Práce se zabývá tradiční výrobou škrobu bramborového, pšeničného, kukuřičného i výrobou škrobu z jiných obiloviny a exotických rostlin jako je maniok, batáty aj. Popsány jsou i jednotlivé škrobnaté plodiny, jejich vlastnosti, složení a využití. Největší význam mají v poslední době obiloviny, které se používají na výrobu biopaliv a bioplastů. Biopaliva jsou alternativou budoucnosti. Jejich obrovská výhoda spočívá v tom, že je lze přimíchávat do klasických pohonných hmot. V práci jsou také okrajově popsány fyzikální a chemické vlastnosti a odlišnosti škrobových zrn. Dále je zmíněno netradiční průmyslové využití škrobu a výrobky ze škrobu.
Anotace v angličtině
This work describes traditional potato starch, wheat starch, corn starch and other cereals, and exotic plants such as cassava, sweet potatoes, etc. The individual starch crops, properties, composition and use are are described too. The greatest importance are the recent cereals, which is used to produce biofuels and bioplastics. Biofuels are an alternative for future. Their main advantage is the possibility to incorporate traditional fuels. There are also marginally described physical and chemical characteristics and differences of starch granules. It is also mentioned the industrial use of traditional starch and manufacturing of starch-ky.
Práce se zabývá tradiční výrobou škrobu bramborového, pšeničného, kukuřičného i výrobou škrobu z jiných obiloviny a exotických rostlin jako je maniok, batáty aj. Popsány jsou i jednotlivé škrobnaté plodiny, jejich vlastnosti, složení a využití. Největší význam mají v poslední době obiloviny, které se používají na výrobu biopaliv a bioplastů. Biopaliva jsou alternativou budoucnosti. Jejich obrovská výhoda spočívá v tom, že je lze přimíchávat do klasických pohonných hmot. V práci jsou také okrajově popsány fyzikální a chemické vlastnosti a odlišnosti škrobových zrn. Dále je zmíněno netradiční průmyslové využití škrobu a výrobky ze škrobu.
Anotace v angličtině
This work describes traditional potato starch, wheat starch, corn starch and other cereals, and exotic plants such as cassava, sweet potatoes, etc. The individual starch crops, properties, composition and use are are described too. The greatest importance are the recent cereals, which is used to produce biofuels and bioplastics. Biofuels are an alternative for future. Their main advantage is the possibility to incorporate traditional fuels. There are also marginally described physical and chemical characteristics and differences of starch granules. It is also mentioned the industrial use of traditional starch and manufacturing of starch-ky.
Přehled technologie výroby škrobu z různých plodin.
Nové trendy ve zpracování škrobu.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Obecné vlastnosti o škrobu.
Přehled technologie výroby škrobu z různých plodin.
Nové trendy ve zpracování škrobu.
Seznam doporučené literatury
[1] MIKULÍKOVÁ, D., HORVÁTHOVÁ, V., KRAIC, J., ŽOFAJOVÁ, A. Hodnotenie obilného škrobu pre produkciu bioetanolu. Nové poznatky z genetiky a šľachtenia poľnohospodárskych rastlín. Zborník zo 14. vedeckej konferencie, Piešťany: VÚRV, 2007. \vsp{1,5mm}
[2] http://www.plantic.com.au/docs/Plantic_MR_NStarch.pdf. \vsp{1,5mm}
[3] KULP, K., PONTE, J. G. Handbook of Cereal Science and Technology. Second Edition, Revised and Expanded. New York, Marcel Dekker, Inc. 2000, 790 s. \vsp{1,5mm}
[4] ROMANOVSKÝ, A., ČINČEROVÁ, A., ČÍŽEK,F. et al. Obecná biologie. Státní pedagogické nakladatelství, n. p., Praha, 1988, 696 s. \vsp{1,5mm}
Seznam doporučené literatury
[1] MIKULÍKOVÁ, D., HORVÁTHOVÁ, V., KRAIC, J., ŽOFAJOVÁ, A. Hodnotenie obilného škrobu pre produkciu bioetanolu. Nové poznatky z genetiky a šľachtenia poľnohospodárskych rastlín. Zborník zo 14. vedeckej konferencie, Piešťany: VÚRV, 2007. \vsp{1,5mm}
[2] http://www.plantic.com.au/docs/Plantic_MR_NStarch.pdf. \vsp{1,5mm}
[3] KULP, K., PONTE, J. G. Handbook of Cereal Science and Technology. Second Edition, Revised and Expanded. New York, Marcel Dekker, Inc. 2000, 790 s. \vsp{1,5mm}
[4] ROMANOVSKÝ, A., ČINČEROVÁ, A., ČÍŽEK,F. et al. Obecná biologie. Státní pedagogické nakladatelství, n. p., Praha, 1988, 696 s. \vsp{1,5mm}
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka práci presentovala vyčerpávajícím způsobem. Dané problematice rozumí.
ing.Soňa Škrovánková, Ph.D. - Jak zjistíte falšování informací zpracovatele (údaje na etiketě) výrobku ? Např. - škrob z batátu x škrob z brambor ?
ing.Mlček Jiří, Ph.D. - Vyrábí se u nás biopalivo ?
prof.Ing.Juraj Čuboň, CSc - Jak dlouhá rozložitelnost (doba) je u zmiňovaných obalů ?