergarden menu chosen through the programme - Evaluation of Nui-trition Economics. In terms of interpretation the results relating to the level of feeding in the mentioned kindergarden have been conceived.
Keywords
děti, výživa, potraviny
Keywords in English
children, nutrition, foods
Length of the covering note
60 s, 14 s. příloh
Language
CZ
Annotation
Tato diplomová práce se zabývá problematikou stravování dětí od 1 do 6 let. Je zaměřena na složení dětské stravy a četnosti konzumace jednotlivých potravin.
Záměrem teoretické části je nastínit množství jednotlivých skupin potravin, které by dítě mělo konzumovat.
První polovina praktické části je zaměřena na monitoring konzumace mléčných výrobků
u dětí od 1 do 6 let. Záměrem bylo provést dotazníkový průzkum a v závislosti na věku určit rozdíly v jejich konzumaci. Ve druhé polovině porovnat jídelní lístky vybrané mateřské školy prostřednictvím programu Vyhodnocení ekonomiky výživy. Na základě vyhodnocení byly formulovány závěry, o úrovni stravování dotyčné mateřské školy.
Annotation in English
The graduation theses deals with 1-6 year old children eating problems. It is also aimed for the structure of children meals and the frequency of particular food- stuffs consummation.
The aim of the theoretical part is to outline the quality of different food- stuffs groups that children should consume.
The first half of the practical part is aimed for monitoring of different milk products consu-ming by the children at the age of 1- 6. The intention was to realize the questionnaire re-search and point out differences in their consummation according to the age. In the second half I compare one kindergarden menu chosen through the programme - Evaluation of Nui-trition Economics. In terms of interpretation the results relating to the level of feeding in the mentioned kindergarden have been conceived.
Keywords
děti, výživa, potraviny
Keywords in English
children, nutrition, foods
Research Plan
I. Teoretická část
Stručně popište fyzilogické aspekty výživy dětí od 1 do 6 let
Pojednejte o výživových doporučených dávkách a doporučené skladbě potravin pro děti od 1 do 6 let
II. Praktická část
Proveďte dotazníkový průzkum zaměřený na stravovací zvyklosti dětí od 1 do 6 let. V tomto průzkumu akcentujte vybrané skupiny potravin
Získejte týdenní jídelní lístky vybrané mateřské školy a proveďte jejich nutriční zhodnocení s ohledem na příslušné výživové doporučené dávky
Research Plan
I. Teoretická část
Stručně popište fyzilogické aspekty výživy dětí od 1 do 6 let
Pojednejte o výživových doporučených dávkách a doporučené skladbě potravin pro děti od 1 do 6 let
II. Praktická část
Proveďte dotazníkový průzkum zaměřený na stravovací zvyklosti dětí od 1 do 6 let. V tomto průzkumu akcentujte vybrané skupiny potravin
Získejte týdenní jídelní lístky vybrané mateřské školy a proveďte jejich nutriční zhodnocení s ohledem na příslušné výživové doporučené dávky
Recommended resources
[1] KUDLOVÁ E., MYDLILOVÁ A., Výživové poradenství u dětí do dvou let, 1. vydání, Grada Publishing, a. s., Praha 2005,
[2] HANREICH I., Jídlo a pití malých dětí, 1. vydání, Grada Publishing, s. r.o., 2001,
[3] GREGORA M., Výživa malých dětí, 1. vydání, Grada Publishing a. s. 2004,
[4] GREGORA M., Péče o dítě od kojeneckého do školního věku, 1. vydání, Grada Publishing a. s. 2002,
Recommended resources
[1] KUDLOVÁ E., MYDLILOVÁ A., Výživové poradenství u dětí do dvou let, 1. vydání, Grada Publishing, a. s., Praha 2005,
[2] HANREICH I., Jídlo a pití malých dětí, 1. vydání, Grada Publishing, s. r.o., 2001,
[3] GREGORA M., Výživa malých dětí, 1. vydání, Grada Publishing a. s. 2004,
[4] GREGORA M., Péče o dítě od kojeneckého do školního věku, 1. vydání, Grada Publishing a. s. 2002,
Enclosed appendices
-
Appendices bound in thesis
-
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
Doc. Golián: Existuje u vás něco na úrovni zdravotnictví, kdo rozhoduje o nutričních dávkách pro školky?
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího práce, prokázala hluboké znalosti.