V této diplomové práci byly zjišťovány inhibiční účinky kmenů Streptococcus
thermophilus vůči kmenům Bacillus subtilis a Listeria innocua. V teoretické části je pojednáno o bakteriích mléčného kvašení, dále o kmenu Streptococcus thermophilus a o jeho vlastnostech a produktech metabolismu. Následující text je věnován patogenním bakteriím a to zejména kmenům Bacillus subtilis a Listeria innocua. Praktická část obsahuje dvě metody. První metodou je stanovení inhibičních účinků Streptococcus thermophilus v modelovém systému UHT mléka. Druhou metodou je stanovení inhibičních účinků Streptococcus thermophilus na BCP agaru. Zdařilo se prokázat inhi-biční účinek kmenů streptokoků pomocí obou metod.
Anotace v angličtině
In this diploma thesis were investigated the inhibitory effects of Streptococcus thermo-philus strains against of Bacillus subtilis and Listeria innocua strains. In the theoretical part is dealing with the lactic acid bacteria, the strains of Streptococcus thermophilus and its properties and metabolic products. The following text is devoted to pathogenic bacteria, especially strains of Bacillus subtilis and Listeria innocua. Practical part contains two methods. The first method is to determine the inhibitory effects of Strepto-coccus thermophilus in a model system of UHT milk. The second method is to determi-ne inhibitory effects of Streptococcus thermophilus on BCP agar. Succeeded to demon-strate the inhibitory effect of streptococci strains by using both methods.
V této diplomové práci byly zjišťovány inhibiční účinky kmenů Streptococcus
thermophilus vůči kmenům Bacillus subtilis a Listeria innocua. V teoretické části je pojednáno o bakteriích mléčného kvašení, dále o kmenu Streptococcus thermophilus a o jeho vlastnostech a produktech metabolismu. Následující text je věnován patogenním bakteriím a to zejména kmenům Bacillus subtilis a Listeria innocua. Praktická část obsahuje dvě metody. První metodou je stanovení inhibičních účinků Streptococcus thermophilus v modelovém systému UHT mléka. Druhou metodou je stanovení inhibičních účinků Streptococcus thermophilus na BCP agaru. Zdařilo se prokázat inhi-biční účinek kmenů streptokoků pomocí obou metod.
Anotace v angličtině
In this diploma thesis were investigated the inhibitory effects of Streptococcus thermo-philus strains against of Bacillus subtilis and Listeria innocua strains. In the theoretical part is dealing with the lactic acid bacteria, the strains of Streptococcus thermophilus and its properties and metabolic products. The following text is devoted to pathogenic bacteria, especially strains of Bacillus subtilis and Listeria innocua. Practical part contains two methods. The first method is to determine the inhibitory effects of Strepto-coccus thermophilus in a model system of UHT milk. The second method is to determi-ne inhibitory effects of Streptococcus thermophilus on BCP agar. Succeeded to demon-strate the inhibitory effect of streptococci strains by using both methods.
Stanovení inhibičních účinků Streptococcus thermophilus v modelovém systému UHT mléka.
Stanovení inhibičních účinků Streptococcus thermophilus na BCP agaru.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika bakterií mléčného kvašení.
Streptococcus thermophilus a jeho vlastnosti.
Patogenní mikrooganizmy.
II. Praktická část
Stanovení inhibičních účinků Streptococcus thermophilus v modelovém systému UHT mléka.
Stanovení inhibičních účinků Streptococcus thermophilus na BCP agaru.
Seznam doporučené literatury
[1] GÖRNER, F., VALÍK, L‘. Aplikovaná mikrobiológia poživatin, 1. vydání,
Malé Centrum, Bratislava 2004.
[2] TEPLÝ, M. a kol. ČMK - Výroba, kontrola použití, 1.vydání, SNTL, Praha 1984.
[3] WOOD, B. J. B. Microbiology of fermented foods, second edition, Blackie Acade-mic and Professional, London 1998.
[4] SEDLÁČEK I. Taxonomie prokaryot, 1. vydání, Masarykova univerzita, Brno 2007.
Seznam doporučené literatury
[1] GÖRNER, F., VALÍK, L‘. Aplikovaná mikrobiológia poživatin, 1. vydání,
Malé Centrum, Bratislava 2004.
[2] TEPLÝ, M. a kol. ČMK - Výroba, kontrola použití, 1.vydání, SNTL, Praha 1984.
[3] WOOD, B. J. B. Microbiology of fermented foods, second edition, Blackie Acade-mic and Professional, London 1998.
[4] SEDLÁČEK I. Taxonomie prokaryot, 1. vydání, Masarykova univerzita, Brno 2007.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
doc. Buňková: Jak zdůvodníte, že Streptococcus produkuje kys. mravenčí a přitom se řadí mezi ???? mikroorganismy?
Studentka prokázala, že danou problematiku ovládá a chápe v širších souvislostech. Menší nepřesnosti, jichž se dopustila, opravila v průběhu obhajoby.